Ελλάδα

Ραδιοφωνικό θέατρο: Επιστρέφει στις συχνότητες της ΕΡΤ λόγω πανδημίας

Ραδιοφωνικό θέατρο: Επιστρέφει στις συχνότητες της ΕΡΤ λόγω πανδημίας
Ραδιοφωνικό θέατρο: Μέσα από τις συχνότητες του Δεύτερου και Τρίτου προγράμματος της δημόσιας ραδιοφωνίας, οι ακροατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις α λα παλαιά.

Πριν την επέλαση της τηλεόρασης, το ραδιοφωνικό θέατρο ήταν ένας μοναδικός τρόπος ψυχαγωγίας. Μεγάλοι ηθοποιοί του κινηματογράφου και του θεάτρου πρωταγωνιστούσαν με την φωνή τους και ενσάρκωναν ρόλους του παγκόσμιου και εγχώριου ρεπερτορίου. Η μαγεία του θεάτρου περνούσε μέσα από τις ραδιοφωνικές συχνότητες και έφτανε σε όλη την επικράτεια. Στην συνέχεια η τέχνη αυτή εγκαταλείφθηκε. Τηλεόραση, κινηματογράφος αλλά και θεατρικές παραστάσεις έκαναν το θέαμα αλλά και το ίδιο το θέατρο πιο προσβάσιμα.

Ήρθε η ώρα όμως το ραδιοφωνικό θέατρο να αναβιώσει. Λόγω της πανδημίας η ΕΡΤ πήρε την πρωτοβουλία να απευθύνει πρόσκληση σε ανθρώπους της τέχνης προκειμένου να ανεβάσει παραστάσεις αποκλειστικά μέσα από τις συχνότητες του δημόσιου ραδιοφώνου, του Δεύτερου και Τρίτου Προγράμματος.

Το ενδιαφέρον ήταν τόσο μεγάλο – 837 προτάσεις- , που η ΕΡΤ αναγκάστηκα να υπερτριπλασιάσει τον αρχικό αριθμό παραστάσεων που είχε ανακοινώσει. Έργα κλασικού ρεπερτορίου, Ελλήνων δραματουργών, λογοτεχνικά κείμενα θα πάρουν «φωνή» από καταξιωμένους σκηνοθέτες και ηθοποιούς που εκπροσωπούν διαφορετικές τάσεις και γενιές. Επίσης εκπροσωπείται, όχι μόνον ο θεατρικός κόσμος της πρωτεύουσας, αλλά και δημιουργοί από Θεσσαλονίκη, Δράμα, Καρδίτσα, Κομοτηνή. Τέλος, εντάσσονται δυο παραγωγές που σχετίζονται με την επέτειο του 1821.

Μεταξύ των πρώτων 24 νέων ραδιοφωνικών παραστάσεων ξεχωρίζουν:

«Όνειρο στο κύμα» και «Έρως ήρως» από διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη (ερμηνεία Θ. Καρποδίνη).

«Το ξύπνημα των νεκρών» του Χένρικ Ιψεν, μετάφραση-σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη.

«Ο πατέρας του Αμλετ» του Μάνου Ελευθερίου, σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη (ερμηνεία Χ. Χατζηπαναγιώτης).

«Οδός Πολυδούρη» της Ρούλας Γεωργακοπούλου, σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη (ερμηνεία Ιωάννα Παππά).

«Αρίστος», από το βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη «Ο γύρος του θανάτου», σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου (ερμηνεύουν Φ. Κομνηνού, Γ. Λεάκος, Γ. Αθανασόπουλος).

«Φαύστα» του Μέντη Μποσταντζόγλου, σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου (ερμηνεύουν: Λ. Πρωτοψάλτη, Θ. Παπαγεωργίου, Π. Ορκόπουλος κ.ά.).

«Το θείο τραγί» σε σκηνοθεσία Αρη Μπινιάρη (ερμηνεύουν: Α. Μπινιάρης, Β. Κουλουμπής κ.ά.).

«Ο μισάνθρωπος» του Μολιέρου, σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα (ερμηνεύουν: Ο. Παπασπηλιόπουλος, Α. Σταματάκης κ.ά.).

«Δεσποινίς Τζούλια» του Στρίντμπεργκ, σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή (ερμηνεύουν: Γ. Κιμούλης, Π. Σταθακοπούλου, Ν. Παληκαράκη).

«Τα ορφανά» του Ντένις Κέλι, σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου (ερμηνεύουν: Μ. Κίτσου, Μ. Οικονόμου, Γ. Νιάρρος).

«Ο θείος Βάνιας» του Τσέχοφ, σκηνοθεσία Εφης Θεοδώρου (ερμηνεύουν: Γ. Γάλλος, Μ. Σκουλά, Α. Ξάφης, Ν. Χατζόπουλος, Σ. Σεϊρλή, Υ. Μαλτέζου, Γ. Μπινιάρης).

«Αέρας» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, σκηνοθεσία Νατάσας Ζαγκλή (ερμηνεύουν: Ρ. Οικονομίδου, Μ. Παπαδημητρίου).

«Η πιανίστρια» της Ελφρίντε Γέλινεκ, σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά (ερμηνεύουν: Σ. Γουλιώτη, Χ. Λούλης).

«Περηφάνια και προκατάληψη» της Τζέιν Οστεν, διασκευή Αρη Ασπρούλη, σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη (ερμηνεύουν: Ε. Δημητροπούλου, Δ. Μοθωναίος, Κ. Φαλελάκης κ.ά.).

«Να πεθάνει ο Χάρος» του Θωμά Κοροβίνη, σκηνοθεσία Δημήτρη Πιατά (ερμηνεύουν: Δ. Πιατάς, Θ. Κοροβίνης).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments