Διεθνή

Albert Camus: Να πιω καφέ ή να αυτοκτονήσω

Albert Camus: Να πιω καφέ ή να αυτοκτονήσω
Albert Camus: Ο κορυφαίος συγγραφέας και φιλόσοφος σημάδεψε τον 20ο αιώνα με το έργο του. Η «Πανούκλα» διαβάζεται ξανά σήμερα εν μέσω μιας άλλης πανδημίας.

Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους συγγραφείς του 20ου αιώνα. Γεννημένος στην Αλγερία, έζησε την αποικιοκρατία – ως κομμάτι της – εντάχθηκε στο κομμουνιστικό κόμμα όταν ήταν στην Γαλλία, πάλεψε για την αρμονική συνύπαρξη των αποίκων με τους ντόπιους. Φίλος του Σαρτρ, φιλόσοφος και ο ίδιος, στην σύντομη ζωή του χάρισε στην παγκόσμια λογοτεχνία και στο θέατρο, αριστουργήματα που θα μείνουν για αιώνες. Ο «Ξένος» είναι το πιο γνωστό του έργο, αν και η «Πανούκλα» κερδίζει με τα χρόνια έδαφος στις προτιμήσεις των αναγνωστών. Σήμερα συγκαταλέγεται στα τρία πιο ευπώλητα βιβλία του.

Το 1957, βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας σε ηλικία μόλις 44 ετών και έγινε έτσι ο νεώτερος συγγραφέας που είχε τιμηθεί μέχρι τότε με το επίζηλο βραβείο. Τρία χρόνια αργότερα, στις 4 Ιανουαρίου 1960, το νήμα της ζωής του κόπηκε απότομα, όταν έπεσε θύμα αυτοκινητιστικού δυστυχήματος. Αργότερα θα γίνει γνωστό ότι Καμί έλεγε συχνά στους φίλους του «πως δεν υπάρχει τίποτα πιο σκανδαλώδες από τον θάνατο ενός παιδιού και τίποτα πιο παράλογο από τον θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα».

Μια άλλη του αγάπη ήταν το ποδόσφαιρό. Την δεκαετία του ΄30  αγωνίζεται στην τοπική ομάδα στη θέση του τερματοφύλακα, εξαιρετικά ενδεικτική μιας μοναχικής πορείας που πάντα διένυε ο Καμί μέσα σε συλλογικές καταστάσεις και διεκδικήσεις. Θα πει άλλωστε αργότερα ότι «οφείλει στο ποδόσφαιρο όσα πράγματα γνωρίζει σχετικά με την ηθική

Όπως συμβαίνει συνήθως με τα μεγάλα πνεύματα, εκτός από τα έργα τους μένουν και οι φράσεις που έχουν διατυπώσει κατά καιρούς. Τα λεγόμενα αποφθέγματα. Άλλες φορές αντικατοπτρίζουν την κοσμοθεωρία του δημιουργού, και άλλες όχι. Παραθέτουμε κάποιες από τις διάσημες ρήσεις του Albert Camus:

  • Ελεύθερος είναι εκείνος που μπορεί να ζει χωρίς να λέει ψέματα.
  • Μη βαδίζεις μπροστά μου γιατί μπορεί να μην σε ακολουθήσω. Μη βαδίζεις πίσω μου γιατί μπορεί να μη σε οδηγήσω. Βάδιζε πλάι μου και γίνε ο σύντροφός μου.
  • Για να είμαστε ευτυχισμένοι, πρέπει να μη μας απασχολούν πολύ οι άλλοι.
  • Να αυτοκτονήσω ή να κάνω καφέ;
  • Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει.
  • Ζωή είναι το άθροισμα των επιλογών μας.
  • Σε τελευταία ανάλυση, χρειάζεται περισσότερο κουράγιο για να ζήσεις παρά για να αυτοκτονήσεις.
  • Το σχολείο μας προετοιμάζει για τη ζωή σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει.
  • Δεν μου αρέσουν τα μυστικά των άλλων. Με ενδιαφέρουν όμως οι εξομολογήσεις τους.
  • Η ανάγκη να έχεις πάντα δίκιο, σφραγίδα ενός χυδαίου πνεύματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments