Ελλάδα

Άνοιγμα σχολείων: Λάθος απόφαση λέει ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης

Άνοιγμα σχολείων: Λάθος απόφαση λέει ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης
Άνοιγμα σχολείων: «Ακροβατούμε μεταξύ επιθυμίας και πραγματικότητας. Τα νούμερα δυστυχώς, δεν βγαίνουν» δηλώνει ο κ. Μαζάνης και συμπληρώνει ότι «ανοίγουμε παράθυρο στον κορωνοϊό και άλλες ιώσεις».

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης σε συνέντευξή του στο Open, σημείωσε ότι με την απόφαση για άνοιγμα των σχολείων ανοίγουμε το παράθυρο όχι μόνο στον κορωνοϊό αλλά και σε άλλες ιώσεις. Σύμφωνα με την εμπειρία των παιδιάτρων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή γιατί «μπαίνουν στις οικογένειες» διαπίστωσαν ότι «μετά το κλείσιμο των σχολείων η νοσηρότητα στα ιατρεία έχει σχεδόν μηδενιστεί. Περιόρισε όχι μόνο τον κορονοϊό και τις άλλες ιώσεις. Δεν χτυπά τηλέφωνο για παιδί που έχει πυρετό», ενώ τώρα πιστεύει ότι η κατάσταση θα αλλάξει.

Ο κ. Μαζάνης ξεκαθάρισε ότι είναι πολύ νωρίς για να γυρίσουν τα παιδιά στις τάξεις.

«Ακροβατούμε μεταξύ επιθυμίας και πραγματικότητας. Τα νούμερα δυστυχώς, δεν βγαίνουν. Όταν έκλεισαν τα σχολεία, θεωρήθηκε ότι είναι κι αυτά σε έναν βαθμό υπεύθυνα για τη διασπορά του κορονοϊού. Όταν στις γιορτές υπήρξε ένα lockdown μόνο στα λόγια, πώς μπορούμε να πούμε ότι ανοίγουμε; Γύρω στις 15/1 θα πάρουμε τα αποτελέσματα για το τι έγινε μέσα στις γιορτές. Θα πρέπει να έχουμε επίσημα νούμερα και μετά να ανοίξουν τα σχολεία» τόνισε ο κ. Μαζάνης.

Επεσήμανε δε, ότι «άνοιγμα σχολείων, σημαίνει άνοιγμα παραθύρου να μπει ξανά ο κορονοϊός. Κινδυνεύουμε να κλωτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα. Όταν ανοίξουμε τα σχολεία θα ανοίξουμε την πόρτα και στους άλλους ιούς. Θα γκρεμίσουμε ό,τι έχουμε χτίσει…». «Για τα σχολεία, κι αν τηρηθούν όλα τα νέα αυστηρά μέτρα και όλες οι προϋποθέσεις (αποστάσεις, ολιγομελή τμήματα, ωράριο προσέλευσης, μάσκες και στα διαλείμματα) δεν θα είμαστε και πάλι σίγουροι.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο της εκ περιτροπής μαθημάτων, μία μέρα η μία τάξη, μία μέρα η άλλη σημείωσε χαρακτηριστικά ότι δεν έχουμε αίθουσες για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο.

 

Τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί για την επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων και δημοτικών αφορούν δύο ζητήματα:

Τον συγχρωτισμό γονέων, κηδεμόνων και άλλων που συνοδεύουν τα παιδιά στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Θα υπάρχει πλέον η πρόβλεψη:

  • για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών)
  • για χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν.
  • Επιπλέον μέτρα πρόληψης για τους εκπαιδευτικούς.

Ηδη έχει δρομολογηθεί ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό είναι εθελοντικό για τους εκπαιδευτικούς και καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία. Θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments