Ελλάδα

Κορωνοϊός Αττική: Φόβοι για τρίτο σφοδρό κύμα του ιού – Μεγάλη αύξηση στα ενεργά κρούσματα

Κορωνοϊός Αττική: Φόβοι για τρίτο σφοδρό κύμα του ιού – Μεγάλη αύξηση στα ενεργά κρούσματα
Κορωνοϊός Αττική: Ποιες περιοχές του Λεκανοπεδίου είναι στο «κόκκινο».

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει ανάμεσα στους ειδικούς για την άνοδο στον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, με επίκεντρο την Αττική. Ο φόβος που έχουν οι λοιμωξιολόγοι είναι ότι μετά από τη σχετική σταθεροποίηση του ιού, τώρα έρχεται το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, τα ενεργά κρούσματα μέσα σε μόλις δύο ημέρες αυξήθηκαν, ενώ η Δυτική Αττική που βρίσκεται σε αυστηρότερο lockdown, δείχνει να έχει ιδιαίτερα υψηλό ιικό φορτίο. Με απλά λόγια, τα μέτρα δεν έχουν δουλέψει.

Ενδεικτικά είναι τα νούμερα που καταγράφονται στη συγκεκριμένη περιφέρεια, καθώς πριν από δύο ημέρες τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονταν στα 2.215 και σήμερα (6/1) έφτασαν τα 2.520. Δείτε την εικόνα των ενεργών κρουσμάτων στην περιοχή που προβληματίζει περισσότερο:

  • Δυτική Αττική: 266 ενεργά κρούσματα
  • Δυτική Αθήνα: 362 ενεργά κρούσματα

Ενα ακόμα στοιχείο που έρχεται να προσθέσει ανησυχία στους ειδικούς είναι ότι τα τοπικά lockdown πληθαίνουν καθημερινά κι ο χάρτης αυξημένης διασποράς του κορωνοϊού διευρύνεται συνεχώς. Μάλιστα, στην Αττική τα λύματα δείχνουν τριπλασιασμό του ιικού φορτίου και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, επιστήμονες χαρακτηρίζουν το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων πρόωρο και κίνηση ρίσκου.

«Ελπίζω να μην ξεφύγαμε πολύ. Το επόμενο 15ημερο το φοβόμαστε πολύ» δήλωσε η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια πνευμονολογικής κλινικής του Σωτηρία. «Υπήρξε διασπορά, όχι ακόμα τάση αύξησης αλλά θα το παρακολουθήσουμε» είπε με τη σειρά του ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής ΑΠΘ, που έκανε λόγο για τριπλασιασμό του ιικού φορτίου μετά την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας στα λύματα της Αττικής. Αυτή τη βδομάδα που επιστρέφει η πόλη στην κανονικότητα και θα είμαστε σε θέση να δούμε τι μπορεί να συμβεί μέχρι τις 20 Ιανουαρίου είπε σχετικά μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Την ίδια ώρα ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης έκανε μια εφιλατική πρόβλεψη. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας HERACLES, μιλώντας στο GRTimes.gr, σημείωσε ότι εάν τη Δευτέρα ανοίξουν λιανεμπόριο με click away και σχολεία, το τρίτο κύμα της πανδημίας θα οδηγήσει στις 18 Φλεβάρη την πληρότητα των ΜΕΘ σε όλη την επικράτεια στο 80%, ενώ στις 28 Φλεβάρη το ΕΣΥ θα έχει καταρρεύσει.

Την ίδια στιγμή, ανακοινώσεις με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το λιανεμπόριο, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα γίνουν το απόγευμα της Παρασκευής 8 Ιανουαρίου από τον Νίκο Χαρδαλιά, υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πανδημία του κορωνοϊού.

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, με μία απόφαση που δεν είναι ομόφωνη, οι ειδικοί εισηγούνται στην κυβέρνηση το άνοιγμα των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων και στις «κόκκινες» περιοχές από τις 11 Ιανουαρίου. Οι λοιμωξιολόγοι της Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, συζήτησαν διεξοδικά το ζήτημα και κατέληξαν σε αυτή την πρόταση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments