Πολιτική

Καπιτώλιο Γεννηματά: Δυνάμεις του λαϊκισμού επιχειρούν να ανατρέψουν τη λαϊκή θέληση

Καπιτώλιο Γεννηματά: Δυνάμεις του λαϊκισμού επιχειρούν να ανατρέψουν τη λαϊκή θέληση
Καπιτώλιο Γεννηματά: «Η νίκη της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, είναι νίκη όλων όσων πιστεύουν στις αξίες της σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Τα πρωτοφανή επεισόδια που σημειώθηκαν στο Καπιτώλιο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σχολίασε με δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

«Δυνάμεις του λαϊκισμού και του διχασμού, επιχειρούν να εκβιάσουν τη Δημοκρατία και να ανατρέψουν τη λαϊκή θέληση, στην Ουάσινγκτον. Χρέος όλων μας είναι να τους καταδικάσουμε απερίφραστα. Η νίκη της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, είναι νίκη όλων όσων πιστεύουν στις αξίες της σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

Έντονες οι πολιτικές αντιδράσεις

Ισχυροί πολιτικοί αρχηγοί από όλο τον κόσμο αντιδρούν δίχως να κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για όσα γίνονται στις ΗΠΑ τις τελευταίες ώρες. Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό εξέφρασε την «ανησυχία» των Καναδών για τις μετεκλογικές βιαιότητες που ξέσπασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις οποίες χαρακτήρισε «επίθεση στη δημοκρατία».

Από την άλλη, το ότι «δεν θα εκχωρήσουμε τίποτε στη βία μερικών, οι οποίοι θέλουν να θέσουν υπό αμφισβήτηση» τη δημοκρατία», ξεκαθάρισε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την εισβολή οπαδών του Τραμπ την Τετάρτη, το βράδυ στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον.

«Όταν, σε μια από τις πιο παλιές δημοκρατίες του κόσμου, οπαδοί ενός απερχόμενου προέδρου θέτουν υπό αμφισβήτηση, με τα όπλα, το νόμιμο αποτέλεσμα μιας εκλογικής αναμέτρησης, αυτή που πλήττεται είναι η παγκόσμια ιδέα ένας άνθρωπος, μία ψήφος», προσέθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Επιπροσθέτως, προειδοποίηση στους Γερμανούς που βρίσκονται στην Ουάσιγκτον να είναι προσεκτικοί, καθώς η κατάσταση εξακολουθεί να είναι εν μέρει απρόβλεπτη, εξέδωσε τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη το ομοσπονδιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε επικαιροποίηση της ταξιδιωτικής ενημέρωσης για τις ΗΠΑ, το υπουργείο προτρέπει τους Γερμανούς να τηρήσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε και να αποφύγουν το κέντρο της αμερικανικής πρωτεύουσας, ειδικά την περιοχή του Καπιτωλίου. «Ενδεχόμενη συνέχιση των διαδηλώσεων, της βίας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης όπλων, δεν μπορεί να αποκλειστεί», εξηγείται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, την «περιφρονητική» επίθεση στο Καπιτώλιο «κατά της δημοκρατίας» στην Ουάσινγκτον καταδίκασε σε δηλώσεις του αργά το βράδυ της Τετάρτης ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, επισημαίνοντας ότι «θεμέλιο μιας δημοκρατίας είναι να σέβεται τα αποτελέσματα ελεύθερων εκλογών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments