Διεθνή

Μπάιντεν αποπομπή Τραμπ: «Ελπίζω ότι η Γερουσία θα βρει τρόπο να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της»

Μπάιντεν αποπομπή Τραμπ: «Ελπίζω ότι η Γερουσία θα βρει τρόπο να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της»
Μπάιντεν αποπομπή Τραμπ: Ανακοίνωση μετά την ιστορική ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων εξέδωσε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στη διαδικασία παραπομπής του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρθηκε ο Τζο Μπάιντεν ζητώντας από την αμερικανική Γερουσία να «ανταπεξέλθει στις συνταγματικές της υποχρεώσεις». Ωστόσο, ο νέος πλανητάρχης, τόνισε πως περιμένει από το σώμα να ασχοληθεί το προσεχές διάστημα με τις προτεραιότητες του προγράμματός του, παρά με τη δίκη του Ρεπουμπλικάνου.

«Ελπίζω ότι η Γερουσία θα βρει τρόπο να ανταπεξέλθει στις συνταγματικές της υποχρεώσεις όσον αφορά τη διαδικασία της παραπομπής, ενώ ταυτόχρονα θα εργάζεται για άλλες επείγουσες υποθέσεις αυτής της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά την ιστορική ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία σήμανε την παραπομπή του απερχόμενου προέδρου σε δίκη στη Γερουσία για δεύτερη φορά.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες του Τζο Μπάιντεν είναι η κύρωση των διορισμών των μελών της κυβέρνησής του, η έγκριση νομοθεσίας για να τονωθεί η αμερικανική οικονομία, η εντατικοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού για τον νέο κορωνοϊό. «Αυτή χώρα συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με την απειλή ενός θανατηφόρου ιού ενώ η οικονομία της συνεχίζει να ασθμαίνει», υπογράμμισε ο Μπάιντεν.

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Λίγο νωρίτερα η Γερουσία είχε αποφασίσει με 232 ψήφους υπέρ και 197 κατά ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παραπέμπεται σε δίκη. Είναι ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία που παραπέμπεται για δεύτερη φορά στη Γερουσία για καθαίρεση, όμως αυτή τη φορά θα είναι πολύ πιο δύσκολη η κατάσταση για τον ίδιο. Η δίκη αυτή θα είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με την παραπομπή του με την κατηγορία για κατάχρηση εξουσίας όταν πίεσε την Ουκρανία να ανοίξει έρευνα σε βάρος του Τζο Μπάιντεν.

Η δίκη της Γερουσίας έχει την αρμοδιότητα και να αποπέμψει τον πρόεδρο των ΗΠΑ από τον Λευκό Οίκο, αλλά και να του στερήσει το δικαίωμα να κατέβει εκ νέου για το αξίωμα στο μέλλον. Ωστόσο, η Γερουσία δεν μπορεί να στείλει έναν Αμερικανό πρόεδρο στη φυλακή. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 10 Ρεπουμπλικανοί ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του.

 Ο ίδιος ο απερχόμενος πρόεδρος λίγο πριν την απόφαση της Γερουσίας με ένα σύντομο μήνυμα στο δίκτυο Fox News, επιχείρησε να αντιστρέψει το αρνητικό εις βάρος του κλίμα, τασσόμενος ενάντια στη βία κάθε είδους εν όψει της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν που νίκησε στις πρόσφατες εκλογές, ωστόσο η προσπάθειά του αυτή ναυάγησε όπως φαίνεται και από το αποτέλεσμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments