Πολιτική

Νομοσχέδιο Rafale: Σήμερα η ψήφισή του στην Ολομέλεια της Βουλής

Νομοσχέδιο Rafale: Σήμερα η ψήφισή του στην Ολομέλεια της Βουλής
Νομοσχέδιο Rafale: Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει καλέσει τα κόμματα να στηρίξουν τη μεγάλη αγορά που θα ενισχύσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα, Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, για συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας με τις τρεις συμβάσεις για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την Γαλλία. Πρόκειται για 12 μεταχειρισμένα και 6 καινούρια, με το κόστος τους ανέρχεται σε 2,32 δισ. Ο υπουργός, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έχει απευθύνει κάλεσμα στα κόμματα να στηρίξουν τη μεγάλη αγορά που θα ενισχύσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας, καλώντας όσους διαφωνούν να μην αναζητούν προσκόμματα προκειμένου να καταψηφίσουν.

Το νομοσχέδιο πέρασε από την Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων επί της αρχής με τη στήριξη των ΚΙΝΑΛ και Ελληνικής Λύσης. Επιφυλάξεις είχαν τα υπόλοιπα κόμματα.

«Είναι επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης των ΕΔ υπό το πρίσμα της γεωπολιτικής κατάστασης που διαμορφώνεται και με δεδομένη την προκλητική, αναθεωρητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, που αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος κατά τη συζήτηση και έκανε εκτενή αναφορά σε σημεία των συμβάσεων που έπρεπε να γίνουν αποκλίσεις από τη νομοθεσία.

Ωστόσο, τμήμα της αντιπολίτευσης εξέφρασε σοβαρές ενστάσεις, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Τσίπρα, να ξεκαθαρίζει πως επιθυμεί αλλαγές στις συμβάσεις προκειμένου να τις υπερψηφίσει. Όπως είπε, η σύμβαση που ήρθε στη Βουλή είναι «εξαιρετικά προβληματική». «Δεν είναι σαφές το τελικό κόστος, ούτε εξασφαλίζεται η ποιοτική παράδοση των υλικών, ενώ υπάρχουν διατυπώσεις που δεν έχουν κάνει ποτέ ξανά την εμφάνισή τους σε σχετικές συμβάσεις», σημείωσε.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ, διατηρώντας την ξεκάθαρη θέση που είχε εκφράσει ήδη από την Επιτροπή Εξοπλιστικών, δήλωσε θετικός στην προμήθεια με την προϋπόθεση της διασφάλισης του εθνικού συμφέροντος και της συνεργασίας της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας. «Το ΚΙΝΑΛ λέει »ναι» στις συμβάσεις για τα Rafale», σημείωσε, με τον Νίκο Παπαναστάση του ΚΚΕ να ξεκαθαρίζει: «Με απόλυτη ευθύνη απέναντι στο λαό, το ΚΚΕ με θέση ευθύνης καταψηφίζει την προμήθεια». Τέλος, θετικός εμφανίστηκε ο Ανώνης Μυλωνάκης της Ελληνικής Λύσης, αλλά η Σοφία Σακοράφα του ΜέΡΑ25 εξέφρασε τον προβληματισμό της και δήλωσε επιφύλαξη για την τελική στάση του κόμματός της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments