Οικονομία

Επίδομα παιδιού 2021: Μέχρι πότε μπορείτε να κάνετε αίτηση – Όλο το χρονοδιάγραμμα πληρωμών

Επίδομα παιδιού 2021: Μέχρι πότε μπορείτε να κάνετε αίτηση – Όλο το χρονοδιάγραμμα πληρωμών
Επίδομα παιδιού 2021: Μέχρι σήμερα Παρασκευή 15 Ιανουαρίου θα είναι ανοικτή η πλατφόρμα για το Α21 του ΟΠΕΚΑ για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους.

Περιθώριο μέχρι σήμερα Παρασκευή 15 Ιανουαρίου έχουν οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού, προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα για το Α21.  Μετά το πέρας της παραπάνω ημερομηνίας η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ θα κλείσει.

Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει ξανά το Μάρτιο όπου οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν αιτήσεις για το νέος έτος. Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να υποβάλουν αίτηση για το επίδομα παιδιού πρέπει να ακολουθήσουν τον σύνδεσμο: https://www.idika.gr/epidomapaidiou

Η ημερομηνία πληρωμής για την τελευταία δόση του 2020 θα πιστωθεί στους λογαριασμούς στις 29 Ιανουαρίου.

Ημερομηνίες πληρωμής 2021

  • 31 Μαρτίου: Καταβολή της πρώτης διμηνιαίας δόσης του 2021 (για Ιανουάριο και Φεβρουάριο) για όλους εκείνους που θα υποβάλουν νέα αίτηση μέχρι τα μέσα Μαρτίου
  • 31 Μαΐου: Καταβολή της δεύτερης διμηνιαίας δόσης του 2021 (για Μάρτιο και Απρίλιο)
  • 30 Ιουλίου: Καταβολή της τρίτης διμηνιαίας δόσης του 2021 (για Μάιο και Ιούνιο)
  • 30 Σεπτεμβρίου: Καταβολή της τέταρτης διμηνιαίας δόσης του 2021 (για Ιούλιο και Αύγουστο)
  • 30 Νοεμβρίου: Καταβολή της πέμπτης διμηνιαίας δόσης του 2021 (για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο)
  • Δεκέμβριος 2021: Υπολογίζεται πως η έκτη δόση για το διάστημα Νοέμβριος – Δεκέμβριος θα δοθεί έως την 31η Δεκεμβρίου

Δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού

Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού είναι:

  • Έλληνες πολίτες
  • ομογενείς αλλοδαποί οι οποίοι διαθέτουν δελτίο ομογενούς
  • πολίτες κρατών -μελών της ΕΕ
  • πολίτες των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) και Ελβετοί πολίτες
  • Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα , των οποίων το καθεστώς παραμονής διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς Προσφύγων, όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης το 1967 για το Καθεστώς Προσφύγων.
  • ανιθαγενείς των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1954 για το Καθεστώς των Ανιθαγενών.
  • δικαιούχοι του ανθρωπιστικού καθεστώτος
  • πολίτες άλλων κρατών

Τι είναι το Επίδομα Παιδιού

Το Επίδομα Παιδιού είναι ένα μη ανταποδοτικό επίδομα. Χορηγείται από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος. Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.

Για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης, κατ’ έτος, μέσω της ιστοσελίδας της ΗΔΙΚΑ ή του ΟΠΕΚΑ στην ειδική πλατφόρμα, από τον υπόχρεο υποβολής της αίτησης φορολογίας εισοδήματος ή τη σύζυγο του με τη χρήση των προσωπικών κωδικών του taxisnet.

Τα πεδία της αίτηση Α21 προσυμπληρώνονται, αντλώντας στοιχεία από τον ΑΜΚΑ. Κατά το στάδιο της υποβολής, μέσω on line διασύνδεσης της ΗΔΙΚΑ με την ΑΑΔΕ, προσυμπληρώνονται στην αίτηση τα ετήσια εισοδήματα των μελών της οικογενείας που συμμετέχουν στο Α21. Το επίδομα παιδιού παρέχεται σε πάνω από 900.000 οικογένειες και αφορά πάνω από 1.5 εκ. παιδιά, ενώ η ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε περίπου 1.050.000.000 ευρώ. Καταβάλλεται σε 6 διμηνιαίες δόσεις με βάση τα στοιχεία της τελευταίας εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments