Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 16/1: Ανοίγει σταδιακά η αγορά – Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί τον άνω των 85 ετών

Κρούσματα σήμερα 16/1: Ανοίγει σταδιακά η αγορά – Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί τον άνω των 85 ετών
Κρούσματα σήμερα 16/1: Στην σταδιακή άρση του lockdown προχωράει η κυβέρνηση με την απόφαση να επναλειτουργήσει η αγορά από την Δευτέρα.

Η επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών με την μείωση των κρουσμάτων έχει οδηγήσει την κυβέρνηση να πάρει την απόφαση για σταδιακό άνοιγμα της αγοράς από την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Την ίδια στιγμή έχουν ξεκινήσει εμβολιασμοί ηλικιωμένων στην επικράτεια, με τους υπερήλικες να εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον για να κάνουν το εμβόλιο.

Στους εμβολιασμούς στην επικράτεια ωστόσο εντοπίζονται και προβλήματα. Καθώς τα νοσοκομεία είναι οι χώροι όπου θα διενεργούνται οι εμβολιασμοί, κάτοικοι που μένουν μακριά από τις πόλεις που αυτά βρίσκονται δυσκολεύονται να μετακινηθούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μεσσηνία, όπου χθες έγιναν μόλις πέντε εμβολιασμοί, ενώ στους υπόλοιπους νομούς της Πελοποννήσου δεν έγινε κανένας, σύμφωνα με το Messinialive.gr

Σήμερα Σάββατο ξεκινούν οι εμβολιασμοί στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, ενώ από την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου θα επιστρατευτούν και τα Κέντρα Υγείας του Νομού, καθώς όπως είναι φυσικό, δεν μπορούν οι υπερήλικες να ταξιδεύουν σε Καλαμάτα και Κυπαρισσία από τα χωριά τους.

Επίσης ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί πως θα εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι που έχουν κινητικά προβλήματα ή είναι κατάκοιτοι.

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην Κρήτη

Την ελπίδα ότι θα αγκαλιάσει τα παιδιά και τα εγγόνια της σύντομα, εξέφρασε η 89χρονη Πηνελόπη Βεληβασάκη, βγαίνοντας από το εμβολιαστικό κέντρο, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Η 91χρονη Αλεξάνδρα Πετραλή, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε πως νιώθει ευτυχής που έκανε το εμβόλιο. Πρόσθεσε πως δεν έχει βγει από το σπίτι της από την αρχή της πανδημίας και ότι πλέον ελπίζει πως σύντομα θα μπορεί να συναντήσει συγγενείς και γνωστούς και να έχει ξανά μια φυσιολογική ζωή.

Ο εμβολιασμός στην Κρήτη, θα γίνει στα οκτώ νοσοκομεία του νησιού, ενώ η ΕΡΤ βρέθηκε στο ΠΑΓΝΗ για να καταγράψει τις πρώτες εικόνες. Το ενδιαφέρον φαίνεται να είναι αυξημένο, η προσέλευση ξεκίνησε από νωρίς το πρωί και δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, έφτασαν συνοδευόμενοι από συγγενείς τους.

Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Χαλκιαδάκης, ανέφερε πως υπάρχουν τέσσερις εμβολιαστικές γραμμές και ότι είναι προγραμματισμένο να εμβολιαστούν 65 υπερήλικες και 125 υπάλληλοι του Νοσοκομείου.

Η διοικήτρια της ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, στις 20 του μήνα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην ηλικιακή ομάδα άνω των 85, σε 16 μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε αστικές περιοχές των τεσσάρων Περιφερειακών ενοτήτων του νησιού, Στη συνέχεια θα προστεθούν και άλλα εμβολιαστικά κέντρα.

Χρήσιμες οδηγίες για την ημέρα του προγραμματισμένου ραντεβού

Την ημέρα του προγραμματισμένου ραντεβού, ο πολίτης μεριμνά για την έγκαιρη προσέλευσή του στο Εμβολιαστικό Κέντρο (τουλάχιστον 15 λεπτά πριν από την ώρα του ραντεβού), με στόχο να διευκολυνθεί η ομαλή ροή της διαδικασίας εμβολιασμού και να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις. Σημειώνεται ότι, την ημέρα του ραντεβού, ο πολίτης οφείλει:

  • Να φέρει την Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ταυτοποίηση των στοιχείων του.
  • Να γνωρίζει τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας (ΑΔΤ), τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αναζήτηση του ραντεβού του.
  • Να φέρει τον κωδικό QR, όπως δημιουργήθηκε κατά τον προγραμματισμό του ραντεβού, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή (γραπτό μήνυμα SMS ή email).

Σε ό, τι αφορά την λειτουργία των καταστημάτων, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, έδωσε σήμερα διευκρινίσεις για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς. Ανέφερε ακόμα πως αυτό που ανησυχεί την κυβέρνηση είναι ο συνωστισμός που πιθανώς υπάρξει έξω από τα καταστήματα, και γι αυτόν τον λόγο ανακοίνωσαν την λειτουργία της αγοράς και την Κυριακή.

Ο ίδιος τόνισε: «Εμείς δε φοβόμαστε για διασπορά του ιού εντός των καταστημάτων. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι επιχειρήσεις θα τηρήσουν τα μέτρα. Η ανησυχία μας είναι να μη υπάρξει συνωστισμός έξω από τα καταστήματα. Για αυτό τον λόγο διευρύναμε και το ωράριο και βάλαμε και την Κυριακή, για να διαμοιράσουμε τον κόσμο σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό εύρος».

Σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύει το SMS των 2 ωρών

Μιλώντας λοιπόν, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, ο χρονικός περιορισμός των δύο ωρών για τα SMS δεν αφορά στα κομμωτήρια και τις υπηρεσίες που εξυπηρετούν με ραντεβού, αλλά ισχύει μόνο για το λιανεμπόριο. «Όταν έχεις στείλει το μήνυμα 2 για ψώνια, μπαίνεις σε όποιο κατάστημα θέλεις, αρκεί να έχει χώρο».

«Κάθε κατάστημα, με βάση την υπουργική απόφαση που θα εκδώσουμε, θα πρέπει να έχει αναρτήσει στην είσοδο σε εμφανές σημείο τον μέγιστο αριθμό ατόμων που επιτρέπεται να έχουν μέσα με βάση τα τετραγωνικά τους» προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των ελεγκτικών αρχών, αλλά να ξέρουν και οι πελάτες, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Επιπλέον, συμπλήρωσε δε ότι η κυβέρνηση δεν θα περιμένει τους ειδικούς να πει αν αυξήθηκαν τα κρούσματα. «Αν δούμε φαινόμενα συνωστισμού, θα τα κλείνουμε. Θα παρεμβαίνουμε προληπτικά», όπως δήλωσε.

Το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος των υπόλοιπων δραστηριοτήτων

Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα ανοίγματος των υπόλοιπων δραστηριοτήτων, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι την άλλη εβδομάδα θα ληφθούν αποφάσεις για το κυνήγι και το ψάρεμα, ενώ είπε ότι στη χθεσινή του πρόταση προς την επιτροπή περιλαμβανόταν και η επαναλειτουργία των πρακτορείων ΠΡΟΠΟ, με αυστηρούς κανόνες και κατάλογο πελατών.

«Το εισηγήθηκα γιατί πολλοί συμπολίτες μας εξοφλούν λογαριασμούς στα πρακτορεία ΠΡΟΠΟ και τώρα που είναι κλειστά πηγαίνουν στις τράπεζες. Άρα, η λειτουργία τους θα μπορούσε να αποφορτίσει σε μεγάλο βαθμό και την πίεση στις τράπεζες. Ωστόσο, η επιτροπή ήθελε λίγο περισσότερο χρόνο για να δώσει άδεια και έχουμε συμφωνήσει να το δούμε στην επόμενη συνεδρίαση την άλλη Παρασκευή».

Επίσης, σύντομα αναμένεται να λειτουργήσουν και οι σχολές οδηγών, ωστόσο τα γυμναστήρια είναι δύσκολο να ανοίξουν.

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε στα προληπτικά μέτρα που μπορούν να λάβουν τα καταστήματα, κατά σύσταση των ειδικών, για μεγαλύτερη ασφάλεια. «Θα κρατήσω δύο αιτήματα των ειδικών και θα ζητήσω από τους εμπορικούς συλλόγους να τηρηθούν. Το ένα είναι όσα καταστήματα μπορούν να εγκαταστήσουν τα μηχανήματα απολύμανσης του αέρα και το δεύτερο αν μπορούν οι επιχειρήσεις, ειδικά τις πρώτες μέρες λειτουργίας, να κάνουν στο προσωπικό τους rapid test».

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments