Πολιτική

Βαρβιτσιώτης: Η μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι οι ΑΟΖ

Βαρβιτσιώτης: Η μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι οι ΑΟΖ
Βαρβιτσιώτης: Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Political ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σχολίασε ως θετικό βήμα την συμφωνία για έναρξη των διερευνητικών επαφών, ενώ υπογράμμισε πως αν η Τουρκία προσέλθει με μαξιμαλιστικές θέσεις, θα φέρει το βάρος της κατάρρευσης των συνομιλιών.

Την πάγια θέση της Ελλάδας για τις διαφορές με την γειτονική χώρα, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλιτάδης Βαρβιτσιώτης. Όπως σημείωσε στην συνέντευξή του, το θέμα συζήτησης στις διερευνητικές επαφές είναι η χάραξη των θαλασσίων ζωνών με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Υπογραμμίζει ακόμα. όπως αναφέρει το ΑΠΕ, πως η συμφωνία να προχωρήσουμε στον 61ο κύκλο διερευνητικών επαφών αποτελεί οπωσδήποτε ένα βήμα προς τα μπροστά και δικαιώνει την προσήλωση της χώρας μας στο Διεθνές Δίκαιο και την πίστη μας ότι οι διαφορές μεταξύ κρατών πρέπει και μπορούν να επιλύονται ειρηνικά βάσει των διεθνών κανόνων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών χωρίς μαξιμαλιστικές διαθέσεις. Διαφορετικά, υπογράμμισε, θα αναλάβει το βάρος της κατάρρευσης της οποιαδήποτε προσπάθειας συνεννόησης. Επίσης, επισήμανε ότι τυχόν παρελκυστική πολιτική της Τουρκίας είναι βέβαιο ότι θα εκτιμηθεί ανάλογα και από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, που έχουν αποφασίσει να αξιολογήσουν τη συνολική σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας.

«Η κινδυνολογία πιο επικίνδυνη από την πανδημία»

Αναφορικά με τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών παρέπεμψε στα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός στη Βουλή, τονίζοντας πως η εικόνα της χώρας μας είναι η καλύτερη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και προειδοποίησε πως η κινδυνολογία μπορεί να αποδειχθεί πιο επικίνδυνη και από την πανδημία.

Σε ένα σύντομο απολογισμό των πολιτικών της ΕΕ, είπε πως μέσα στο 2020 πέτυχε πέντε μεγάλες κατακτήσεις. Εκτός από το Ταμείο Ανάκαμψης, τη συμφωνία για το Brexit, τη Διεύρυνση, έγιναν συντονισμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ προχώρησε και η ενιαία προμήθεια και διάθεση των εμβολίων, ανέφερε ειδικότερα.

Προσέθεσε ακόμα πως η ΕΕ χρηματοδότησε την έρευνα για την παραγωγή των εμβολίων, ενώ κατάφερε να εξασφαλίσει ποσότητες από όλα τα εμβόλια ικανές να καλύψουν τις ανάγκες όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμβολή της στον εμβολιασμό.

Αν η ΕΕ δεν είχε ενεργήσει συντονισμένα, τότε ο εμβολιασμός στην Ευρώπη θα καθυστερούσε και θα ήταν αντικείμενο εσωτερικών ανταγωνισμών μεταξύ των κρατών – μελών, σημείωσε.

Περαιτέρω, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέδειξε τη σημασία του Ταμείου ανάκαμψης ως βασικού εργαλείου για την επόμενη ημέρα στην οικονομία. Υπενθύμισε πως η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 72 δισ. ευρώ, «ένα γιγαντιαίο πακέτο, η αξιοποίηση του οποίου αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για να βγάλουμε τη χώρα από την υγειονομική κρίση και να αλλάξουμε το μοντέλο ανάπτυξης», όπως υπογράμμισε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments