Πολιτική

Νίκος Χαρδαλιάς: Έκκληση για συνέπεια και συνεργασία – Θα πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί

Νίκος Χαρδαλιάς: Έκκληση για συνέπεια και συνεργασία – Θα πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί
Νίκος Χαρδαλιάς: Κατέστησε σαφές ότι η θετική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα οδήγησε στην απόφαση για τη σταδιακή άρση κάποιων περιορισμών.

Έκκληση προς όλους ώστε το σταδιακό άνοιγμα κάποιων κλάδων της αγοράς από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου «να μην μας γυρίσει πίσω σε καταστάσεις που κανείς μας δεν θέλει να ξαναζήσει» απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα.

«Από εδώ και πέρα, θα πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί. Ζητούμε την προσοχή, τη συνέπεια, τη συνεργασία όλων μας. Για να επιστρέψουμε με σίγουρα βήματα σε μια πιο περιορισμένη αυτή τη στιγμή κανονικότητα, μέχρις ότου ο εμβολιασμός που προχωρά με γοργούς ρυθμούς, μας απελευθερώσει οριστικά από την πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι η θετική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα οδήγησε στην απόφαση για τη σταδιακή άρση κάποιων περιορισμών. «Στην Πολιτική Προστασία δεν βιαζόμαστε να κλείσουμε περιοχές. Αντίθετα έχουμε άμεσα αντανακλαστικά για να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές. Για αυτό και οι αποφάσεις λαμβάνονται ως προληπτικό μέτρο, ώστε κάθε εστία που εντοπίζεται να ελέγχεται και να στεγανοποιείται άμεσα και αποτελεσματικά, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά, χωρίς χαραμάδες εξάπλωσης, χωρίς περιθώρια δημιουργίας επιδημιολογικών πολλαπλασιαστών».

«Και για αυτό άλλωστε και η Πολιτική Προστασία διατηρεί πάντα τη δυνατότητα εάν δει σε τοπικό επίπεδο κάποια ανησυχητική έξαρση της πανδημίας ή οποιαδήποτε ένδειξη αυτής, να επιβάλει γρήγορα τοπικά περιοριστικά μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε δει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες τα πήγαιναν καλά σε άλλες περιόδους αυτής της επιδημίας, πολύ γρήγορη αύξηση των κρουσμάτων από τη στιγμή που υπήρξε μία χαλάρωση, που όπως απεδείχθη εκ των υστέρων σε αυτές τις χώρες προφανώς ήταν πιο επιθετική από αυτό το οποίο θα μπορούσαν να ανεχτούν οι χώρες αυτές», επεσήμανε ενώ συμπλήρωσε ότι γνωρίζουν ότι κάθε άνοιγμα οικονομικής δραστηριότητας εγκυμονεί τον κίνδυνο για μία αύξηση των κρουσμάτων, ωστόσο αρκεί αυτή η αύξηση των κρουσμάτων να είναι λελογισμένη, ελεγχόμενη και κυρίως να μη βάζει σε πίεση το Σύστημα Υγείας.

Πάντως, ο Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι τα δεδομένα είναι συνεχώς μεταβαλλόμενα. «Είναι σαν να οδηγεί κανείς σε έναν άγνωστο δρόμο το βράδυ, ένα δρόμο με πολλές στροφές, με πολλές παγίδες. Σε έναν τέτοιο δρόμο άλλοτε πατάς γκάζι, άλλοτε πατάς φρένο, συχνά αλλάζεις ταχύτητες και όταν πρέπει στρίβεις το τιμόνι. Και νομίζω ότι θα ήταν ολέθριο σε τέτοιες συνθήκες να μένεις εγκλωβισμένος σε μία μόνο πορεία, ακολουθώντας την ίδια ταχύτητα», σημείωσε.

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, είπε ότι αυτά είναι σαφή: «Η διατήρηση των μέτρων προστασίας, η σταδιακή και προσεκτική επανεκκίνηση της οικονομίας ακολουθώντας πάντα τις υποδείξεις των ειδικών, και βέβαια οι στοχευμένοι περιορισμοί στις εστίες έξαρσης του ιού και η αύξηση του εμβολιασμού».

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι είναι μια στιγμή που όλοι πρέπει να παραμείνουν συνετοί και προσεκτικοί, καθώς, όπως ανέφερε «οι σημερινές ανακοινώσεις, όσο κι αν δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση, με την πανδημία υπό σχετικό έλεγχο, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας κάνουν αμελείς στην πιστή εφαρμογή των μέτρων».

«Είναι απολύτως απαραίτητο να περάσουμε σε μια νέα συναντίληψη, ότι η άρση των μέτρων πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά και σταδιακά, καθώς ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Είναι πολύ εύκολο να ξαναζήσουμε μια έκρηξη στον αριθμό των κρουσμάτων και στους λοιπούς επιδημιολογικούς δείκτες, όπως αυτή που βιώσαμε στις αρχές Νοεμβρίου», κατέληξε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments