Πολιτική

Κουφοντίνας: Η μεταγωγή του παραβιάζει τον σωφρονιστικό κώδικα καταγγέλλει το ΜέΡΑ 25

Κουφοντίνας: Η μεταγωγή του παραβιάζει τον σωφρονιστικό κώδικα καταγγέλλει το ΜέΡΑ 25
Κουφοντίνας: «Η όλη κυβερνητική μεθόδευση αποπνέει αντίληψη εφαρμογής νομικών διατάξεων με φρονηματική στόχευση για τον Δημήτρη Κουφοντίνα» καταγγέλλει το κόμμα της αντιπολίτευσης.

Τη μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα από τις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας στο Δομοκό καταγγέλλει το ΜεΡΑ25, σημειώνοντας ότι «η όλη κυβερνητική μεθόδευση αποπνέει αντίληψη εφαρμογής νομικών διατάξεων με φρονηματική στόχευση για τον Δημήτρη Κουφοντίνα».

Σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΜεΡΑ25 τονίζει τα εξής:

«Η μεταγωγή του καταδίκου Δημήτρη Κουφοντίνα από τις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας στο Δομοκό με σχετική διαταγή που δόθηκε από την γενική γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής, Σοφία Νικολάου, έγινε κατά παράβαση των διατάξεων του σωφρονιστικού κώδικα που προβλέπουν μεταγωγή με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών (ΚΕΜ) και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις με απόφαση του γεν. γραμματέα, η οποία και πάλι απαιτεί την άμεση έγκριση από την ΚΕΜ.

Η μεταγωγή του Κουφοντίνα έρχεται σε αντίθεση και με τον Σωφρονιστικό κώδικα, σύμφωνα με τον οποίο, ο τόπος φυλάκισης του κρατουμένου πρέπει να επιλέγεται «με προτεραιότητα το πλησιέστερο προς τον τόπο της κατοικίας του ή των μελών της οικογένειάς του ή τον τόπο κοινωνικής ένταξής του». Περαιτέρω η μεταγωγή αυτή του δεν είναι νόμιμη ούτε με το νέο νόμο (4760/2020), σύμφωνα με τον οποίο, ο κρατούμενος που δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις για να παραμείνει στις αγροτικές φυλακές «επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη», δηλαδή στις φυλακές Κορυδαλλού στην περίπτωση του Κουφοντίνα.

Ανεξάρτητα, όμως από τα παραπάνω, το ΜέΡΑ25 εκτιμά ότι η όλη κυβερνητική μεθόδευση αποπνέει αντίληψη εφαρμογής νομικών διατάξεων με φρονηματική στόχευση για τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Η δικαιοσύνη επιβάλλεται να είναι απρόσωπη και οι νόμοι να εφαρμόζονται αδιακρίτως για όλους, ανεξάρτητα των εγκλημάτων που έχουν διαπράξει».

Στο νοσοκομείο Λαμίας ο Κουφοντίνας

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται η υγεία του Δημήτρη Κουφοντίνα. Το μέλος της 17 Νοέμβρη έχει ξεκινήσει πριν από οκτώ μέρες νέα απεργία πείνας με αφορμή τη μεταφορά του από τις αγροτικές φυλακές σε αυτές στον Δομοκό. Τα παλαιότερα προβλήματα υγείας σε συνδυασμό με τη νέα απεργία πείνας επιβάρυναν αρκετά την κατάσταση με αποτέλεσμα ο καταδικασμένος τρομοκράτης να μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο της Λαμίας.

Μάλιστα, φαίνεται ότι αξιολογήθηκε η διακομιδή του στο γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, ωστόσο υπήρξε εισαγγελική εντολή, επειδή ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε παροχή βοήθειας μέχρι να εισακουστεί το αίτημά του για μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού. Παράλληλα η δικηγόρος του ισχυρίστηκε ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν ήθελε να μεταφερθεί στο συγκεκριμένο νοσοκομείο καθώς οι συνθήκες που επικρατούν δεν είναι οι καλύτερες δυνατές και ότι η μεταγωγή του έγινε με τη βία.

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments