Ειδήσεις

Σαρηγιάννης κορωνοϊός: «Καμπανάκι» του καθηγητή για το τρίτο κύμα του ιού

Σαρηγιάννης κορωνοϊός: «Καμπανάκι» του καθηγητή για το τρίτο κύμα του ιού
Σαρηγιάννης κορωνοϊός: Ο καθηγητής μετέφερε την ανησυχία του για τον Μάρτιο αν υπάρξει ταυτόχρονο άνοιγμα σχολείων, λιανεμπορίου και εστίασης.

Για τρίτο κύμα του κορωνοϊού φοβάται ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών της Παβία, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο καθηγητής φοβάται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί τον Μάρτιο αν έχουμε ταυτόχρονο άνοιγμα του λιανεμπορίου, των σχολείων και της εστίασης.

Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα που αναπτύσσει, το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα προκαλέσει χαμηλή αύξηση της τάξης των περίπου 800 κρουσμάτων την ημέρα, από την επόμενη Δευτέρα. «Η αύξηση αναμένεται να συνεχιστεί ήπια, δηλαδή οριακά στα 1.000 κρούσματα ημερησίως, αν δεν ανοίξει δευτεροβάθμια εκπαίδευση και εστίαση».

Ο κ. Σαρηγιάννης επισημαίνει ότι υπάρχει μία αβεβαιότητα στη συμπεριφορά του κοινού, η οποία, λόγω του καιρού, έχει μεγάλη σημασία στην εξέλιξη της πανδημίας. Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, ο καθηγητής δίνει μία άλλη διάσταση στην προτεραιοποίηση, προτείνοντας, μετά τις ευπαθείς ομάδες, να δοθεί έμφαση στις περιοχές όπου τα μοντέλα δίνουν μεγαλύτερη πιθανότητα κινδύνου και εκεί να δημιουργηθεί στοχευμένα τεχνητή ανοσία.

Σε συνέντευξή του στο dailypharmanews.gr, ο καθηγητής σημειώνει ότι: «Το άνοιγμα Γυμνασίων, Λυκείων και Δημοτικών, συνδυαστικά και με τη μετακίνηση των γονέων, δίνουν μία συνολική αύξηση γύρω στο 10%. Το λιανεμπόριο με click away το έχουμε υπολογίσει γύρω στο 4%, ενώ με click in shop υπολογίζεται γύρω στο 5%. Τώρα, όσον αφορά τον τωρινό τρόπο ανοίγματος του λιανεμπορίου, που αρχίζει, αν εφαρμόσουμε αυστηρά αυτό που λέει ο νόμος, υπολογίζεται γύρω στο 6%. Αλλά θα περιμένουμε να δούμε αν ισχύει, γιατί δεν υπάρχουν εμπειρικά δεδομένα».

Σε ερώτηση σχετικά με το πού θα πρέπει να δοθεί έμφαση για την περαιτέρω ανάσχεση της πανδημίας, ο κ. Σαρηγιάννης απάντησε ότι: «Τρία πράγματα, κατά τη γνώμη μου, είναι απαραίτητα: 1. Στα μεγάλα μαγαζιά, ακόμα και να εφαρμόσουμε 2,5 μέτρα απόσταση, έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες μετάδοσης, αν λάβει κανείς υπόψη ότι το 20-30% της μετάδοσης είναι αερογενής. Γίνεται δηλαδή από αιωρούμενα σωματίδια στον αέρα.

Οπότε είναι σημαντικό να μειωθεί αυτό το σωματιδιακό φορτίο σε εσωτερικούς χώρους. Κι αυτό μπορεί να γίνει πολύ καλά με συσκευές απολύμανσης του αέρα είτε με φίλτρα, είτε ακόμα καλύτερα με φίλτρα σε συνδυασμό με ακτινοβόληση με υπεριώδη ακτινοβολία. Το δεύτερο έχει ένα κόστος, όχι όμως δραματικό.

2. Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των τεστ ανίχνευσης για να σπάμε αλυσίδες μετάδοσης, εκεί που φαίνεται από τα μοντέλα ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος.

3. Να κάνουμε, με δεδομένη την αύξηση του εμβολιασμού, και στοχευμένα εμβόλια δημιουργώντας τεχνητή ανοσία στις επιβαρυμένες περιοχές. Από τη στιγμή που ο εμβολιασμός θα φτάσει στον γενικό πληθυσμό και δεν θα μιλάμε μόνο για ευπαθείς ομάδες, να μπορούμε να κάνουμε εμβολιασμό όχι μόνο αναλογικά με τον πληθυσμό στη χώρα. Αλλά τα εμβόλια να γίνονται με προτεραιοποίηση στις περιοχές που τα μοντέλα δίνουν μεγαλύτερη πιθανότητα κινδύνου, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ανοσία στις περιοχές αυτές».

Για το πότε θα απαλλαγούμε από τις μάσκες και πότε θα επιτευχθεί η ανοσία, είπε: «Όχι πριν τον Οκτώβρη, Νοέμβρη».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments