Διεθνή

Ορκωμοσία Μπάιντεν στις ΗΠΑ LIVE: Όλες οι εξελίξεις από την Ουάσινγκτον

Ορκωμοσία Μπάιντεν στις ΗΠΑ LIVE: Όλες οι εξελίξεις από την Ουάσινγκτον
Live η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν: Η προεδρία Τραμπ έλαβε τέλος, είναι η ώρα του ηγέτη των Δημοκρατικών.

Η ώρα του Τζο Μπάιντεν έφτασε. Ο ηγέτης των Δημοκρατικών θα ορκιστεί στις 7 η ώρα Ελλάδας ως ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Ο Μπάιντεν έχει ήδη αναφέρει ότι «δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο», ενώ έκανε ανάρτηση στο Twitter ότι «μια νέα μέρα ανατέλλει» για τη χώρα.

Δείτε ζωντανά από την ΕΡΤ που καταγράφει όλες τις εξελίξεις

Τα μέτρα για την ορκωμοσία είναι δρακόντεια, ενώ οι δυνάμεις της Εθνοφρουράς είναι παντού φοβούμενοι επεισόδια ή άλλα «παρατράγουδα». Ήδη, το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών εκκενώνεται, καθώς υπάρχει απειλή για βόμβα. Το κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου βρίσκεται απέναντι από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ, όπου πρόκειται να ορκιστεί ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Τζο Μπάιντεν και Καμάλα Χάρις έφθασαν νωρίτερα στο Καπιτώλιο, για την ορκωμοσία, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε αφού δεν θα παραστεί στην ορκωμοσία. Όλα τα αμερικάνικα και διεθνή Μέσα κάνουν live εκπομπές για την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού προέδρου.

Δείτε Live από την USA Today

Πώς θα γίνει η ορκωμοσία

Στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, ο Τζο Μπάιντεν θα ορκιστεί Πρόεδρος των ΗΠΑ και αμέσως θα απευθυνθεί στον αμερικανικό λαό για να εκθέσει το όραμά του για τη χώρα.

Όλα αυτά μπροστά σε ένα πλήθος 200.000 σημαιών λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό. Σε όλες τις προηγούμενες ορκωμοσίες το National Mall, αυτό το τεράστιο πάρκο που εκτείνεται μπροστά από το Καπιτώλιο γέμιζε με κόσμο που ήθελε να δει και να ακούσει τον νέο του πρόεδρο. Φέτος αυτό δεν θα γίνει λόγω της πανδημίας, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να αποτραπεί το ενδεχόμενο η ορκωμοσία του νέου προέδρου να γίνει ένα νέο περιστατικό υπερμετάδοσης.

Στις θέσεις που κανονικά θα λάμβαναν οι πολίτες έχουν τοποθετηθεί εδώ και ημέρες σημαίες. Οι επίσημοι προσκεκλημένοι, επίσης, θα είναι ελάχιστοι. Επίσης, δεν θα γίνει το παραδοσιακό inagural parade στη λεωφόρο Πενσυλβάνια, λόγω της πανδημίας. Αντ’ αυτού, ο νέος πρόεδρος μαζί με την σύζυγό του, την Καμάλα Χάρις και τον Δεύτερο Κύριο των ΗΠΑ, αλλά και τους πρώην προέδρους με τις συζύγους τους Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Μπους και Μπιλ Κλίντον, θα καταθέσουν στεφάνι στο Εθνικό Νεκροταφείο του Αρλινγκτον. Λίγα μέτρα πριν το Λευκό Οίκο αναμένεται να περπατήσουν προς τη νέα τους κατοικία.

Επίσης, το βράδυ δεν θα γίνει οι παραδοσιακοί χοροί της ορκωμοσίας, επίσης λόγω της πανδημίας. Θα γίνουν μόνο πάρτι μέσω της πλατφόρμας Zoom, ένα μεγάλο τηλεοπτικό σόου που έχουν ετοιμάσει οι συνεργάτες του Μπάιντεν και της Χάρις.

Με 17 προεδρικά διατάγματα «ξηλώνονται» οι πολιτικές Τραμπ

Ο Τζο Μπάιντεν θα εκδώσει αμέσως μετά την είσοδό του στον Λευκό Οίκο 17 προεδρικά διατάγματα που θα καταργούν σημαντικά μέτρα του Ντόναλντ Τραμπ, με σημαντικότερα την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στην συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Με διάταγμα θα παραταθεί επίσης το μορατόριουμ για τις εξώσεις και για την αποπληρωμή φοιτητικών ομοσπονδιακών δανείων ως συνδρομή στους ανθρώπους που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Σε ό, τι αφορά την μεταναστευτική πολιτική, θα βρεθεί επίσης στον αντίποδα του Τραμπ, καταργώντας το προεδρικό διάταγμα για την μετανάστευση με το οποίο ο απερχόμενος πρόεδρος απαγόρευσε, τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του, την είσοδο πολιτών μίας σειράς, κυρίως μουσουλμανικών, χωρών στις Ηνωμένες Πολιτείες.  svg%3E

«Αυτό το μέτρο είχε τις ρίζες του στην ξενοφοβία και την μισαλλοδοξία», δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν, ο επόμενος σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας.

Ο Τζο Μπάιντεν θα υπογράψει επίσης πράξη για την διακοπή των εργασιών οικοδόμησης του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και της χρηματοδότησής του από τον αμυντικό προϋπολογισμό, που προκάλεσε οξείες πολιτικές και δικαστικές διαμάχες κατά τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν θα υποβάλει στο Κονγκρέσο νομοσχέδιο για την μετανάστευση , προσφέροντας σε 700.000 ανθρώπους που έφθασαν ως παιδιά παράτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τους Dreamers, και σε άλλους παράτυπους μετανάστες δυνατότητα υπηκοότητας υπό όρους και προϋποθέσεις.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης επιπλέον πόρους για την ενίσχυση της εποπτείας και του ελέγχου των συνόρων και ένα σχέδιο χορήγησης βοήθειας στο Σαλβαδόρ, την Γουατεμάλα, την Ονδούρα, χώρες καταγωγής της πλειονότητας των μεταναστών που φτάνουν στις ΗΠΑ, ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μία περίοδο τεσσάρων ετών.

Το τέταρτο μέτωπο είναι η αντιμετώπιση της φυλετικών ανισοτήτων. Ο Τζο Μπάιντεν θα υπογράψει διάταγμα που θα δίνει εντολή στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αξιολογήσουν τις ανισότητες στα προγράμματα και τις πολιτικές τους, δήλωσε η Σούζαν Ράις, υποψήφια διευθύντρια του Συμβουλίου Εσωτερικής Πολιτικής. Τα μέτρα αυτά θα είναι το πρώτο κύμα και θα ακολουθήσουν διατάγματα και προεδρικές πράξεις τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με τα μέλη του επιτελείου του Τζο Μπάιντεν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments