Οικονομία

Κρατική ενίσχυση: Ποιες επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν με κάλυψη ενοικίων και επιδότηση δαπανών

Κρατική ενίσχυση: Ποιες επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν με κάλυψη ενοικίων και επιδότηση δαπανών
Κρατική ενίσχυση: Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας σε επίκαιρης επερώτηση του Κινήματος Αλλαγής για τον σχεδιασμό αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου ανάκαμψης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα νέα μέτρα στήριξης που θα «έρθουν» για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας σε επίκαιρης επερώτηση του Κινήματος Αλλαγής για τον σχεδιασμό αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου ανάκαμψης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα νέα μέτρα στήριξης που θα «έρθουν» για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση, τόνισε ο αρμόδιος υπουργός προχωράει στην αξιοποίηση του άρθρου 3.12 του προσωρινού πλαισίου της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις και, με διάταξη νόμου που θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, διαμορφώνεται προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών.

Τα νέα μέτρα στήριξης

Σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά, θα δύναται να χορηγείται ενίσχυση, με τη μορφή της επιδότησης παγίων δαπανών, στο πλαίσιο της στήριξης για τις μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων. Θα αφορά επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν, που εμφάνισαν μείωση τζίρου, κατά την περίοδο της πανδημίας αλλά και είχαν και ζημία, κατά την προηγούμενη περίοδο, καθώς δεν κατάφεραν να καλυφθούν οι πάγιες δαπάνες που έχουν.

Κρατικές ενισχύσεις

Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωράει εντατικά την τεχνική προετοιμασία του νέου μέτρου, από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και τις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, η κυβέρνηση συμμετέχει με προτάσεις στις διαπραγματεύσεις, για την επικαιροποίηση, τη βελτίωση και την επέκταση του προσωρινού πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που είναι σε εξέλιξη. Οι διαπραγματεύσεις έχουν αντικείμενο υψηλότερα ανώτατα όρια χρηματοδότησης και νέα καλύτερα δεδομένα για τις επιχειρήσεις. Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι προβλέπεται άμεση αξιοποίηση, μέσα στο 2021, κονδυλίων ύψους 5,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, με σημαντική προχρηματοδότηση.

Μάλιστα ορισμένα επενδυτικά έργα και μεταρρυθμίσεις που έχουν ισχυρή πιθανότητα να υλοποιηθούν μέσω του Ταμείου, ξεκινούν πριν την τελική έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, με ένταξή τους στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6

Αναφερόμενος στα χρήματα του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και του Ταμείου Επιχειρηματικότητα, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι συνολικά, μέχρι στιγμής, έχουν διατεθεί στην αγορά 6,6 δισ. ευρώ από αυτά τα δύο εργαλεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments