Πολιτική

Νίκος Παπαθανάσης: Βασική προτεραιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης η επιτάχυνση των επενδυτικών σχεδίων

Νίκος Παπαθανάσης: Βασική προτεραιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης η επιτάχυνση των επενδυτικών σχεδίων
Νίκος Παπαθανάσης: Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός στην ομιλία του, η κυβέρνηση δίνει σημασία στους πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθεί το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας την επόμενη ημέρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης στο Greek Exports Forum το οποίο φέτος είναι μαζί με τα Greek Exports Awards 2020, αναφέρθηκε στην επιτάχυνση των επενδυτικών σχεδίων που είναι βασική προτεραιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός στην ομιλία του, η κυβέρνηση δίνει σημασία στους πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθεί το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας την επόμενη ημέρα καθώς και την αναγκαιότητα ανάπτυξης των ΣΔΙΤ, δίνοντας έμφαση στο τρίπτυχο «ανταγωνιστικότητα, αποτελεσματικότητα, εξαγωγές».

«Είναι πολύ σημαντικό», είπε, «να δούμε τους πυλώνες που θέλουμε να έχουμε την επόμενη μέρα σχετικά με το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Ο τομέας της μεταποίησης, της ψηφιακής ανάπτυξης, των ιδιωτικών επενδύσεων και της πράσινης ανάπτυξης βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του Ταμείου Ανάπτυξης. Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για την αναθεώρηση του χάρτη των περιφερειακών κρατικών ενισχύσεων καθώς επιδιώκεται να μειωθούν περαιτέρω οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε να μην καθυστερεί η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων».

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη των ΣΔΙΤ, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα από τα καλύτερα συστήματα καθώς είναι πιο αποτελεσματικό, δεν κοστίζει παραπάνω χρήματα ενώ η στήριξή του είναι εγγυημένη από το ταμείο Ανάκαμψης. Είναι πολύ σημαντικό στο επόμενο βήμα να δούμε την επιτάχυνση των διαδικασιών για τις άμεσες ξένες επενδύσεις και ετοιμάζουμε σχετικό νόμο για όλα αυτά».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, στην ομιλία του σημείωσε ότι «κάθε 1 ευρώ που επενδύεται σε έρευνα αιχμής μέσα από τα προγράμματα Horizon 2020 και Horizon Europ μπορεί να επιστρέψει στην πραγματική οικονομία 11 ευρώ». Στις προτεραιότητες του υπουργείου, όπως εξήγησε, εκτός από την επιπλέον χρηματοδότηση της έρευνας είναι «η διασύνδεση του κατακερματισμένου Οικοσυστήματος Καινοτομίας».

Σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης αναφέρθηκε στη δημιουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος 5ης γενιάς για τη λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο. «Η αντιμετώπιση κρίσιμων φαινομένων όπως (πχ. πυρκαγιές, πλημμύρες, διάσωση ναυαγών ή σκαφών, παράνομη αλιεία, μόλυνση, ασφάλεια συνόρων, σεισμοί κ.α.), απαιτούν μεγάλη προσπάθεια, ανθρώπινους και υλικούς πόρους, ιδιαίτερα στο ευαίσθητο γεωπολιτικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου», ξεκαθάρισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments