Διεθνή

Τζο Μπάιντεν: Πώς αποφάσισε να ενισχύσει χώρες της Κεντρικής Αμερικής – Επικοινώνησε με Μπόρις Τζόνσον

Τζο Μπάιντεν: Πώς αποφάσισε να ενισχύσει χώρες της Κεντρικής Αμερικής – Επικοινώνησε με Μπόρις Τζόνσον
Τζο Μπάιντεν: Μετά την ορκωμοσία του, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ κάνει τις πρώτες κινήσεις στην γεωπολιτική σκακιέρα.

Ο Τζο Μπάιντεν ξεκίνησε να κάνει τις δικές του πρώτες κινήσεις στην γεωπολιτική σκακιέρα, ενώ είχε και την πρώτη του επικοινωνία με τον Μπόρις Τζόνσον. Μια από τις πρώτες ενέργειες του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν να ανακοίνωσει ότι θα ενισχύσει με 4 δισεκατομμύρια δολάρια χώρες της Κεντρικής Αμερικής.

Την είδηση έκανε γνωστή ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ. Ο Μεξικανός πρόεδρος ενημέρωσε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του του είπε ότι σκοπεύει να χορηγήσει βοήθεια ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Γουατεμάλα, το Σαλβαδόρ και την Ονδούρα.

Τι συζήτησαν οι δυο ηγέτες

Ο Λόπες Ομπραδόρ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπάιντεν με βασικό θέμα συζήτησης το μεταναστευτικό. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να δράσουν για την οικονομική ανάπτυξη των χωρών της κεντρικής Αμερικής.

«Πιστεύω ότι η βοήθεια θα έπρεπε να χορηγηθεί απευθείας (…) στους κατοίκους της Ονδούρας, του Σαλβαδόρ και της Γουατεμάλας. Δεν νομίζω ότι θα είναι αδιακρισία να πω ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν μου είπε ότι θα αποδεσμεύσει 4 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει αυτές τις τρεις χώρες», τόνισε ο Μεξικανός πρόεδρος.

Ο Λόπες Ομπραδόρ ευχαρίστησε επίσης τον Μπάιντεν επειδή δεσμεύτηκε να νομιμοποιήσει χιλιάδες παράτυπους μετανάστες στις ΗΠΑ, πολλοί εκ των οποίων κατάγονται από το Μεξικό. Να θυμίσουμε ότι ο Μπάιντεν έχει αποφασίσει να τερματιστούν οι εργασίες ανοικοδόμησης τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, ακυρώνοντας προηγούμενη απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ.

Από το 2018, χιλιάδες άνθρωποι από χώρες της κεντρικής Αμερικής προσπάθησαν να φτάσουν στις ΗΠΑ, μέσω του Μεξικού, για να βρουν δουλειά ή για να ζητήσουν άσυλο. Περισσότερα από 12 τέτοια καραβάνια μεταναστών επιχείρησαν ανεπιτυχώς να φτάσουν μέχρι τα σύνορα. Το τελευταίο, που ξεκίνησε από την Ονδούρα, διαλύθηκε τελικά από την αστυνομία στη Γουατεμάλα.

Πρώτη επικοινωνία Μπάιντεν με Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την επίτευξη των κοινών στόχων τους, συμπεριλαμβανομένης και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, μετά την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.

«Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε θερμά την απόφαση του προέδρου να επανενταχθούν (σ.σ. οι ΗΠΑ) στη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή», τόνισε ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Με βάση τη μακρά ιστορία συνεργασίας των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στα θέματα της ασφάλειας και της άμυνας, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν εξάλλου και πάλι τη δέσμευσή τους στο ΝΑΤΟ και τις κοινές αξίες τους, της προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας της δημοκρατίας, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments