Κόσμος

AstraZeneca: Στα «μαχαίρια» η Κομισιόν με την εταιρεία για τα εμβόλια

AstraZeneca: Στα «μαχαίρια» η Κομισιόν με την εταιρεία για τα εμβόλια
AstraZeneca: Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία μείωσε τις παραδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτή ως αντίποινα απειλεί ότι δεν θα επιτραπούν οι εξαγωγές των σκευασμάτων της Pfizer στη Βρετανία.

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την AstraZeneca για τις δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία φαίνεται πως αντιμετωπίζει προβλήματα με τις συμφωνίες και οι Βρυξέλλες αντιδρούν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες δεν έλαβαν από την εταιρεία ικανοποιητικές εξηγήσεις για την αδυναμία της να παραδώσει 80.000.000 εμβόλια έως τα τέλη Μαρτίου σε κράτη – μέλη.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ επρόκειτο να παραλάβει 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου το πρώτο τρίμηνο του έτους, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι θα λάβει πιθανώς τις μισές, μολονότι έχει προβεί σε εκ των προτέρων παραγγελίες ενόψει της έγκρισης του εμβολίου της AstraZeneca από τον ΕΜΑ.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν ο Guardian και η Daily Mail, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την παράδοση εμβολίων της Pfizer στη Βρετανία και ήδη κάλεσε τις εταιρείες που παράγουν το εμβόλιο επί ευρωπαϊκού εδάφους να ειδοποιούν την Κομισιόν για τις ποσότητες εμβολίων που παραδίδουν σε τρίτες χώρες, περιλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ένταση ανέβηκε σε μια τηλεφωνική επικοινωνία της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τον επικεφαλής της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό. Η πρώτη κάλεσε τον φαρμακευτικό κολοσσό να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Η Φον ντερ Λάιεν «κατέστησε σαφές ότι περιμένει από την AstraZeneca να προχωρήσει όπως προβλέπεται στη συμφωνία προμήθειας. Υπενθύμισε στον κ. Σοριό ότι η ΕΕ επένδυσε σημαντικά ποσά εκ των προτέρων στην εταιρεία ακριβώς για να διασφαλίσει την επιτάχυνση της παραγωγής πριν ακόμη την έγκριση από τον ΕΜΑ. Φυσικά, μπορεί να εμφανιστούν θέματα με την παραγωγή ενός περίπλοκου εμβολίου, αλλά περιμένουμε από την εταιρεία να βρει λύσεις», τόνισε εκπρόσωπος της επικεφαλής της Κομισιόν.

Την ίδια ώρα, η επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της απέναντι στην AstraZeneca «για ανεπαρκείς εξηγήσεις». «Oι συζητήσεις με την AstraZeneca σήμερα είχαν ως αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια για την έλλειψη σαφήνειας και τις ανεπαρκείς εξηγήσεις. Τα κράτη – μέλη της ΕΕ είναι ενωμένα: Όσοι αναπτύσσουν εμβόλια έχουν κοινωνικές ευθύνες και τις ευθύνες των συμβολαίων που πρέπει να τηρήσουν. Με τα κράτη – μέλη μας, ζητήσαμε από την AstraZeneca έναν λεπτομερή προγραμματισμό της παράδοσης εμβολίων και πότε θα πραγματοποιηθεί η διανομή στα κράτη – μέλη. Ακόμη μία συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη για να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα» είπε χαρακτηριστικά.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ τα γερμανικά ΜΜΕ αμφισβητούν  την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca στους άνω των 65 ετών.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές, το Βερολίνο εκτιμά ότι η αποτελεσματικότητα στην ηλικιακή αυτή ομάδα είναι 8%. Από την πλευρά της η Bild, η οποία επίσης επικαλείται κυβερνητικές πηγές, χωρίς να τις κατονομάζει, γράφει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Μέρκελ αναμένει ότι το εμβόλιο των AstraZeneca και της Οξφόρδης, που εκτιμάται ότι θα λάβει αυτή την Παρασκευή άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), δεν θα εγκριθεί για τους ενήλικες άνω των 65 ετών, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στις εμβολιαστικές εκστρατείες πολλών χωρών.

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία έσπευσε να υπερασπιστεί την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά της covid-19 στα άτομα άνω των 65 ετών, διαψεύδοντας τις αναφορές αυτές των δύο γερμανικών Μέσων. «Τα άρθρα, σύμφωνα με τα οποία η αποτελεσματικά του εμβολίου των AstraZeneca και της Οξφόρδης είναι μόλις 8% στους ενήλικες άνω των 65 ετών, είναι εντελώς αναληθή», ανέφερε εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας σε ανακοίνωσή του προς το AFP.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments