Πολιτική

Λευτέρης Οικονόμου: Μέτρο χαλάρωσης το όριο 100 ατόμων στις συγκεντρώσεις

Λευτέρης Οικονόμου: Μέτρο χαλάρωσης το όριο 100 ατόμων στις συγκεντρώσεις
Λευτέρης Οικονόμου: Παρά τις έντονες αντιδράσεις, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη χαρακτήρισε το όριο 100 ατόμων στις συγκεντρώσεις "μέτρο χαλάρωσης" και "επιστροφής στην κανονικότητα".

Το πρωί της Τρίτης η αστυνομία ανακοίνωσε την απαγόρευση οποιασδήποτε συνάθροισης άνω των 100 ατόμων. Αυτή η κίνηση είχε να κάνει με το εκπαιδευτικό συλλαλητήριο που ήταν προγραμματισμένο τις επόμενες ημέρες με αφορμή την είσοδο της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια. Οι αντιδράσεις είναι έντονες τις τελευταίες ώρες καθώς πολλοί μιλάνε για φωτογραφική διάταξη αντιδημοκρατικού χαρακτήρα. Ωστόσο ο Λευτέρης Οικονόμου υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο μέτρο έχει τον αντίθετο χαρακτήρα.

Ο Λευτέρης Οικονόμου, διευκρίνισε πως όπως και στις άλλες δραστηριότητες, έτσι και στις συγκεντρώσεις, «επιτρέπεται να κάνουμε ένα άνοιγμα», ενώ απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τη χρονική ισχύ του μέτρου, είπε πως όπως συμβαίνει και στις άλλες περιπτώσεις, θα αποφασίζεται η παράταση ή αναστολή του μέτρου κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση της Επιτροπής.

«Προσπαθούμε να βρούμε μία κανονικότητα και στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, αυτό είναι το σημαντικό», ανέφερε ο Υφυπουργός, τονίζοντας πως πλέον επιτρέπεται «στο πλαίσιο του νέου νόμου κι όσο μας επιτρέπουν οι συνθήκες σε ομάδες ανθρώπων να διαδηλώσουν». «Θα έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρωθούν», είπε για τις διαδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί σε πολλές πόλεις της χώρας κατά του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην Παιδεία. «Εκείνο που χρειάζεται είναι να αποφεύγουμε το συνωστισμό», είπε ξεκαθαρίζοντας πως «η απόφαση του Αρχηγού αφορά στις δημόσιες υπαίθριες συγκεντρώσεις».

Για την έκδοση της Απόφασης ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, υπόψη:

  • η συνδρομή εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνίστανται στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19,
  • ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κορωνοϊού από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων,
  • η από 22-01-2021 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, όπου, μεταξύ άλλων, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα (100) άτομα.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

  • διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
  • διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments