Πολιτική

Δημήτρης Παπαδημούλης: Έλλειμμα ευθύνης και ηγεσίας από τους γραφειοκράτες της Κομισιόν στο θέμα των εμβολίων

Δημήτρης Παπαδημούλης: Έλλειμμα ευθύνης και ηγεσίας από τους γραφειοκράτες της Κομισιόν στο θέμα των εμβολίων
Δημήτρης Παπαδημούλης: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα έχει κάνει μούσκεμα και θα ψάξει να βρει διόδους διαφυγής με εκλογές μέσα στο 2021, πριν ξεσπάσουν και αποκαλυφθούν ακόμη περισσότερο οι αρνητικές συνέπειες των επιλογών της», τονίζει, μεταξύ άλλων.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε σήμερα στον «Ελλάδα 94.3 FM» αναφορικά με μια σειρά από ευρωπαϊκά θέματα – όπως η ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της πανδημίας, η διαχείριση της παραγγελίας εμβολίων και των εμβολιασμών από την ευρωπαϊκή ηγεσία, αλλά και για θέματα εσωτερικής επικαιρότητας και τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο νέο πολιτικό σκηνικό και την προοπτική της «δεύτερης φοράς Αριστερά» στην κυβέρνηση της χώρας.

«Η Κομισιόν έχει αποτύχει παταγωδώς στο θέμα του εμβολίου»

Η ευθύνη βαραίνει την κα Φον Ντερ Λάιεν και την αρμόδια Επίτροπο, την κα Κυριακίδου. Η Κομισιόν έχει δώσεις δις ευρώ σε κάποιες πολυεθνικές του φαρμάκου και εκείνες γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια την Κομισιόν, αθετούν τις δεσμεύσεις τους, αρνούνται να παραδώσουν τις ποσότητες που είχαν δεσμευτεί, με αποτέλεσμα να καθυστερεί ο εμβολιασμός των Ευρωπαίων που είναι απαραίτητος. Τι έπρεπε να γίνει; Αυτό που ζητάμε από τον περασμένο Απρίλιο. Από τη στιγμή που έχουμε δώσει ως ΕΕ δις ευρώ για την έρευνα και παραγωγή αυτών των εμβολίων, χρήμα δημόσιο και όχι μόνο ιδιωτικό ρίσκο, η Κομισιόν θα έπρεπε αντί να αγοράσει εμβόλια, να αγοράσει τις πατέντες. Ή έστω να διαπραγματευτεί για την παραχώρηση δικαιωμάτων, έτσι ώστε τα εμβόλια να μπορούν να παραχθούν γρηγορότερα και από περισσότερους φορείς, που υπάρχουν και στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο πλανήτη.

Η Κομισιόν έχει θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού ως το καλοκαίρι. Αυτό είναι εντελώς αδύνατο με τον τρόπο που χειρίζεται τα θέματα. Δυστυχώς επί του συγκεκριμένου θέματος, για μια ακόμη φορά, αποδείχθηκε ότι οι γραφειοκράτες της Κομισιόν έδειξαν έλλειμμα ευθύνης και ηγεσίας. Και αυτό το πληρώνει ο κόσμος. Μέσα δε σε αυτή την αποτυχία, φουντώνει και ο εθνικισμός των εμβολίων, από τον οποίο οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι: α) Οι πολυεθνικές που πουλάνε στη ζούλα πιο ακριβά και σε όποιον τους βολεύει και β) οι πλουσιότερες χώρες, που έχουν τα χρήματα για να αγοράσουν κατά προτεραιότητα τα εμβόλια, “κλέβοντάς” τα από τους άλλους.

Επιπλέον, η καθυστέρηση του εμβολιασμού των φτωχότερων χωρών, σε όλο τον κόσμο, θα οδηγήσει στο να παραταθεί κι άλλο η πανδημία, δεδομένου ότι όπως έχει πει και ο Π.Ο.Υ. «αν όλοι δεν είμαστε ασφαλείς, κανένας δεν μπορεί να είναι ασφαλής». Αν δε εμβολιαστεί δηλαδή, σε πλανητικό επίπεδο ο κόσμος, τότε σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, δεν θα είναι ασφαλή ούτε τα ταξίδια, ούτε οι μεταφορές.

Δεν είναι δυνατόν τα συμφέροντας μιας χούφτας πολυεθνικών του φαρμάκου να ζυγίζουν περισσότερο από την ανθρώπινη ζωή. Και δεν είναι μόνο θέμα υγείας. Εϊναι και θέμα κοινωνίας και οικονομίας – διότι αν δεν δαμάσουμε την πανδημία, δεν θα ανακάμψει και η οικονομία.

«Δίοδος διαφυγής για Μητσοτάκη, οι εκλογές»

Στην Ελλάδα, δυστυχώς τα πράγματα πάνε χειρότερα από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, τόσο στην υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και στην ύφεση. Διότι δεν μας άκουσαν όταν ζητούσαμε πρόσθετα εμπροσθοβαρή μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας και τώρα η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη ύφεση σε όλη την Ευρωζώνη. Και επιπλέον, η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να “αποσωληνώσει” και τη στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων, μετά τον Μάρτιο. Έχουν βάλει στον Προϋπολογισμό, 7μισι δις για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων, και από αυτά, τα 6μισι δις θα τα ξοδέψουν μέχρι τον Μάρτιο. Καταλαβαίνετε τι θα γίνει από τον Μάρτη και μετά… Πολύ περισσότερα λουκέτα.

Η αίσθηση που έχω είναι ότι επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα έχει κάνει μούσκεμα στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ψάχνει να βρει διόδους διαφυγής με εκλογές μέσα στο 2021, πριν ξεσπάσουν και αποκαλυφθούν ακόμη περισσότερο στον κόσμο οι αρνητικές συνέπειες των επιλογών του. Γιατί όλο αυτό το χρονικό διάστημα που ο κόσμος είναι μαντρωμένος σε καραντίνα σκεπτόμενος την υγεία του, ο Κυρ. Μητσοτάκης πολύ συνειδητά ακολουθεί πολιτική υπέρ των λίγων, των κολλητών και των ισχυρών. Και έχει στήσει ένα μιντιακό τείχος προστασίας και υπερπροβολής του, που καταγγέλεται πλέον ανοικτά και από τον διεθνή Τύπο.

Αυτό το τείχος προστασίας που έχουν χτίσει με μπόλικο δημόσιο χρήμα οι κυβερνώντες, σε αγαστή συνεργασία με ολιγάρχες των ΜΜΕ και του χρήματος, δεν θα αποδειχθεί ικανό να προστατέψει την κυβέρνηση από μια γρήγορη φθορά η οποία θα έρθει όταν φανούν τα συντρίμμια που αφήνει η πολιτική της.

«Δεύτερη φορά Αριστερά»

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η μεγάλη δύναμη στο χώρο της δημοκρατικής προοδευτικής αντιπολίτευσης. Αλλά οι επόμενες εκλογές, θα γίνουν με απλή αναλογική. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται, ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει την πρωτιά και να οικοδομήσει συνεργασίες με άλλα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και συγκλίσεις πάνω σε ένα πρόγραμμα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί κυβέρνηση με τη στήριξη ή την ανοχή της πλειοψηφίας της επόμενης Βουλής. Αυτό ακριβώς θα κάνουμε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, θα ετοιμάσει συλλογικά και θα παρουσιάσει στο λαό για διαβούλευση, και θα καταθέσει στους πολίτες εν όψει πιθανών εκλογών, το κυβερνητικό πρόγραμμά του. Όταν έχεις μια δεξιά κυβέρνηση με σκάνδαλα και αδιαφάνεια, που ρημάζει τη δημοκρατία, τη δημόσια υγεία, την οικονομία και την κοινωνία – και ο Μητσοτάκης χτυπάει τους αδύνατους και κυρίως τη μεσαία τάξη, αυτή που του έδωσε και τις εκλογές, δεν μπορείς παρά να πυκνώσεις τις πρωτοβουλίες σύγκλισης και συνεργασίας των δυνάμεων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης.

Και εδώ είναι η μεγάλη ευθύνη της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, το αν θα συνταχθεί σε αυτή την κατεύθυνση – με τις απόψεις και τις προτάσεις του, στο πνεύμα της μεγάλης αντιδεξιάς παράδοσης του χώρου του ΠΑΣΟΚ, ή θα συνεχίσει μια πορεία που το φέρνει πιο κοντά στη ΝΔ παρά στην αντιδεξιά και αριστερή παράταξη. Αυτό θα επηρεάσει και την ίδια ύπαρξη του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments