Καιρός

Αρναούτογλου καιρός: Ανατροπή στον καιρό τις επόμενες μέρες

Αρναούτογλου καιρός: Ανατροπή στον καιρό τις επόμενες μέρες
Αρναούτογλου καιρός: Τι δείχνει η αναλογική εκτίμηση του έμπειρου προγνώστη καιρού.

Ο Σάκης Αρναούτογλου προχώρησε στην αναλογική μηνιαία εκτίμησή του για την εξέλιξη του καιρού και για τον Φεβρουάριο, όπως κάνει κάθε μήνα. «Για όσους δεν γνωρίζουν να διαβάζουν τους χάρτες υπάρχει επεξήγηση στο παρακάτω κείμενο αλλά παρακαλώ να διαβαστεί με ιδιαίτερη προσοχή για να μην υπάρξουν παρερμηνείες», σημειώνει ο έμπειρος προγνώστης καιρού.

«Η Αναλογική μέθοδος, βασίζεται στην μελέτη και την ανάλυση των δεικτών της ταλάντωσης Madden-Julian (MJO) που αποτελεί και το μεγαλύτερο στοιχείο της ενδοεποχιακής μεταβλητότητας στην τροπική ατμόσφαιρα η οποία και δείχνει να παίζει σημαντικότατο ρόλο στη διαμόρφωση της διάταξης των συστημάτων στη βόρεια Αμερική και την Ευρώπη σε συνδυασμό και με την λεπτομερή ανάλυση και σύγκριση της διάταξης των βαρομετρικών συστημάτων τα τελευταία 70 χρόνια στην Ευρώπη ώστε να δώσει μια πιθανή επερχόμενη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στην Ευρώπη τις επόμενες 25-30 ημέρες!

Για αυτούς που δεν γνωρίζουν να διαβάζουν τους χάρτες:

Πάρα πολύ πολύ γενικά γιατί υπάρχουν και κάποιες πολύ λίγες εξαιρέσεις: Στους χάρτες με τίτλο «Geop 500hPa & pression au sol» οι κίτρινες αποχρώσεις υποδηλώνουν γενικά καλό καιρό από πλευράς φαινόμενων και κυρίως όταν βρίσκονται κοντά με τις πορτοκαλί αποχρώσεις, ενώ οι πορτοκαλί αποχρώσεις υποδηλώνουν πολύ καλές καιρικές συνθήκες χωρίς φαινόμενα και χωρίς ανέμους! Αντίθετα οι πράσινες αποχρώσεις και κυρίως αυτές προς το μπλε και μοβ υποδηλώνουν αλλαγή του καιρού έως και κακοκαιρία!

Οι χάρτες με τίτλο «Temperature a 850hpa» χρησιμεύουν για την ανάλυση των αερίων μαζών από θερμοκρασιακής πλευράς. Σε γενικές γραμμές και πάντα λαμβάνοντας υπόψη την εποχή: Οι κίτρινες αποχρώσεις υποδηλώνουν μαλακό έως πολύ μαλακό καιρό, οι πορτοκαλί ζεστό, και οι κόκκινες ιδιαίτερα έως πολύ ζεστό για την εποχή καιρό, ανάλογα με το πόσο έντονες είναι οι αποχρώσεις! Αντίθετα οι πράσινες αποχρώσεις υποδηλώνουν κάποια σχετική ψύχρα ανάλογα με το υψόμετρο φυσικά, ενώ οι μπλε αποχρώσεις υποδηλώνουν κρύο το οποίο γίνεται τσουχτερό όσο πιο σκούρες γίνονται αυτές και στην περίπτωση του μωβ χρώματος θα μιλάμε για συνθήκες ψύχους!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Όπως όλες οι μακροχρόνιες εκτιμήσεις καιρού έτσι κι αυτή είναι εντελώς ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ και ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ οπότε καλό θα είναι να ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ως βάση για προγραμματισμό εργασιών ή δραστηριοτήτων!

Δεν έχω λόγια να ευχαριστήσω τον καθέναν και κάθε μία σας ξεχωριστά για τα σχόλιά σας όσον αφορά σε αυτή μου την προσπάθεια!

Με εκτίμηση

Σάκης Αρναούτογλου»

Δείτε τους χάρτες:

Δείτε πώς κινείται η κακοκαιρία από το windy.com

ΕΜΥ καιρός: Η πρόβλεψη για την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα βροχές και σποραδικές καταιγίδες, που θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Στα δυτικά σποραδικές βροχές και καταιγίδες.

Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές με τοπικές βροχές μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι και στα νοτιοανατολικά 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα. Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και στα ανατολικά νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, με γρήγορη εξασθένηση. Θερμοκρασία: Από 04 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στο Ιόνιο και τα παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα σταδιακά από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και από το απόγευμα 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά έως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 06 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές με πιθανότητα λίγων ασθενών βροχών. Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά. Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα Δωδεκάνησα 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που το απόγευμα θα πυκνώσουν. Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών βροχών τις απογευματινές ώρες. Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Meteo καιρός: Ισχυρές και επίμονες βροχοπτώσεις στο Ανατολικό Αιγαίο την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 01/02 ζώνη σύγκλισης ισχυρών βροχών και καταιγίδων αναμένεται να σχηματιστεί κατά μήκος του Ανατολικού Αιγαίου. Η ζώνη αυτή κατά τη διάρκεια της Τρίτης 02/02 θα επεκταθεί νοτιότερα επηρεάζοντας με ισχυρά φαινόμενα περιοχές από τις Ανατολικές Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα στο νότιο άκρο της, μέχρι το νησί της Λέσβου στο βόρειο άκρο της.

Επισημαίνεται ότι:

  • Τα φαινόμενα εκτός από μεγάλη κατά διαστήματα ένταση θα παρουσιάσουν και εμμονή, ενώ αυξημένη εκτιμάται η πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων κυρίως στις νοτιότερες περιοχές.
  • Τα νησιά που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να επηρεαστούν από ισχυρά φαινόμενα είναι η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία και η Αμοργός, περιοχές όπου θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή.
  • Στους τρεις προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν αποτυπώνεται η εν λόγω ζώνη τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, τις μεσημεριανές και τις βραδινές ώρες της Τρίτης 02/02  κατά σειρά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments