Διεθνή

ΠΟΥ κορωνοϊός: Μειώνονται τα κρούσματα – Οι μεταλλάξεις εξαπλώνονται

ΠΟΥ κορωνοϊός: Μειώνονται τα κρούσματα – Οι μεταλλάξεις εξαπλώνονται
ΠΟΥ κορωνοϊός: Τι δείχνουν τα στοιχεία του Οργανισμού για την πορεία της πανδημίας παγκοσμίως.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, υπάρχει μείωση στα κρούσματα κατά 13% παγκοσμίως σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και σταθερή μείωση για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Αυτό το γεγονός οδήγησε και σε ανεπαίσθητη μείωση των θανάτων κατά 1%, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Οργανισμού. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ξεπερνά πλέον τα 102 εκατομμύρια και ο συνολικός αριθμός θανάτων τα 2,2 εκατομμύρια.

Οι πέντε χώρες με τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων εξακολουθούν να είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ρωσία.

Τι γίνεται με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Ταχύτατη εξάπλωση παρουσιάζουν όμως και οι μεταλλάξεις. Έτσι η βρετανική μετάλλαξη εντοπίζεται πλέον σε 80 χώρες, η νοτιοαφρικανική σε 41 και η βραζιλιάνικη σε 10 χώρες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα διεπιστημονικής διάσκεψης, οι αρχικές αναλύσεις δείχνουν ότι ορισμένες παραλλαγές μπορεί να είναι πιο μεταδοτικές, πιθανώς λόγω μεταλλάξεων που βελτιώνουν την ικανότητα του ιού να συνδέεται με ανθρώπινα κύτταρα, αλλά οι διαθέσιμες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι τρόποι μετάδοσης δεν έχουν αλλάξει.

Η συχνότητα εμφάνισης και νοσηλείας σε SARS-CoV-2 σε ορισμένες χώρες όπου κυκλοφορούν η βρετανική και η νοτιοαφρικανική έχει αρχίσει να μειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα των μέτρων δημόσιας υγείας και κοινωνικού ελέγχου για τον έλεγχο της μετάδοσης αυτών των παραλλαγών.

Η εμφάνιση νέων παραλλαγών επισημαίνει τη σημασία για όλους να συνεχίσουν να συμμορφώνονται με τα τοπικά και εθνικά μέτρα δημόσιας υγείας και κοινωνικής προστασίας και να λαμβάνουν απλές προφυλάξεις. Παραμένει κρίσιμο να αυξηθεί η διαγνωστική ικανότητα και η στρατηγική γενετικής αλληλουχίας του SARS-CoV-2 και να συνεχίσει εγκαίρως η κοινοποίηση δεδομένων αλληλουχίας διεθνώς.

Τι γίνεται με το εμβόλιο της Ρωσίας

Τον Φεβρουάριο με αρχές Μαρτίου ενδέχεται να εγκριθεί για χρήση στην ΕΕ το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων RDIF, Κιρίλ Ντμίτριεφ μιλώντας στην εκπομπή «Βέστι» του τηλεοπτικού καναλιού «Ρωσία -1».

«Έχουμε καταθέσει τα έγγραφα για την έγκριση (του ρωσικού εμβολίου) στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), που είναι η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή και αυτή η διαδικασία εξέτασης μπορεί να διαρκέσει τον Φεβρουάριο, ίσως έως τις αρχές Μαρτίου», δήλωσε ο Ντμίτριεφ.

Νωρίτερα, ο Ντμίτριεφ είχε δηλώσει ότι το πρώτο στάδιο για την απόκτηση άδειας για επείγουσα χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στην Ευρωπαϊκή Ένωση προγραμματίζεται για τα τέλη Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για την λεγόμενη επιστημονική διαβούλευση. Η αίτηση για απόκτηση άδειας για επείγουσα χρήση (EUА, Emergency Use Authorization) του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V είχε κατατεθεί από το RDIF στις 22 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments