Ελλάδα

Lockdown Ελλάδα: Η «Μεγάλη Παρασκευή» έφτασε – Τα 5 μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Lockdown Ελλάδα: Η «Μεγάλη Παρασκευή» έφτασε – Τα 5 μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση
Lockdown Ελλάδα: Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα είναι οι μεγάλες πόλεις που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ποια είναι η δέσμη μέτρων που εισηγούνται οι ειδικοί.

Την τελική εισήγηση των ειδικών περιμένει η κυβέρνηση για να αποφασίσει τη νέα δέσμη μέτρων που θα ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα στις 18:00 στην τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Τα αυξημένα κρούσματα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, καθώς και οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού που είναι μεταδοτικότερες από το κλασικό στέλεχος του ιού ανησυχούν τους ειδικούς.

Παρόλο που το ολικό lockdown είναι στο τραπέζι, και μάλιστα το προτείνουν κάποιοι από τους λοιμωξιολόγους, η κυβέρνηση θα προτιμήσει να αυστηροποιήσει τα μέτρα. Αυτό θα συμβεί και επειδή το Σαββατοκύριακο έρχεται καλοκαιρία με αποτέλεσμα, το κυβερνητικό επιτελείο να φοβάται ότι θα υπάρξουν εξορμήσεις σε διάφορα μέρη από τους κουρασμένους με το lockdown πολίτες.

Οι εισηγήσεις των επιστημόνων θα τεθούν στην κυβέρνηση, η οποία και θα έχει τον τελευταίο λόγο για το τι θα ισχύσει.

Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι και θεωρούνται πιο πιθανά να παρθούν είναι:

  • Η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 9 το βράδυ στην Αττική για τα Σαββατοκύριακα, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπου το «απαγορευτικό» είναι σε ισχύ από τις 6 το απόγευμα.
  • Η τροποποίηση ωραρίου καταστημάτων, ώστε να κλείνουν νωρίτερα.
  • Η λειτουργία του λιανεμπορίου αποκλειστικά με τη μέθοδο του click away.
  • Ο περιορισμός μετακινήσεων μεταξύ «κόκκινων» Δήμων, κάτι που δεν αναμένεται να εξεταστεί, όμως, για το Λεκανοπέδιο.
  • Η επέκταση του μέτρου για την τηλεργασία.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Καμία εισήγηση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως για το κλείσιμο των σχολείων. Η κυβέρνηση περιμένει τις εισηγήσεις τους και μέχρι τώρα λειτουργούν δια ζώσης όλα τα σχολεία στη χώρα, εκτός από τα Λύκεια στις «κόκκινες» περιοχές.

«Αύριο (σ.σ. σήμερα) δεν υπάρχει προγραμματισμένη συζήτηση με τους ειδικούς για το θέμα των σχολείων, παρακολουθούμε βήμα-βήμα τις εξελίξεις, είμαστε σε τακτικοί επικοινωνία μαζί τους και πορευόμαστε με βάση τις εισηγήσεις» ξεκαθάρισε χθες η υπουργός Παιδείας στο MEGA και στην εκπομπή Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο.

Η ίδια απηύθυνε έκκληση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές Λυκείου να υποβάλουν αίτηση στην ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί στο edu.testing.gov.gr για να εξεταστούν δωρεάν για κορωνοϊό σε 386 σημεία σε όλη τη χώρα.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων την Πέμπτη

Στην Αττική εντοπίστηκαν τα μισά σχεδόν νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας χθες, φτάνοντας τα 533 σε σύνολο 1.070. Στη Θεσσαλονίκη οι νέες μολύνσεις ανέρχονται στις 87, ενώ στην Αχαΐα άγγιξαν τις 81.

Αναλυτικά η κατανομή στην Αττική:

  • Ανατολικής Αττικής: 76 κρούσματα
  • Βόρειου Τομέα Αθηνών: 58 κρούσματα
  • Δυτικής Αττικής: 24 κρούσματα
  • Δυτικού Τομέα Αθηνών: 101 κρούσματα
  • Κεντρικού Τομέα Αθηνών: 129 κρούσματα
  • Νήσων: 1 κρούσμα
  • Νότιου Τομέα Αθηνών: 80 κρούσματα
  • Πειραιώς: 64 κρούσματα
svg%3E svg%3E

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments