Ελλάδα

Πυρκαγιά στο Μάτι: Στις 26 Φεβρουαρίου απολογείται ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής

Πυρκαγιά στο Μάτι: Στις 26 Φεβρουαρίου απολογείται ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής
Πυρκαγιά στο Μάτι: Σε βάρος του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος για ανθρωποκτονία από αμέλεια και πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια.

Συνεχίζονται οι ανακρίσεις για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε 102 άτομα. Ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος, ζήτησε και πήρε από τον 6ο τακτικό ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη που διενεργεί την ανάκριση προθεσμία για τις 26 Φεβρουαρίου, προκειμένου να μελετήσει την ογκώδη δικογραφία και να προετοιμάσει την απολογία του.

Η προθεσμία δόθηκε στον κ. Ματθαιόπουλο μετά από κλήση που έλαβε προκειμένου να απολογηθεί για κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος για την υπόθεση.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να δοθεί και νέα ολιγοήμερη προθεσμία για τις αρχές Μαρτίου στον κ. Ματθαιόπουλο ώστε να προετοιμάσει την απολογία του καλύτερα. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Ματθαιόπουλος μετείχε στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Μάτι την 23η Ιουλίου 2018 ως επιχειρησιακός υπαρχηγός. Σε βάρος του αλλά και σε βάρος άλλων στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος για ανθρωποκτονία από αμέλεια και πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια.

Ο ανακριτής μέχρι σήμερα έχει ζητήσει τρεις φορές από την εισαγγελία να αναβαθμιστούν οι κατηγορίες για το Μάτι σε κακουργήματα. Όμως τα αιτήματά του απορρίπτονται από την αρμόδια εισαγγελική αρχή με το σκεπτικό ότι δεν στοιχειοθετείται η έννοια του δόλου.

Στις 21 Ιανουαρίου απολογήθηκαν στον κ. Μαρνέρη τόσο στελέχη της Τροχαίας όσο και της ΕΛΑΣ.

Οι κατηγορούμενοι αξιωματικοί της Αστυνομίας υποστήριξαν πως αν η Πυροσβεστική εισηγούνταν απομάκρυνση πολιτών από το Μάτι, η Αστυνομία και η Τροχαία είχε δυνάμεις και δυνατότητα να εφαρμόσει με επιτυχία το σχέδιο διάσωσης . Σύμφωνα με πληροφορίες, απολογούμενοι στον κ. Μαρνέρη στελέχη της Τροχαίας και της ΕΛΑΣ, είπαν πως εφόσον τους δινόταν εντολή να απομακρύνουν πολίτες από τον οικισμό θα μπορούσαν να το κάνουν και για τον Νέο Βουτζά και για το Μάτι.

Σε ερώτηση του ανακριτή αν είχαν δυνατότητα να συνδράμουν σε μία τέτοια επιχείρηση αν τους δινόταν εντολή κατηγορούμενος από την Τροχαία απάντησε:

«Βεβαίως και μπορούσαμε γιατί είχαμε και τη δυνατότητα και επαρκείς δυνάμεις και τα μέσα προκειμένου να ενημερώσουμε και να απομακρύνουμε τους πολίτες σε ασφαλές μέρος.  Πιο συγκεκριμένα, εάν το αργότερο μέχρι τις 17.45 δινόταν η εισήγηση από την πυροσβεστική προς τον αρμόδιο φορέα και εν συνεχεία ενημερωνόταν η ΕΛΑΣ και η Τροχαία, ακολούθως δε, δινόταν εντολή από το Κέντρο Επιχειρήσεων προς εμάς να συνδράμουμε σε μία τέτοια επιχείρηση απομάκρυνσης των πολιτών, είναι βέβαιο ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί επιτυχώς και αυτό το λέω με βεβαιότητα και με βάση τα 30 χρόνια που υπηρετώ στο Σώμα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments