Ελλάδα

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Ευρεία σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Ευρεία σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων
Κακοκαιρία «Μήδεια»: Σκοπός να συντονιστούν όλοι οι φορείς. Ποιοι θα συμμετέχουν και ποια η πρόβλεψη για το νέο κύμα που θα «χτυπήσει» τη χώρα.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πολιτική Προστασία ενόψει της κακοκαιρίας «Μήδεια», που βρίσκεται προ των πυλών και αναμένεται να πλήξει μεγάλο μέρος της χώρας, με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, ισχυρό και ολικό παγετό, χιονοπτώσεις και θυελλώδεις βοριάδες. 

Οι εμπλεκόμενοι φορείς βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Για τον καλύτερο συντονισμό τους θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, στις 17:00 στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος), ευρεία σύσκεψη υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα, και του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρου Λιβάνιου.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν, επίσης, από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιος Δημακογιάννης και ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον, θα συμμετάσχουν ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γεώργιος Καραγιάννης, οι 13 Περιφερειάρχες της χώρας, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), καθώς και των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου και του ΔΕΔΔΗΕ.

Τι φέρνει η «Μήδεια»:

Η κακοκαιρία αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο Σάββατο, όπου βαρομετρικό χαμηλό θα σχηματιστεί στα δυτικά νοτιοδυτικά τμήματα της Ιταλίας και θα κινηθεί γρήγορα ανατολικά.  Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή θα είναι οι πολύ ισχυροί βοριάδες έως 9 μποφόρ.

Μαζί τους θα έρθει η πολική εισβολή από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, η οποία θα ρίξει απότομα και κατά πολύ τη θερμοκρασία, ιδιαίτερα στα κεντρικά και βόρεια της χώρας, έως και 15-17 βαθμούς κάτω από τις σημερινές. Αυτό σε συνδυασμό με το χαμηλό βαρομετρικό από την Ιταλία θα φέρει βροχές και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια καταιγίδες, αλλά και πυκνά χιόνια σε όλα σχεδόν τα ορεινά – ημιορεινά κι ακόμα και σε πεδινές έως και παραθαλάσσιες περιοχές της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας. Τα περισσότερα χιόνια και οι περιοχές με χαμηλό υψόμετρο θα εντοπίζονται το Σάββατο κυρίως στα δυτικά και βόρεια και την Κυριακή κυρίως στα ανατολικά και νότια, ενώ θα έχουμε και ισχυρό παγετό και στα βόρεια ολικό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο χιονιάς φαίνεται ότι θα κρατήσει για σχεδόν μια εβδομάδα, ενώ υπάρχει σημαντική πιθανότητα για χιόνια και μέσα στην Αθήνα. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι συνθήκες θα είναι δύσκολες και καλούν τους πολίτες να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι. Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος τονίζει ότι πρέπει:

  • Οι αγρότες να προστατεύσουν τις καλλιέργειες τους από το χιόνια και τον ισχυρό παγετό
  • Τα νοικοκυριά να προμηθευτούν ξύλα για το τζάκι και πετρέλαιο
  • Ο κρατικός μηχανισμός από το Σάββατο να είναι ξάγρυπνος
  • Οπωσδήποτε θα χρειαστούν αλυσίδες για τα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας (και κατά τόπους και στα πεδινά)
  • Προσοχή, οι δήμοι να μεριμνήσουν για τους άστεγους και τα αδέσποτα.

“Ξέρω έχουμε μπροστά μας την πανδημία αλλά καλό θα ήταν να υπάρχουν θερμαινόμενες αίθουσες ή κλειστά γυμναστήρια ώστε τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα να μπορούν να πηγαίνουν εκεί οι άνθρωποι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα θα ζεστάνουν τα νοικοκυριά τους” αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments