Διεθνή

Ντόναλντ Τραμπ: Αθώος για υποκίνηση των επεισοδίων στο Καπιτώλιο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Αθώος για υποκίνηση των επεισοδίων στο Καπιτώλιο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ
Ντόναλντ Τραμπ: Αθωώθηκε από τη γερουσία για την κατηγορία ότι υποκίνησε τα επεισόδια της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο.

Στην αθώωση του Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε η Γερουσία το βράδυ του Σαββάτου (13/2), όσον αφορά τις κατηγορίες για την υποκίνηση των επεισοδίων στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου. Ειδικότερα, για την καταδίκη του χρειαζόταν ένας συνολικός αριθμός 67 ψήφων με την ψηφοφορία να ανέρχεται στις 57 ψήφους υπέρ της καταδίκης του και 43 κατά. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που μέσα σε ένα χρόνο έχει παραπεμφθεί σε δίκη δύο φόρες. Και τις δύο φορές ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός απαλλάχθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί συμφώνησαν να κατατεθούν ως αποδεικτικά στοιχεία στη δίκη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ λεπτομέρειες από σχόλια του σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με έναν κορυφαίο Ρεπουμπλικανό στη διάρκεια των φονικών ταραχών στο Καπιτώλιο. Η συμφωνία ακολούθησε μια χαοτική ψηφοφορία για να επιτραπεί η κλήση μαρτύρων, η οποία θα μπορούσε να καθυστερήσει τα συμπεράσματά της για εβδομάδες, επέτεινε τις διαιρέσεις και εμπόδισε τις προσπάθειες του προέδρου Τζο Μπάιντεν να προχωρήσει πέρα από τις αντιπαραθέσεις του προκατόχου του.

Τεταταμένη ατμόσφαιρα

Η κατάσταση στην αίθουσα της Γερουσίας έμοιαζε χαοτική στη διάρκεια και μετά την ψηφοφορία. Οι γερουσιαστές σχημάτισαν πηγαδάκια ευρισκόμενοι σε προφανή σύγχυση και οι γερουσιαστές Ρον Τζόνσον και Μιτ Ρόμνεϊ είχαν μια έντονη συζήτηση. Μεγάλο μέρος της δίκης επικεντρώθηκε στο πόσα ήξερε ο Τραμπ για τις ενέργειες των ταραξιών καθώς εισέβαλλαν στο Κογκρέσο στις 6 Ιανουαρίου επιδιώκοντας να εμποδίσουν τους βουλευτές από την επικύρωση της νίκης του Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Η Μπάτλερ είπε πως ο Τραμπ αρχικά αρνήθηκε ότι οι οπαδοί του εμπλέκονταν στην επίθεση, ισχυριζόμενος ότι επρόκειτο για μέλη του αριστερού κινήματος Antifa, κάτι που ο Μακάρθι απέρριψε ως ψευδές.

Όταν το άρθρο για την παραπομπή έφθασε στη Γερουσία, μόνο έξι Ρεπουμπλικανοί ψήφισαν μαζί με τους Δημοκρατικούς για να διεξαχθεί η δίκη, απορρίπτοντας ένα επιχείρημα που προέβαλαν άλλοι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές σύμφωνα με το οποίο το Σύνταγμα δεν επιτρέπει στο Κογκρέσο να παραπέμψει έναν πρόεδρο η θητεία του οποίου έχει ήδη λήξει.

Οι δηλώσεις Τραμπ

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του υποσχέθηκε πως θα «συνεχίσει να υπερασπίζεται το μεγαλείο της Αμερικής. Το σπουδαίο, ιστορικό και πατριωτικό κίνημά μας, Make America Great Again, μόλις άρχισε».

«Τους μήνες που έρχονται, θα έχω πολλά πράγματα να μοιραστώ μαζί σας και ανυπομονώ να συνεχίσουμε την απίθανη περιπέτειά μας για το μεγαλείο της Αμερικής», πρόσθεσε χωρίς να δίνει διευκρινήσεις για το πώς οραματίζεται το πολιτικό του μέλλον. Τέλος, ευχαρίστησε όλους τους γερουσιαστές «που υπερασπίστηκαν περήφανα το Σύνταγμα» και ψήφισαν κατά της ενοχής του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments