Διεθνή

Τζο Μπάιντεν για αθώωση Τραμπ: Η Δημοκρατία είναι εύθραυστη

Τζο Μπάιντεν για αθώωση Τραμπ: Η Δημοκρατία είναι εύθραυστη
Τζο Μπάιντεν για αθώωση Τραμπ: Τι είπε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ για αυτή την εξέλιξη.

Τη δήλωση ότι η «Δημοκρατία είναι εύθραυστη» έκανε ο Τζο Μπαίντεν, μετά και την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων από την ψηφοφορία της Γερουσίας, η οποία δεν καταδίκασε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτό το θλιβερό κεφάλαιο στην Ιστορία μας μας υπενθύμισε ότι η δημοκρατία είναι εύθραυστη», τόνισε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε λίγες ώρες αφού η Γερουσία δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 του σώματος για να καταδικαστεί ο Τραμπ.

Ο Μπάιντεν επεσήμανε ότι 57 γερουσιαστές –ανάμεσά τους και αριθμός ρεκόρ επτά Ρεπουμπλικάνων– ψήφισαν υπέρ της καταδίκης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

«Αν και η τελική ψηφοφορία δεν κατέληξε σε καταδίκη, η ουσία της κατηγορίας δεν αμφισβητείται. Ακόμη και όσοι ήταν αντίθετοι στην καταδίκη, όπως ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία γερουσιαστής Μιτς Μακόνελ, πιστεύουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένοχος ‘για επαίσχυντη παράλειψη καθήκοντος’ και ‘πρακτικά και ηθικά υπεύθυνος για την υποκίνηση’ της βίας που εξαπολύθηκε εναντίον του Καπιτωλίου”, υπογράμμισε ο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι σκέφτεται τον αστυνομικό του Καπιτωλίου Μπράιαν Σίκνικ, ο οποίος σκοτώθηκε στη διάρκεια της κατάληψης του κτιρίου στις 6 Ιανουαρίου, τους άλλους που το φρούρησαν με γενναιότητα και όσους έχασαν τη ζωή τους.

Η ψηφοφορία

Στην αθώωση του Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε η Γερουσία το βράδυ του Σαββάτου (13/2), όσον αφορά τις κατηγορίες για την υποκίνηση των επεισοδίων στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου. Ειδικότερα, για την καταδίκη του χρειαζόταν ένας συνολικός αριθμός 67 ψήφων με την ψηφοφορία να ανέρχεται στις 57 ψήφους υπέρ της καταδίκης του και 43 κατά. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που μέσα σε ένα χρόνο έχει παραπεμφθεί σε δίκη δύο φόρες. Και τις δύο φορές ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός απαλλάχθηκε.

Η κατάσταση στην αίθουσα της Γερουσίας έμοιαζε χαοτική στη διάρκεια και μετά την ψηφοφορία. Οι γερουσιαστές σχημάτισαν πηγαδάκια ευρισκόμενοι σε προφανή σύγχυση και οι γερουσιαστές Ρον Τζόνσον και Μιτ Ρόμνεϊ είχαν μια έντονη συζήτηση. Μεγάλο μέρος της δίκης επικεντρώθηκε στο πόσα ήξερε ο Τραμπ για τις ενέργειες των ταραξιών καθώς εισέβαλλαν στο Κογκρέσο στις 6 Ιανουαρίου επιδιώκοντας να εμποδίσουν τους βουλευτές από την επικύρωση της νίκης του Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Η Μπάτλερ είπε πως ο Τραμπ αρχικά αρνήθηκε ότι οι οπαδοί του εμπλέκονταν στην επίθεση, ισχυριζόμενος ότι επρόκειτο για μέλη του αριστερού κινήματος Antifa, κάτι που ο Μακάρθι απέρριψε ως ψευδές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments