Ελλάδα

Υπουργείο Εργασίας: Συστάσεις για την προστασία και ασφάλεια των εργαζομένων σε delivery

Υπουργείο Εργασίας: Συστάσεις για την προστασία και ασφάλεια των εργαζομένων σε delivery
Υπουργείο Εργασίας: «Καμπανάκι» έκρουσε το υπουργείο Εργασίας για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων διανομέων (delivery).

«Καμπανάκι» έκρουσε το υπουργείο Εργασίας για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων διανομέων (delivery).

Έτσι σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε όλη τη χώρα, καθώς και το μεγάλο κοινωνικό έργο που προσφέρουν οι εργαζόμενοι διανομείς, συστήνει στους εργοδότες, στο πλαίσιο της υποχρέωσής τους να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους, να εφοδιάσουν τους διανομείς άμεσα με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας (κράνος, γάντια, αδιάβροχη στολή προστασίας, κ.λπ.), ώστε υπό αυτές τις καιρικές συνθήκες να διασφαλίζεται επαρκώς η υγεία και η ασφάλειά τους.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση για την προστασία των εργαζομένων delivery

Προέχει η προστασία των εργαζομένων διανομέων, κυρίως δε κατά τις βραδινές ώρες που οι συνθήκες θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολες. Οι εργοδότες θα πρέπει να μεριμνούν ώστε να μην θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ειδικά υπό τις παρούσες καιρικές συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση οι όποιες καταγγελίες γίνουν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για την παραβίαση των μέτρων ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων διανομέων θα εξεταστούν όλες με την απαιτούμενη αυστηρότητα.

Τι θα γίνει με τις βεβαιώσεις μετακίνησης

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας έκανε γνωστό πως επεκτείνεται το μεταβατικό διάστημα για τις νέες βεβαιώσεις μετακίνησης των εργαζομένων λόγω της κακοκαιρίας.

Συγκεκριμένα, λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων που επικρατούν σε όλη τη χώρα, το μεταβατικό διάστημα εφαρμογής και χρήσεως των νέων εντύπων Βεβαίωσης Κίνησης τόσο των εργαζομένων όσο και των αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών, καθώς και των μελών διοίκησης, επεκτείνεται μέχρι και την 19/2/2021 και ώρα 06:00. Για το διάστημα από 15/2/2021 και ώρα 06:00 έως και 19/2/2021 και ώρα 05:59, οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται από και προς την εργασία τους και με τα παλαιά έντυπα φόρμες – άδειες κυκλοφορίας εργαζομένου.

Παράλληλα συνεχίζονται τα νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χ. Ταραντίλης.

Ορισμένα από τα μέτρα στήριξης

Τα νέα μέτρα στήριξης

  • Παρατείνεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 η περίοδος αναστολής είσπραξης για βεβαιωμένες φορολογικές οφειλές που δεν είναι σε καθεστώς ρύθμισης, για τις οποίες είχε χορηγηθεί αναστολή είσπραξης έως την 30η Απριλίου. Οι οφειλές αυτές, μετά τη λήξη της νέας παράτασης, θα μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής, το οποίο προβλέπει επιλογή μεταξύ 24 άτοκων δόσεων ή 48 δόσεων με επιτόκιο ύψους 2,5%.
  • Αναστέλλεται η είσπραξη της δόσης του Φεβρουαρίου ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών για τις άμεσα πληττόμενες επιχειρήσεις, καθώς και για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή. Η πληρωμή της δόσης αυτής θα προστεθεί στο τέλος της αρχικής ρύθμισης.
  • Παρατείνονται  έως την 31η Δεκεμβρίου οι πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών, για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες στις οποίες είχε δοθεί παράταση πληρωμής μέχρι την 30η Απρίλιου 2021. Η  αποπληρωμή τους θα γίνει είτε με 24 άτοκες δόσεις είτε με 48 δόσεις με επιτόκιο ύψους 2,5%.  Για τις ήδη ρυθμισμένες οφειλές των επιχειρήσεων, συνεχίζονται οι  μηνιαίες παρατάσεις στην καταβολή τους. Δρομολογήθηκε ο 6ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής  που αφορά την απώλεια τζίρου του Ιανουαρίου και προετοιμάζεται  7ος κύκλος, που  θα αφορά την απώλεια τζίρου ολόκληρου του 1ου τριμήνου. Και στους δυο αυτούς κύκλους  θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα ποσά για την εστίαση και τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή εντός Φεβρουαρίου, ενώ  το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστρέφεται.
  • Απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή ενοικίου για τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο οι επιχειρήσεις  των οποίων η λειτουργία βρίσκεται σε αναστολή με εντολή δημόσιας αρχής, καθώς και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και τις μεταφορές. Οι ιδιώτες εκμισθωτές θα αποζημιωθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με το 80% και οι ιδιοκτήτες-νομικά πρόσωπα με το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments