Οικονομία

Ασφαλιστικές εισφορές: Παρατείνονται μέχρι το τέλος του έτους – Όσα πρέπει να ξέρετε

Ασφαλιστικές εισφορές: Παρατείνονται μέχρι το τέλος του έτους – Όσα πρέπει να ξέρετε
Ασφαλιστικές εισφορές: Την εκ νέου παράταση της πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών, για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες ανακοίνωσε προ ημερών ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Την εκ νέου παράταση της πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών, για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες ανακοίνωσε προ ημερών ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Συγκεκριμένα, την εκ νέου παράταση έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2021 της πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών, για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που αφορούσαν στην πρώτη περίοδο της καραντίνας και για τις οποίες είχε δοθεί παράταση πληρωμής μέχρι τις 30 Απριλίου 2021, ανακοίνωσε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Παράταση προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών-Ρύθμιση τμηματικής καταβολής

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή  από το υπουργείο Οικονομικών στο νομοσχέδιο για θέματα της ΑΑΔΕ, στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται και η παράταση των διατάξεων για την αναστολή εργασίας, ώστε να καλύπτουν τους εργαζόμενους που προσελήφθησαν έως την 31η Ιανουαρίου 2021 αλλά και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Παρατείνεται περαιτέρω έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 η προθεσμία καταβολής οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών, η οποία είχε αρχικά παραταθεί μέχρι την 30ή Απριλίου 2021 . Η εκ νέου παράταση της προθεσμίας καταβολής κρίνεται αναγκαία λόγω της συνέχισης των μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και της συνεπαγόμενης περιορισμένης οικονομικής δραστηριότητας επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Μετά τη λήξη της νέας παράτασης, οι προαναφερθείσες ασφαλιστικές οφειλές μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής έως και 48 μηνιαίων δόσεων με επιτόκιο 2,5%, ή 24 άτοκων μηνιαίων δόσεων. Και στις δυο περιπτώσεις, το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης είναι τα 50 ευρώ.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Κατ` εξαίρεση υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ όπου υπάρχει αδυναμία πιστοποίησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Με την απόφαση υπαγωγής στη ρύθμιση καθορίζονται το ποσό κάθε δόσης, ο αριθμός των δόσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα από τον μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να υποβληθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments