Πολιτική

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Απρόβλεπτη και ασταθής η Τουρκία – Είναι σε μια φάση νευρικότητας

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Απρόβλεπτη και ασταθής η Τουρκία – Είναι σε μια φάση νευρικότητας
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: «Η Τουρκία βρίσκεται σε μια φάση νευρικότητας ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις διεθνείς σχέσεις», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Για την Τουρκία καθώς και την εξωτερική πολιτική της χώρας μας μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Η Τουρκία βρίσκεται σε μια φάση νευρικότητας ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις διεθνείς σχέσεις. Έχει καταστεί απρόβλεπτη και ασταθής και εάν επιθυμεί την προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να επιδείξει την προσήλωση και τον σεβασμό της προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», δήλωσε την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό ΘΕΜΑ 104,6.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ερωτηθείς για τη νέα τουρκική Navtex και εάν θα επηρεάσει τις διερευνητικές επαφές, ο αναπληρωτής υπουργός εξήγησε ότι «η έκδοση και η εκτέλεση μιας Navtex είναι δύο διαφορετικά πράγματα και χρήζει και ανάλογης απάντησης, εάν τελικά πραγματοποιηθεί. Η συνολική συμπεριφορά της Τουρκίας είναι αυτή που εκτιμάται. Και δεν εκτιμάται μόνο από την Ελλάδα, εκτιμάται από όλο τον διεθνή παράγοντα».

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπενθύμισε την πάγια θέση της χώρας μας, ότι η λύση πρέπει να βασίζεται σε μια διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Θυμίσουμε πως «η Ευρώπη μένει σταθερή στις αξίες της και στο κράτος Δικαίου, υπερασπιζόμενη το Διεθνές Δίκαιο, αυτό είναι το μήνυμά μας προς την Άγκυρα», σύμφωνα με ό,τι τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του στο Διεθνές Ψηφιακό Συνέδριο «Strong V4 in a Strong Europe» με προσκεκλημένους τους πρέσβεις των 4 χωρών της Ομάδας Βίζεγκραντ στην Αθήνα (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία).

Απαντώντας σε ερώτηση για την προοπτική των ευρωτουρκικών σχέσεων, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια η γείτονα χώρα έχει απομακρυνθεί από την Ευρώπη. Παρόλο που ως Ευρωπαίος σύμμαχος για την Ελλάδα θα ήταν καλοδεχούμενη και ένας σημαντικός παίκτης, η Τουρκία σήμερα απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις ευρωπαϊκές αξίες και μετατρέπεται σε ένα ανησυχητικό γείτονα.

Επίσης, έκανε ειδική μνεία στη συστηματική εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος από την Τουρκία, υπενθυμίζοντας χαρακτηριστικά ότι η περσινή απόπειρά της να προκαλέσει ρήξη στην ενότητα της ΕΕ απέτυχε, καθώς μάλιστα «ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας και έστειλε καθαρό μήνυμα ότι δε θα γίνει ανεκτή η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments