Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα: Πώς το κρύο επηρέασε τα κρούσματα- Τι λένε οι επιστήμονες

Κορωνοϊός Ελλάδα: Πώς το κρύο επηρέασε τα κρούσματα- Τι λένε οι επιστήμονες
Κορωνοϊός Ελλάδα: Η επέλαση του χιονιά δεν βοήθησε την προσπάθεια για να μειωθούν τα κρούσματα στη χώρα μας.

Πριν από περίπου δυο εβδομάδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επιβολή ενός σκληρού lockdown προκειμένου να μειωθούν σημαντικά τα κρούσματα. Τις πρώτες ημέρες φάνηκε μια μικρή πτώση, αλλά στη συνέχεια τα αποτελέσματα δεν ήταν τα ίδια. Σαν να μην έφτανε αυτό ήρθε και η κακοκαιρία “Μήδεια” που έκανε ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα. Οι επιστήμονες είχαν εκφράσει από την πρώτη στιγμή την ανησυχία τους για το πως το κρύο μπορεί να επηρεάσει την πορεία του lockdown.

Με την κακοκαιρία να ανήκει πλέον στο παρελθόν, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι δεν θα δούμε τη μείωση που περιμέναμε εξαιτίας του κρύου των τελευταίων ημερών. «Σίγουρα δεν βοήθησε το κρύο», εκτίμησε ο Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ενώ αιτιολογώντας αναφέρθηκε στον αναγκαστικό συγχρωτισμό. Ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπή, αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη πίεση που δέχονται οι ΜΕΘ όπου νοσηλεύονται σε κλινικές Covid, ενώ είπε ειδικά για το «Αλεξάνδρα» ότι, υπάρχει πλήρης κάλυψη των κλινών.

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει παράταση στο lockdown, είπε πως πρέπει «να περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσει η επιτροπή. Σίγουρα έχουμε τρεις εβδομάδες μπροστά μας ώσπου να βελτιωθεί ο καιρός και να πετύχουμε όσο μεγαλύτερο αριθμό μπορούμε σε εμβολιασμό ευάλωτων ομάδων». Ειδικά για τα εμβόλια είπε πως «αναμένουμε την αύξηση του αριθμού των εμβολίων, θα πάρει έγκριση και αυτό της Johnson τις επόμενες μέρες, ενώ θα αυξηθεί και η παραγωγή».

Σχετικά με το αν θα κάνουμε φέτος Πάσχα, απάντησε πως «θα εξαρτηθεί από το ποσοστό του εμβολιασμού και το πόσο καλύτερος θα είναι ο καιρός». «Τα μέτρα θα δράσουν ως ‘γέφυρα’, μέχρι να αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί», συμπλήρωσε. Για το θέμα της διπλής μάσκας, είπε ότι, «δεν μπορεί να πει κανείς ότι αυτή είναι η λύση, το μέτρο βγήκε λόγω των πολλών μεταλλάξεων. Είναι ημίμετρα μέχρι να εμβολιαστεί περισσότερος κόσμος». Τέλος, εξέφρασε την άποψη πως «προτεραιότητα στο άνοιγμα είναι τα σχολεία, γιατί δεν φαίνεται να είναι τόσο σημαντικά στη διάδοση κι επίσης η ψυχολογία των παιδιών και των οικογενειών τους».

Περιμένει ακόμα και αύξηση των κρουσμάτων ο Τάκης Παναγιωτόπουλος

Τον προβληματισμό του για τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία εξέφρασε μέσω ΣΚΑΪ ο επιδημιολόγος Τάκης Παναγιωτόπουλος, μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας. «Θα ήθελα να δω τα πλήρη δεδομένα για να έχω γνώση, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυξητική τάση κρουσμάτων, τα χθεσινά δεδομένα είναι περίπου μια εβδομάδα πριν» εξήγησε. Όπως επισήμανε, ο εμβολιασμός των 60 και πάνω θα μειώσει κατά 91% τους θανάτους από COVID και το 73% των διασωληνώσεων σε ΜΕΘ, και το συμπέρασμα αυτό προέρχεται από παρατηρήσεις που έχουν γίνει.

«Μέχρι τώρα το 91% των θανάτων αφορά ηλικίας 60+ και το 3/4 των νοσηλειών σε ΜΕΘ. Θα είναι σημαντικό επίτευγμα να κατορθωθεί ο εμβολιασμός αυτών των ηλικιακών ομάδων. Στόχος των εμβολιασμών οι ευπαθείς λόγω ηλικίας και οι ευπαθείς λόγω νοσήματος» επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments