Οικονομία

Επίδομα ανεργίας: Αλλάζουν όλα με εντολή Χατζηδάκη

Επίδομα ανεργίας: Αλλάζουν όλα με εντολή Χατζηδάκη
Επίδομα ανεργίας: Aλλαγές στο επίδομα ανεργίας και την επαγγελματική κατάρτιση ανάλογα με την πορεία της πανδημίας στη χώρα και τις δημοσιονομικές εξελίξεις ανέφερε ο υπουργός Εργασίας κ.Κωστής Χατζηδάκης.
Επίδομα ανεργίας: Aλλαγές στο επίδομα ανεργίας και την επαγγελματική κατάρτιση ανάλογα με την πορεία της πανδημίας στη χώρα και τις δημοσιονομικές εξελίξεις ανέφερε ο υπουργός Εργασίας κ.Κωστής Χατζηδάκης.

Aλλαγές στο επίδομα ανεργίας και την επαγγελματική κατάρτιση ανάλογα με την πορεία της πανδημίας στη χώρα και τις δημοσιονομικές εξελίξεις ανέφερε ο υπουργός Εργασίας κ.Κωστής Χατζηδάκης.

Αυτό προέκυψε από την επίσημη τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού, σε διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη για την ψηφιακή αναβάθμιση του ΟΑΕΔ. Χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές τόσο ως προς το επίδομα ανεργίας όσο και ως προς το πλαίσιο επαγγελματικής κατάρτισης και επανακατάρτισης. Χωρίς να πραγματοποιήσει διεξοδική ανάλυση, ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η πρόταση της επιτροπής Πισσαρίδη σχετικά με την καταβολή αυξημένου επιδόματος για έξι μήνες και την σύνδεση του με την αναζήτηση εργασίας.

Ανοιχτά προγράμματα ΟΑΕΔ και επίδομα ανεργίας

Μιλώντας σε ραδιοφωνική σταθμό προ ημερών ο κ. Χατζηδάκης είχε τονίσει πως το αμέσως προσεχές διάστημα θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα προγράμματα ανεργίας και τα προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ που αφορούν χιλιάδες ανέργους και «θα αναθεωρηθεί και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το επίδομα ανεργίας, θα αναθεωρηθεί γενικότερα και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον ΟΑΕΔ».

Προγράμματα κατάρτισης

Ο κ. Χατζηδάκης έχει προαναγγείλει μεγάλη μεταρρύθμιση στον τομέα των προγραμμάτων κατάρτισης προκειμένου το σύστημα κατάρτισης στη χώρα μας, με τις διαπιστωμένες παθογένειες του παρελθόντος, πρόσφατου και μη, «να γίνει περισσότερο αποτελεσματικό, να συνδεθεί η χρηματοδότηση των κέντρων κατάρτισης με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους και να γίνεται καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Επίδομα ανεργίας – Ποια τα σενάρια που εξετάζονται

Αλλαγές στο ύψος και τη διάρκεια καταβολής των επιδομάτων ανεργίας αναμένεται να πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα σύμφωνα και με την έκθεση Πισσαρίδη. Προτείνεται σημαντικά υψηλότερο επίδομα για μικρότερο όμως χρονικό διάστημα και στη συνέχεια, εφόσον ο άνεργος παραμένει εκτός αγοράς εργασίας, θα καλείται να συμμετέχει σε κατάλληλα στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης.

Το σχέδιο που έχει στο «τραπέζι» είναι να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό, αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου. Να οριστεί, δηλαδή, στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα τρία έτη, με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1.200 ευρώ για έξι μήνες, αντί για δώδεκα μήνες που είναι τώρα. Θα πληρώνεται υπό την προϋπόθεση ότι ο άνεργος αναζητάει ενεργά εργασία ή συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης.

Αν μετά το 6μηνο ο άνεργος δεν έχει βρει δουλειά θα λαμβάνει αυτομάτως για άλλους έξι μήνες το επίδομα ανεργίας στο επίπεδο που είναι σήμερα, κάτι που σημαίνει στο 55% του κατώτατου μισθού. Τα χρήματα θα προέρχονται από τον λογαριασμό των αποθεματικών του ΟΑΕΔ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments