Οικονομία

400 ευρώ: Πότε θα πληρωθούν οι επιστήμονες από τον ΟΑΕΔ

400 ευρώ: Πότε θα πληρωθούν οι επιστήμονες από τον ΟΑΕΔ
400 ευρώ: Η πληρωμή για το ειδικό επίδομα θα πραγματοποιηθεί σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες.

Την περασμένη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε η προθεσμία υποβολής αίτησης για το επίδομα ύψους 400 ευρώ σε επιστήμονες και αυτοαπασχολούμενους που θα δοθεί από τον ΟΑΕΔ.

Ποιοι θα λάβουν την ενίσχυση

Η πληρωμή για το ειδικό επίδομα θα πραγματοποιηθεί σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες που έχουν τους ακόλουθους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ):

  • 6910: Νομικές Δραστηριότητες.
  • 7111: Αρχιτέκτονες
  • 7112:Μηχανικοί και συναφείς δραστηριότητες παροχής τεχνικών συμβουλών
  • 8621: Γενικά ιατρικά επαγγέλματα
  • 8622: Ειδικά ιατρικά επαγγέλματα
  • 8623: Οδοντιατρικά επαγγέλματα
  • 7500: Κτηνίατροι
  • 6920: Δραστηριότητες λογιστικής και παροχή φορολογικών συμβουλών
  • 7022: Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης

Παράλληλα δικαιούχοι είναι  και ελεύθεροι επαγγελματίες-επιστήμονες που έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος έως 31 Δεκεμβρίου 2016 για να είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης θα πρέπει αφενός να εμφανίζουν μείωση του κύκλου εργασιών ή ακαθάριστων εσόδων τουλάχιστον 20% την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020, αφετέρου το οικογενειακό τους εισόδημα για το 2020 να μην υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ, κάτι που θα επαληθευθεί από τη φορολογική δήλωση του έτους, όταν υποβληθεί.

Για να γίνει αποδεκτή η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση θα πρέπει πρώτα οι δυνητικά δικαιούχοι να έχουν υποβάλλει δήλωση για τα έσοδά τους κατά την περίοδο αναφοράς του 2020 στην πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Τι έπρεπε να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι

Προκειμένου οι δυνητικά δικαιούχοι να λάβουν την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση έπρεπε να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση – αίτηση στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» από 5 Φεβρουαρίου έως και 15 Φεβρουαρίου 2021.

Προϋπόθεση αποδοχής της υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης χορήγησης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, είναι η προηγούμενη υποβολή από τον ελεύθερο επαγγελματία-ασφαλισμένο, των περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. για όλους τους μήνες ή τρίμηνα του έτους 2020.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ ή απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ έπρεπε να έχουν δηλωθεί τα ακαθάριστα έσοδα έτους 2020 διακριτά ανά μήνα, στην εφαρμογή «Τα Έσοδά μου» της πλατφόρμας myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Πότε θα δοθεί η ενίσχυση

Όπως έχει διευκρινίσει προσφάτως ο διοικητής του ΟΑΕΔ, κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης, το επίδομα 400 ευρώ θα καταβληθεί στους δικαιούχους μέσω του Οργανισμού στις αρχές Μαρτίου.

Τα στοιχεία που δηλώνονται στις υπεύθυνες δηλώσεις διασταυρώνονται με τα διαθέσιμα στοιχεία στις πλατφόρμες της ΕΡΓΑΝΗΣ, της ΑΑΔΕ και του e-ΕΦΚΑ. Το σχετικό κονδύλι είναι ύψους 40 εκατ. ευρώ, θα προέλθει από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτων Απασχολουμένων του ΟΑΕΔ (που προβλέπεται στον ν. 3986/2011).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments