Οικονομία

Έκθεση ΑΤΛΑΣ: Τα στοιχεία από την 2η και 3η έκθεση για την απονομή των συντάξεων

Έκθεση ΑΤΛΑΣ: Τα στοιχεία από την 2η και 3η έκθεση για την απονομή των συντάξεων
Έκθεση ΑΤΛΑΣ: H Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ παρουσίασε τα στοιχεία της 2ης και 3ης έκθεση ς του Πληροφοριακού Συστήματος «ΑΤΛΑΣ», οι οποίες δείχνουν τον ρυθμό έκδοσης των συντάξεων.

H Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ παρουσίασε τα στοιχεία της 2ης και 3ης έκθεση ς του Πληροφοριακού Συστήματος «ΑΤΛΑΣ», οι οποίες δείχνουν τον ρυθμό έκδοσης των συντάξεων.

Σύμφωνα με την έκθεση το πρώτο ενδεκάμηνο εμφανίζει αύξηση 30,86%, παρότι για μεγάλο χρονικό διάστημα οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ λειτουργούσαν με μειωμένο προσωπικό λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Αναλυτικά τα στοιχεία

Συγκεκριμένα :

  • Τον Οκτώβριο του 2020 αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός των αιτημάτων που ολοκληρώθηκαν σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019  (Οκτώβριος 2019 – 10.879 ολοκληρωμένες αιτήσεις, Οκτώβριος 2020 – 18.881 ολοκληρωμένες αιτήσεις). Συνολικά, στο πρώτο δεκάμηνο η αύξηση της ολοκλήρωσης των αιτημάτων ανέρχεται σε 29,76%
  • Τον Νοέμβριο του 2020 ο αριθμός των αιτημάτων που ολοκληρώθηκαν σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019  (Νοέμβριος 2019 – 11.806 ολοκληρωμένες αιτήσεις, Νοέμβριος 2020 – 16.529 ολοκληρωμένες αιτήσεις).

Τα αιτήματα συνταξιοδότησης που υποβάλλουν οι ασφαλισμένοι ολοκληρώνονται κατά κανόνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ με την έκδοση εγκριτικών ή απορριπτικών αποφάσεων. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα όταν ο ασφαλισμένος καταθέσει αίτηση εκ παραδρομής ή όταν κάποιος έχει υποβάλλει δύο αιτήσεις σε διαφορετικά υποκαταστήματα, η ολοκλήρωση της αίτησης πραγματοποιείται χωρίς την έκδοση απόφασης.

Στοιχεία της 2η έκθεσης

Με τη συνδρομή και της ψηφιακής απονομής «ΑΤΛΑΣ» τον Οκτώβριο του 2020 αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός των αιτημάτων που ολοκληρώθηκαν σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 (Οκτώβριος 2019 – 10.879 ολοκληρωμένες αιτήσεις, Οκτώβριος 2020 – 18.881 ολοκληρωμένες αιτήσεις). Συνολικά, στο πρώτο δεκάμηνο η αύξηση της ολοκλήρωσης των αιτημάτων ανέρχεται σε 29,76% παρότι κατά το τρίμηνο (Μάρτιος-Μάιος 2020) οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ λειτουργούσαν με μειωμένο προσωπικό λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Οι νέες αιτήσεις για συνταξιοδότηση που υποβάλλουν οι ασφαλισμένοι παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις από το 2017 που ιδρύθηκε ο e-ΕΦΚΑ, με το φαινόμενο να εμφανίζεται πιο έντονο το τετράμηνο Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος του 2019 (αύξηση 18,53% – 9.494 περισσότερες νέες αιτήσεις σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018).

Οι αιτήσεις καταγράφονται με βάση την ημερομηνία υποβολής αντί της ημερομηνίας καταχώρησης στο πληροφοριακό σύστημα στο παρελθόν, καθώς στα τέλη του 2019 διαπιστώθηκε ότι υπήρχε μεγάλος αριθμός αιτημάτων τα οποία δεν είχαν καταχωρηθεί για πολλούς μήνες.

Στο διάγραμμα που ακολουθεί αποτυπώνεται η τάση των νέων αιτήσεων. Για το 2020 γίνεται εκτίμηση με βάση τα δεδομένα του πρώτου δεκάμηνου του έτους και εκτιμάται ότι το πλήθος των νέων αιτήσεων κύριας σύνταξης θα ανέλθει περίπου στις 162.000 συνολικά.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία του Πίνακα Εκκρεμών Αιτήσεων αναθεωρούνται σε κάθε έκθεση έως 4%. Η αναθεώρηση κρίνεται αναγκαία λόγω της δυνατότητας που έχουν οι ασφαλισμένοι να οριστικοποιήσουν την αίτησή τους με την ύστερη προσκόμιση δικαιολογητικών, η οποία όμως οριστική αίτηση αναδράμει για τα αποτελέσματά της στην ημερομηνία της αρχικής υποβολής.

Στον Πίνακα 4 αποτυπώνεται η εξέλιξη του πλήθους και της εκτιμώμενης πληρωμής των ληξιπρόθεσμων εκκρεμών αιτήσεων οριστικής κύριας σύνταξης (αιτήσεις για τις οποίες ο χρόνος αναμονής είναι άνω των 90 ημερών) εκτός των διεθνών συντάξεων, ανά μήνα από τον Ιανουάριο του 2019 έως και τον Οκτώβριο του 2020.

Τα στοιχεία του Πίνακα Ληξιπρόθεσμων Εκκρεμών Αιτήσεων αναθεωρούνται σε κάθε έκθεση έως 4%. Η αναθεώρηση κρίνεται αναγκαία λόγω της δυνατότητας που έχουν οι ασφαλισμένοι να οριστικοποιήσουν την αίτησή τους με την ύστερη προσκόμιση δικαιολογητικών, η οποία όμως οριστική αίτηση αναδράμει για τα αποτελέσματά της στην ημερομηνία της αρχικής υποβολής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments