Πολιτική

Νίκος Δένδιας: Στις Βρυξέλλες σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών

Νίκος Δένδιας: Στις Βρυξέλλες σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών
Νίκος Δένδιας: Θα λάβει μέρος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα (22/2) ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Σε αυτό μεταξύ άλλων θα συζητηθούν οι σχέσεις Βρυξελλών – Μόσχας και οι εξελίξεις στη Μιανμάρ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, τα βασικά ζητήματα της ημερήσιας διάταξης θα είναι οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας, οι εξελίξεις στη Μιανμάρ και στο Χονγκ Κονγκ και η «Στρατηγική Πυξίδα». Επίσης οι υπουργοί αναμένεται να έχουν τηλεδιάσκεψη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Διευκρινίζεται ότι στην ημερήσια διάταξη δεν έχει τεθεί θέμα Τουρκίας. Υπάρχει βέβαια το ενδεχόμενο ο Ζοσέ Μπορέλ να κάνει μια ενημέρωση για το πού βρίσκεται η προετοιμασία της έκθεσης ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αλλά πέρα από αυτό δεν έχει προγραμματιστεί κάτι άλλο.

Σειρά από τηλεφωνικές συνομιλίες:

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών είχε μια σειρά από τηλεφωνικές συνομιλίες τις περασμένες ημέρες. Επιγραμματικά αναφέρεται η συνομιλία του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, με τον οποίο υπάρχουν, τακτικές επαφές. Είπαν μάλιστα ότι θα τα πουν κι από κοντά σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Ήταν σε πολύ καλό κλίμα η συζήτηση και επικεντρώθηκε κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη.

Επίσης, έγινε η πρώτη επαφή με το νέο Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Μπλίνκεν. Κράτησε μισή ώρα περίπου με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να είναι μάλιστα ενήμερος για όλα τα ζητήματα, τα οποία απασχολούν την χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό έγινε ενδελεχής συζήτηση γι’ αυτά. Τονίζεται ότι δεν έγινε αυτή τη στιγμή κάποια συγκεκριμένη συζήτηση για ενδεχόμενο επίσκεψης του κ. Δένδια στις ΗΠΑ. Άλλωστε το State Department, έχει βγάλει μια γενική οδηγία ότι απαγορεύονται όλες οι επισκέψεις ξένων αξιωματούχων μέχρι νεωτέρας.

Και ακόμα και οι Πρεσβείες στην Ουάσινγκτον, μπορούν να μεταβαίνουν στο State Department μόνον κατόπιν ειδικής αδείας. Αυτά όσο ισχύει η πανδημία. Όσο ισχύουν οι παρούσες συνθήκες, είναι δύσκολο, όπως υποστηρίζουν από το υπουργείο Εξωτερικών, να γίνεται λόγος για προγραμματισμένες επισκέψεις. Όχι μόνον του κ. Δένδια αλλά γενικότερα.

Τέλος, ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε τηλεφωνική συνομιλία με το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Κυρίως εξετάστηκαν τα ζητήματα διμερών σχέσεων και συζητήθηκε η πορεία των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. Η συζήτηση για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας ήταν πάρα πολύ σύντομη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments