Ελλάδα

Διάσωση ορειβάτη στην Πάρνηθα: Άνδρας έπεσε σε φαράγγι – Προσπαθούν να τον εντοπίσουν

Διάσωση ορειβάτη στην Πάρνηθα: Άνδρας έπεσε σε φαράγγι – Προσπαθούν να τον εντοπίσουν
Διάσωση ορειβάτη στην Πάρνηθα: Ένας άνδρας που έπεσε σε φαράγγι, αναζητείται από τα μέλη της ΕΜΑΚ.

Επιχείρηση διάσωσης ενός άνδρα έχει στηθεί στην Πάρνηθα από το απόγευμα του Σαββάτου 27 Φεβρουαρίου, ο οποίος φέρεται να έπεσε σε φαράγγι στην θέση Γκούρα, όπου έκανε ορειβασία με φίλους του. Έτσι, η επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό και την ανάσυρση του ορειβάτη στο εν λόγω σημείο είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, πρόκειται για έναν 45χρονο, ο οποίος είχε μεταβεί στην περιοχή με παρέα για να κάνουν ορειβασία. Τα μέλη της παρέας άφησαν τα αυτοκίνητα τους στην αρχή του μονοπατιού και άρχισαν να κατεβαίνουν προς την ρεματιά αλλά ο 45χρονος γλίστρησε και έπεσε, πριν προλάβουν οι φίλοι του να τον συγκρατήσουν.

Τα μέλη της ομάδας κάλεσαν το «112» και ανέφεραν το περιστατικό, ζητώντας βοήθεια. Αμέσως στήθηκε επιχείρηση διάσωσης και στο σημείο μετέβησαν εννέα πυροσβέστες με τρία οχήματα και την Ορειβατική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης της 1ης ΕΜΑΚ, οι οποίοι καταβάλουν προσπάθειες για να εντοπίσουν τον ορειβάτη, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα.

Τι πρέπει να προσέχουν όσοι κάνουν ορειβασία;

Το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας προσφέρεται για ορεινή πεζοπορία και ορειβασία και πάρα πολλά άτομα όλων των ηλικιών επιδίδονται σε τέτοιες δραστηριότητες. Όμως, το βουνό κρύβει συχνά πολλούς κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα ακόμα και των πιο έμπειρων ορειβατών. Το Πυροσβεστικό Σώμα δέχεται ετησίως εκατοντάδες κλήσεις για κάθε είδους παροχή βοήθειας σε ορειβάτες – πεζοπόρους, κινητοποιώντας είτε τις τοπικές Yπηρεσίες είτε τις ΕΜΑΚ με τις ειδικές κυνοφιλικές και ορειβατικές ομάδες έρευνας – διάσωσης.

Τα περιστατικά που συνήθως συμβαίνουν είναι τραυματισμοί ή και θάνατοι λόγω πτώσεων ή κατολισθήσεων, απώλεια προσανατολισμού, αδυναμία συνέχισης της αναρρίχησης ή της καταρρίχησης, εγκλωβισμός σε χαράδρες, δυσπρόσιτες περιοχές  και σπήλαια, έκθεση σε αντίξοες καιρικές συνθήκες (χιονοθύελλα, χιονοστιβάδα, κεραυνός, υψηλές θερμοκρασίες-θερμοπληξία) κ.α. Τα πεπειραμένα μέλη της ομάδας και ο αρχηγός της δράσης θα αξιολογήσουν την εμπειρία και τον εξοπλισμό και θα δώσουν πολύτιμες συμβουλές ώστε η κίνηση στο βουνό να γίνεται με τη μέγιστη άνεση και ασφάλεια. Για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων και των συνεπειών τους, δίδονται οι παρακάτω οδηγίες:

  • Άτομα μεγάλης ηλικίας ή με προβλήματα υγείας να μην επιδίδονται σε τέτοιες δραστηριότητες μεμονωμένα, αλλά σε ομάδες 2-3 ατόμων τουλάχιστον. Η κατάλληλη προετοιμασία και ο ιατρικός έλεγχος (check up) είναι χρήσιμα πριν ξεκινήσουν οι δραστηριότητες.  «Αφουγκραζόμαστε» το σώμα μας και όταν είναι η ώρα να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια το κάνουμε.
  • Να ενημερώνεται πάντα κάποιος (όπως ξενοδοχείο, συγγενείς) για την ακολουθούμενη πορεία και τον τόπο προορισμού (τοποθεσία, καταφύγιο, σπήλαιο κτλ), τα στοιχεία των ατόμων που θα συμμετάσχουν, την ώρα αναχώρησης και την πιθανή ώρα επιστροφής.
  • Ανάλογα με τη φυσική κατάσταση των ατόμων να επιλέγονται αντιστοίχου βαθμού δυσκολίας μονοπάτια.
  • Να ακολουθούν πιστά τις σημάνσεις των ορειβατικών μονοπατιών και των μονοπατιών μεγάλων αποστάσεων Ε4 και Ε6 χωρίς να παρεκκλίνουν της πορείας τους ή να προξενούν βλάβες στην πανίδα και χλωρίδα συμβάλλοντας στην προστασία της φύσης.
  • Να φέρουν κατάλληλη περιβολή και τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Ακολουθεί βίντεο για την επιχείρηση διάσωσης του 45χρονου ορειβάτη:

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments