Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα: Πότε θα χτιστεί το τείχος ανοσίας στη χώρα μας – Εκτίμηση για 54% τον Αύγουστο

Κορωνοϊός Ελλάδα: Πότε θα χτιστεί το τείχος ανοσίας στη χώρα μας – Εκτίμηση για 54% τον Αύγουστο
Κορωνοϊός Ελλάδα: Τι λένε οι εκτιμήσεις για το πότε θα χτιστεί το τείχος ανοσίας από τον ιό στη χώρα μας.

Οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό στη χώρα μας. Μπορεί ο ρυθμός να μην είναι αυτός που είχε εκτιμηθεί αρχικά, αλλά αυτό είναι ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία εμβόλια που έχουν πάρει έγκριση και ήδη χρησιμοποιούνται. Πλέον το εμβόλιο της Johnson&Johnson αναμένεται να μπει σύντομα στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για εμβόλιο μιας δόσης που ήδη πήρε έγκριση στις ΗΠΑ.

Το μεγάλο ζητούμενο για όλες τις χώρες, και στην προκειμένη περίπτωση της Ελλάδας, είναι το πότε θα έχει χτιστεί ένα τείχος ανοσίας που θα μας βάλει σε μια κανονική ζωή όπως την γνωρίζαμε πριν την εμφάνιση της πανδημίας. Οι πρώτες εκτιμήσεις λένε ότι στα τέλη Μαΐου θα έχουμε φτάσει σε ένα ποσοστό 30%. Με αυτό το νούμερο θα είναι αρκετά δύσκολο να πάμε σε επιβολή ενός νέο lockdown, όπως αναφέρει το μοντέλο διαχείρισης υγειονομικού κινδύνου CORE του ΑΠΘ.

Αύξηση μέχρι τον Αύγουστο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έφερε στο φως η “Καθημερινή”, τον Ιούλιο το ποσοστό ανοσίας εκτιμάται στο 46%, τον Αύγουστο στο 54% και τον Νοέμβριο στο 70% του πληθυσμού, με δεδομένο ότι από τον Μάρτιο θα διενεργούνται ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί μηνιαίως.  Άλλωστε, τα προγραμματισμένα ραντεβού εμβολιασμού για τον Μάρτιο ξεπερνούν ήδη τις 720.000 και το προσεχές διάστημα θα ανοίξουν τα ραντεβού και για άλλες ηλικιακές ομάδες.

Εάν λοιπόν οι εμβολιασμοί «τρέξουν» σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η ανοσία της αγέλης μπορεί να επιτευχθεί στο τέλος Νοεμβρίου. Παράλληλα, η Ε.Ε στοχεύει στην ταχεία εξεύρεση κοινής προσέγγισης για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.  Ήδη, πάντως όπως αναφέρουν επιστήμονες στην Καθημερινή, ένας στους έξι κατοίκους της Αττικής και ένας στους πέντε στη Θεσσαλονίκη έχει κάποιου βαθμού ανοσία, είτε μέσω της φυσικής νόσησης είτε μέσω των εμβολιασμών.

Την ίδια ώρα στηνεντατική βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας ως αποτέλεσμα της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, οι οποίες το τελευταίο 24ωρο έφτασαν τις 346, ενώ 379 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.  Ενδεικτικά, η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ Covid στο νοσοκομείο “Σωτηρία” άγγιζε χθες το 100%, ενώ ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ Covid ήταν κενό στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” και 2 στο νοσοκομείο “Αττικόν”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments