Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 5/3: «Σαρώνουν» οι μεταλλάξεις

Κρούσματα σήμερα 5/3: «Σαρώνουν» οι μεταλλάξεις
Κρούσματα σήμερα 5/3: Τα κρούσματα συνεχίζουν να βρίσκονται στα ύψη με τις μεταλλάξεις να παίζουν μεγάλο ρόλο. Πιέζεται το ΕΣΥ.

Τα κρούσματα για σήμερα δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη, αλλά χθες έφτασαν τα 2.219. Στα ίδια επίπεδα αναμένεται να κινηθούν και σήμερα. Οι μεταλλάξεις του ιού αποδεικνύονται πολύ πιο μεταδοτικές και έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα ακόμα και σε περιοχές που δεν είχαν εξάπλωση της πανδημίας στην έκταση που τη βλέπουμε σήμερα, όπως η Κρήτη. Ο μεγάλος αριθμός των διασωληνωμένων (442 χθες) οδηγεί και σε μεγαλύτερο αριθμό νεκρών (35 συνάνθρωποι μας πέθαναν, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ χθες), ενώ η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει αφόρητη, ειδικά στην Αττική.

Θυμίζουμε ότι από χθες μπήκε σε εφαρμογή το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του υπουργείου Υγείας, με τα νούμερα να είναι αποθαρρυντικά και να προκαλούν ανησυχία, για να μην πούμε φόβο. 403 εισαγωγές επιπλέον ασθενών λόγω κορωνοϊού ολοκληρώθηκαν το περασμένο 24ωρο, με τις 229 να αφορούν πολίτες και νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.

Σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται πλέον 3.223 ασθενείς με λοίμωξη λόγω Covid-19, εκ των οποίων περίπου οι μισοί, 1.581, βρίσκονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής.

Οι διασωληνωμένοι καταγράφουν σταθερά αύξηση στις τελευταίες δέκα ημέρες, δημιουργώντας αγωνία για τους ανθρώπους που δίνουν σκληρή μάχη για τη ζωή τους, αλλά και για τις αντοχές του συστήματος δημόσιας υγείας. Μόλις την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου οι διασωληνωμένοι ήταν 367 και στις 18 του ίδιου μήνα ήταν 320. Το αρνητικό ρεκόρ των διασωληνωμένων καταγράφηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2019 και ήταν 622.

Κρούσματα σήμερα 5/3: Ποια είναι η εκτίμηση των ειδικών για τη συνέχεια

Οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας συνεδριάζουν από το πρωί, ενώ νέες περιοχές αναμένεται να μπουν στο «βαθύ κόκκινο». Άλλωστε, αυτή η εικόνα επιβεβαιώνεται και από τους χάρτες του ECDC που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Ο Γιώργος Παυλάκης μίλησε για τα νέα μέτρα που επιβλήθηκαν τονίζοντας ότι αν εφαρμοστούν σωστά τότε μπορούν να αποδώσουν. Η Αττική βρίσκεται ακόμα σε μεγάλο κίνδυνο κατάρρευσης προειδοποίησε. Ωστόσο, κάνοντας λόγο για άνω των 100 θυμάτων ημερησίως. Είπε ακόμα ότι είναι «πανεύκολο» να φτάσουμε τα 3.000 κρούσματα ημερησίως χωρίς τήρηση των μέτρων.

«Πολλοί λένε ότι τα μέτρα είναι άδικα και παράλογα, αλλά είναι δύσκολο να βρεις ιδανικές λύσεις, χρειάζονται απλοί κανόνες απλές λύσεις. Αν έχουμε πόλεμο, πρέπει να έχουμε απλούς κανόνες εφαρμοσμένους απ’ όλους. Το ιδανικό ήταν να τα κλείσουμε όλα για 2 με 3 εβδομάδες. Αν είχε γίνει την πρώτη περίοδο της επιδημίας θα είχαμε ησυχάσει όπως η Νέα Ζηλανδία ή το Βιετνάμ», δήλωσε.

«Οι πολίτες δεν ακολουθούν τα μέτρα όπως πρέπει. Έχουμε το σεισμό τώρα η κυβέρνηση και όλοι οι λογικοί άνθρωποι λένε ‘βγείτε από τα σπίτια και δεν θα έχουμε θύματα’. Με τον κορωνοϊό έχουμε 20 με 40 θύματα την ημέρα. Την επόμενη εβδομάδα θα είναι 60 και παραπάνω, και θα περάσουν τα 100 κάθε μέρα. Δεν έχουμε δει την κορύφωση. Με τόσα θύματα λέμε το απλό, προφυλαχθείτε εφαρμόστε τα μέτρα».

Πάντως, ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε στο ίδιο σημείο (που ήμασταν). Έχουμε αποφύγει την καταστροφή, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Έρχονται τα εμβόλια και η άνοιξη. Και στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων».

Κρούσματα σήμερα 5/3: Σε αναμονή της ανακοίνωσης του ΕΟΔΥ 

Κρούσματα σήμερα 5/3: Σε αναμονή της ανακοίνωσης του ΕΟΔΥ

«Από τη μεθεπόμενη εβδομάδα ελπίζω (σε αποκλιμάκωση), αν υπάρχει εφαρμογή. Ελπίζω οι Έλληνες πολίτες να ακούσουν για να αποφύγουμε την καταστροφή. Ελπίζω να διδαχθούν από τη Θεσσαλονίκη.

Η Ελλάδα, εδώ και ένα χρόνο, έχει αποφύγει ένα τεράστιο τσουνάμι τύπου Μπέργκαμο. Ελπίζω να το αποφύγει τελειωτικά, γιατί τώρα είμαστε στην τελική ευθεία. Στην Αττική, αλλά και  σε όλη την Ελλάδα δυστυχώς, τις επόμενες δυο εβδομάδες τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Ελπίζω ότι στο μέσο της μεθεπόμενης εβδομάδας θα μπορέσουμε να δούμε την κορύφωση. Αν δεν δούμε την κορύφωση του κύματος δεν μπορώ να κάνω καμία πρόβλεψη.

Πανεύκολα μπορούμε να δούμε 3.000 κρούσματα την ημέρα. Όπως είχατε μαύρο μήνα με 5.000 νεκρούς μπορείτε να έχετε και μαύρο μήνα με 10.000 νεκρούς. Είναι πιθανότητα, πρέπει να βοηθήσουν όλοι», σημείωσε ο καθηγητής.

Δεν βάζουν όρια στον ιό διευκρίνισε ο ερευνητής για το άνοιγμα στις 16 Μαρτίου. «Βάλτε και όρια στους σεισμούς στο πόσο θα διαρκέσουν. Δύο εβδομάδες μέτρα, μόνο αν υπάρχει πολύ καλύτερη συμμόρφωση με αυτή την ευκαιρία. Σε δύο εβδομάδες μπορούμε να έχουμε ξεφύγει τον κίνδυνο στην Αττική και να βλέπουμε επιπέδωση. Χρειάζονται περισσότεροι εμβολιασμοί και άνοιγμα με το σταγονόμετρο».

Κρούσματα σήμερα 5/3: Η πίεση στην Αττική είναι μεγάλη για το ΕΣΥ

Κρούσματα σήμερα 5/3: Η πίεση στην Αττική είναι μεγάλη για το ΕΣΥ

Κρούσματα σήμερα 5/3: «Οι Πασχαλινές μετακινήσεις μπορεί να είναι καταστροφή»

Όπως σημείωσε, τον Απρίλιο τα μαγαζιά μπορεί να ανοίξουν. Ξεχάστε το Μάρτιο μάλλον. Θα μας το πει και ο ιός. «Τα σχολεία θα μπορούσαν να αρχίσουν τον Απρίλιο χωρίς διακοπές το Πάσχα με αναπλήρωση μέρος των κενών μέρος του καλοκαιριού ή αρχίζοντας νωρίτερα. Από το καλοκαίρι και πέρα ελπίζουμε για μεγάλες ανάσες” εξήγησε ο κ. Παυλάκης. Απέκλεισε πάντως τις μετακινήσεις στο Πάσχα εάν η Αθήνα έχει τον κοχλασμό που έχει σήμερα. «Μπορεί να είναι καταστροφή. Με έναν υπερμεταδότη μολύνεται όλο το χωριό» ανέφερε. «Πάσχα μαζεμένο μην τυχόν και σώσουμε το καλοκαίρι», τόνισε.

«Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι σαν τις κατσαρίδες θα πολλαπλασιάζονται και οι μεταλλάξεις. Η Κρήτη που τα πήγαινε μια χαρά έχει καταληφθεί από το βρετανικό στέλεχος από τη μια εβδομάδα στην άλλη. Πρόκειται για νέα πανδημία. Βάζοντας φράγμα στον ιό με εμβόλια και καραντίνα, γλιτώνουμε από τις επόμενες μεταλλάξεις που δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα… Τα εμβόλια δουλεύουν λίγο λιγότερο σε μεταλλάξεις όπως την Αφρικανική», σημείωσε ο κ. Παυλάκης.

Κρούσματα σήμερα 5/3: Τι βλέπει η Ματίνα Παγώνη

Η Ματίνα Παγώνη τόνισε ότι τα δημόσια νοσοκομεία εκπέμπουν κινδύνου, καθώς αυξάνονται συνεχώς οι διασωληνωμένοι. Όπως ανέφερε σήμερα στο Mega η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών. Η κατάσταση είναι δύσκολη τόσο για τους covid ασθενείς όσο και για τους non covid. «Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πολύ δύσκολη, καθώς το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όριά του και υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές» είπε η κ. Παγώνη.

«Τα μέτρα είναι πιο έξυπνα και μπορούν να πραγματικά να αποδώσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα σημείωσε, ότι μετά τις 16 Μαρτίου τα σχολεία και τα καταστήματα μπορούν να επαναλειτουργήσουν, ώστε να ξεκινήσει ένας άλλος ρυθμός ζωής. «Σταδιακά οι διασωληνωμένοι θα μειωθούν, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων. Αυτό θα επιτευχθεί με τους εμβολιασμούς», υπογράμμισε και εκτίμησε ότι «μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί ένα 50-60% του πληθυσμού ώστε να έχουμε σχετική ανοσία».

Κρούσματα σήμερα 5/3: Γιατί φτάσαμε έως εδώ

Στο γιατί συνεχίζουν τα παρουσιάζονται αυξημένα κρούσματα στη χώρα, αναφέρθηκε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Ιατρικής, Αθανάσιος Δημόπουλος. Όπως είπε σήμερα στον ΑΝΤ1, ο πρώτος λόγος αφορά την κυριαρχία πλέον των μεταλλάξεων. «Στην Αττική όπου και παρουσιάζεται το εντονότερο πρόβλημα, το 70% περίπου των κρουσμάτων είναι με το στέλεχος της βρετανικής μετάλλαξης» σημείωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Ο δεύτερος λόγος για την έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται στην κόπωση των πολιτών, μια κόπωση που οδηγεί στη μη τήρηση των μέτρων. Και ο τρίτος λόγος για την έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται στις καιρικές συνθήκες, καθώς όπως γνωρίζαμε κι από τη γρίπη, τον Φεβρουάριο και τον μισό Μάρτιο είχαμε πάντα τα περισσότερα κρούσματα».

Ο κ. Δημόπουλος παρατήρησε επίσης ότι από την αρχή της πανδημίας το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί σημαντικά, αλλά είναι λογικό να λαμβάνονται κι έκτακτα μέτρα όπως αυτά που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, λόγω της επιβάρυνσης των επιδημιολογικών δεδομένων. Ακόμη συμπλήρωσε ότι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό έχουν φτάσει πλέον στα όρια των αντοχών τους.

Ο κ. Δημόπουλος απέφυγε να κάνει πρόβλεψη για την εξέλιξη της πανδημίας, λέγοντας ότι για να φανεί αν θα εφαρμοστούν και θα αποδώσουν τα νέα μέτρα θα χρειαστούν μερικές μέρες ακόμη, αλλά το θετικό είναι ότι προχωράει και το πρόγραμμα εμβολιασμού και μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να έχει εμβολιαστεί το 20% του πληθυσμού. Εξέφρασε τέλος, την αισιοδοξία του ότι αν όλα κυλήσουν ομαλά θα μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα στα χωριά μας.

Κρούσματα σήμερα 5/3: Τι εκτιμά ο Θάνος Δημόπουλος

Κρούσματα σήμερα 5/3: Τι εκτιμά ο Θάνος Δημόπουλος

Κρούσματα σήμερα 5/3: Πρόταση για lockdown ενός μήνα

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης ήταν καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ για να σχολιάσει την επιδημιολογική κατάσταση. Ο καθηγητής τόνισε ότι σε 2-3 μέρες θα έχουμε μια πτώση των κρουσμάτων, αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αποφορτιστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας που δοκιμάζεται. Θυμίζουμε ότι στο επίκεντρο βρίσκεται και η Βρετανική μετάλλαξη που είναι ιδιαίτερα μεταδοτική.

Όπως εξήγησε, αυτό δεν θα οφείλεται σε αυτά τα μέτρα αλλά στα προηγούμενα μέτρα που ίσχυαν στην Αττική. «Τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα πολύ πιο χειροπιαστά» ανέφερε χαρακτηριστικά.  Ανέφερε ότι δεν θα καταφέρουμε να πέσουμε κάτω από τα  1000 κρούσματα εύκολα μέσα στον Μάρτιο γιατί υπάρχουν οι μεταλλάξεις του κορωνοιου.«Αν θέλουμε να πέσουμε στα 800 κρούσματα χρειαζόμαστε ένα μήνα παράταση του lockdown».

Κρούσματα σήμερα 5/3: Η πρόταση Σαρηγιάννη

Κρούσματα σήμερα 5/3: Η πρόταση Σαρηγιάννη

Ο ίδιος εκτιμά ότι η εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα θα είναι καλύτερη. «Εκτιμώ ότι πάμε σε καλύτερη εικόνα και αν εφαρμόσουμε τα μέτρα αυτά με σύνεση νομίζω ότι θα πάμε σε σημαντικά καλύτερη εικόνα». Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν θα είναι αρκετά ταχεία η αποκλιμάκωση και επεσήμανε ότι πρέπει να γίνουν συζητήσεις για το πώς μπορούμε να ανοίγουμε με ασφάλεια.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το καλοκαίρι και συγκεκριμένα μέσα Ιουλίου θα έχουμε δεκάδες κρούσματα. Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου σημείωσε ότι θα μπορούσε να ανοίξει μέσα στον Μάρτιο, σταδιακά, πρώτα με click away και ταυτόχρονα τα μαγαζιά να εφοδιαστούν με συσκευές απολύμανσης του αέρος ώστε να υπάρχει μείωση του ιικού φορτίου.

Θυμίζουμε ότι με χθεσινές δηλώσεις του, ο καθηγητής είχε μιλήσει και για τους εμβολιασμούς. Για το εμβόλιο της AstraZeneca είπε πως καθώς υπάρχει εκτεταμένη ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού, θα χορηγηθεί σε περισσότερα άτομα και περισσότερες ηλικιακές ομάδες. Αναφέρθηκε και στους σεισμόπληκτους της Ελασσόνας, υποστηρίζοντας πως προτεραιότητα έχει η ασφάλειά τους και πως θα υποστηριχτούν πλήρως από την πολιτεία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments