Ελλάδα

Ημέρα της Γυναίκας: Πορείες σε πολλές πόλεις

Ημέρα της Γυναίκας: Πορείες σε πολλές πόλεις
Ημέρα της Γυναίκας: Συγκεντρώσεις και πορείες οργάνωσαν συνδικάτα και οργανώσεις σε μια σειρά πόλεις της χώρας, ανάμεσά τους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Την Ημέρα της Γυναίκας τίμησαν με συγκεντρώσεις και πορείες σε μια σειρά πόλεις της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, συνδικάτα, σωματεία και οργανώσεις. Θυμίζουμε ότι και η Google αφιέρωσε το σημερινό της Doodle στη μέρα για τους αγώνες και τα δικαιώματα των γυναικών, ενώ την ιστορία της μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

Στην Αθήνα συγκέντρωση και συναυλία έγινε στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ ακολούθησε διαδήλωση. Κάλεσμα είχαν κάνει η Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, η ΠΟΕΔΗΝ, σωματεία και άλλες οργανώσεις. Στην πλατεία έγινε και συναυλία, ενώ οι συμμετέχοντες φορούσαν μάσκες για τον κορωνοϊό. Δείτε φωτογραφίες:

Ημέρα της Γυναίκας: Μαζική η συγκέντρωση

Ημέρα της Γυναίκας: Μαζική η συγκέντρωση

Ημέρα της Γυναίκας: Το «παρών» έδωσε και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

Ημέρα της Γυναίκας: Το «παρών» έδωσε και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

Στο κάλεσμά της η Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Οι καταγγελίες γυναικών για σεξιστικές επιθέσεις σε βάρος τους ξεδιπλώνονται με καταιγιστικούς ρυθμούς κάνοντας τους πλούσιους (εκ)βιαστές και την κυβέρνηση τους να χάνουν τον ύπνο τους. Τίποτα δεν μπορεί να αποκρύψει το συσχετισμό των περιστατικών σεξιστικής βίας με την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Αναδεικνύεται ολοζώντανα ο ζωτικής σημασίας ρόλος των εργατικών σωματείων σε αυτή τη μάχη. Γι’ αυτό η φετινή 8 Μάρτη μπορεί να αποτελέσει μία μαζική, συντονισμένη, απεργιακή γροθιά – απάντηση στους βιασμούς, τις παρενοχλήσεις, την ανισότητα και τις σεξιστικές διακρίσεις».

Στη συνέχεια συμπλήρωνε ότι: «Η απάντηση και η λύση απέναντι στους βιασμούς και συνολικά την καταπίεση και τη βία κατά των γυναικών πρέπει να είναι συλλογική για να είναι αποτελεσματική. Τα τελευταία χρόνια τα κινήματα των γυναικών έχουν πάρει νέα ορμή και ξεδιπλώνονται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη με φανταστική μαζικότητα. Αντίστοιχα και εδώ τα τελευταία δύο χρόνια στις 8 Μάρτη οργανώνονται απεργιακές κινητοποιήσεις. Τέτοια είναι τα βήματα που χρειάζεται να πυκνώσουμε και να οργανώσουμε, απέναντι σε ένα σύστημα που εκτός από πανδημίες, οικονομικές καταστροφές, ρατσισμό γεννάει και τον σεξισμό».

Το κάλεσμα κατέληγε: «Πλάι στα αιτήματα όλου του εργατικού κινήματος αναδεικνύουμε τα αιτήματα των γυναικών για ισότητα και απελευθέρωση, για ίση αμοιβή και σταθερή εργασία, για άπλωμα των κοινωνικών υπηρεσιών ώστε να φύγουν τα βάρη από τις πλάτες των γυναικών. Συλλογικά, απεργιακά και στο δρόμο μπορούμε να επιβάλλουμε τις διεκδικήσεις μας και να ανοίξουμε την προοπτική για μια κοινωνία χωρίς σεξισμό και εκμετάλλευση, κρατώντας το κόκκινο νήμα της παγκόσμιας μέρας των γυναικών από τις υφάντρες της Νέας Υόρκης αλλά και του Πειραιά που μας χάρισαν την παράδοση να παλεύουμε για Ψωμί και Τριαντάφυλλα». Συγκεντρώσεις έγιναν ακόμα στα Χανιά, στη Χαλκίδα, στην Ξάνθη και αλλού.

Ημέρα της Γυναίκας: Πορεία και στη Θεσσαλονίκη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments