Διεθνή

Sputnik V: Αντιδράσεις για την παραγωγή του στην Ιταλία

Sputnik V: Αντιδράσεις για την παραγωγή του στην Ιταλία
Sputnik V: Το ρωσικό εμβόλιο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιδράσεις στην Ιταλία.

Το Sputnik V είναι το εμβόλιο που έχει παραχθεί στην Ρωσία κατά του κορωνοϊού, αλλά ακόμα δεν έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αν και έχει ξεκινήσει η αξιολόγησή του. Οι Ρώσοι επιστήμονες λένε ότι ελπίζουν να αξιολογηθεί βάσει επιστημονικών και όχι πολιτικών εκτιμήσεων.

Τη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων και η Ελβετική ADIENNE Pharma & Biotech (μέσω της Adienne srl, με έδρα στο Caponago, Milano) υπέγραψαν συμφωνία για την παραγωγή του εμβολίου Sputnik V στην Ιταλία.

Η είδηση αυτή προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο. Η Περιφέρεια της Λομβαρδίας, με έδρα το Μιλάνο (λίγα μόλις χλμ από τα γραφεία της Adienne srl) μέσω λογαριασμού Twitter του Περιφερειάρχη κ.Φοντάνα, αρχικά είχε εκφράσει ενθουσιασμό για την συμφωνία. Στη συνέχεια όμως, η ίδια η Περιφέρεια δήλωσε πως πρόκειται περί ιδιωτικής συμφωνίας και πως η ίδια ενημερώθηκε για το γεγονός αυτό από τα ΜΜΕ.

Όπως αναφέρει την Τετάρτη σε αναλυτική εμβάθυνση η εφημερίδα La Repubblica και μεταδίδει η ΕΡΤ, με τον ίδιο τρόπο ενημερώθηκε και η κυβέρνηση Ντράγκι, η οποία φανερά εκνευρισμένη για το συμβάν, φαίνεται να μην γνώριζε τίποτα όπως άλλωστε και το ίδιο το υπουργείο Εξωτερικών. Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που η Κεντροδεξιά πανηγυρίζει για τη συμφωνία.

Sputnik V: Αντιδράσεις για την παραγωγή του στην Ιταλία

Sputnik V: Αντιδράσεις για την παραγωγή του στην Ιταλία

Sputnik V: Τι λέει η ΕΕ για το θέμα

Πάνω στο θέμα τοποθετήθηκε και η ΕΕ μέσω εκπροσώπου της, η οποία, ανάμεσα σε άλλα, τόνισε ότι η οποιαδήποτε διαδικασία επείγουσας χρήσης του εμβολίου θα αποτελέσει ευθύνη του Κράτους και όχι της εταιρείας, εφόσον μέχρι στιγμής δεν υφίσταται ουδεμία συζήτηση για την ένταξη του Sputnik V στην Ευρωπαϊκή στρατηγική.

Πράγματι, το Sputnik V δεν έχει μέχρι τώρα εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Η παραγωγή του εμβολίου στην Adienne srl θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2021, με στόχο τα 10 εκατομμύρια εμβόλια μέχρι τα τέλη του έτους, αριθμός που τελικά διαψεύδει ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας με σημερινή συνέντευξή του στην La Repubblica.

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, αυτή η συμφωνία είναι μέρος του πλαισίου μιας ευρείας συνεργασίας με περισσότερους από 20 εταίρους στην Ευρώπη και που θα έχει θετικές επιπτώσεις στις φαρμακευτικές βιομηχανίες με αύξηση της απασχόλησης και των επενδύσεων στον ιατροφαρμακευτικό τομέα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η παραγωγή του εμβολίου φαίνεται να προορίζεται στην Αφρικανική ήπειρο, η οποία δεν έχει τις απαραίτητες υποδομές αυτόνομης παραγωγής για την κάλυψη του πληθυσμού της.

Επίσης, η La Repubblica τονίζει πως η ιχνηλάτηση για εταιρίες παραγωγής φαρμάκων στην Ιταλία – με κύριο ενδιαφέρον αυτές που έχουν διαθέσιμους βιοαντιδραστήρες – στοχεύει τουλάχιστον σε άλλες δύο επιπλέον εταιρείες με έδρα τις περιφέρειες της Puglia και Lazio. Η ίδια η εφημερίδα προσομοιάζει αυτή την στρατηγική με ‘επιχείρηση αποικισμού της Ευρώπης’ η οποία μάλιστα ξεκίνησε πριν από μόλις λίγες εβδομάδες με την προμήθεια του εμβολίου Sputnik στο κρατίδιο του San Marino.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments