Διεθνή

Sputnik V: Ξεκίνησε η αξιολόγηση του από τον ΕΜΑ

Sputnik V: Ξεκίνησε η αξιολόγηση του από τον ΕΜΑ
Sputnik V: Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το ρωσικό σκεύασμα είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό.

Ακόμη ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το Sputnik V, βρίσκεται στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA). Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ο Οργανισμός ξεκίνησε την αξιολόγηση του ρωσικού σκευάσματος, σε ένα κρίσιμο βήμα για την έγκρισή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ο EMA ξεκίνησε συνεχή μελέτη του Sputnik V, ενός εμβολίου κατά της Covid-19 που αναπτύχθηκε από το εθνικό ρωσικό κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaley», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται επίσης: «Η απόφαση της CHMP (η αρμόδια επιτροπή του EMA) να ξεκινήσει την αξιολόγηση βασίζεται σε αποτελέσματα εργαστηριακών και κλινικών μελετών σε ενήλικες. Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι το Sputnik V ενεργοποιεί την παραγωγή αντισωμάτων και ανοσοκυττάρων που στοχεύουν τον SARS-CoV-2 κορωνοϊό και μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από το COVID-19».

Sputnik V: Στο 91,6% η αποτελεσματικότητά του

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet», και συγκεκριμένα στις 2 Φεβρουαρίου, σημειώνεται ότι το Sputnik V, το οποίο αναπτύχθηκε από το Ερευνητικό Κέντρο Γκαμαλέγια, είναι 91,6% αποτελεσματικό. Το ποσοστό αυτό προέρχεται από τα προσωρινά δεδομένα των κλινικών δοκιμών της τρίτης φάσης.

Την ίδια ώρα, το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) ανακοίνωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Sputnik V από τον Ιούνιο, εάν εξασφαλισθεί η έγκρισή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). «Μετά την έγκριση από τον ΕΜΑ, θα είμαστε σε θέση να προμηθεύσουμε εμβόλια για 50 εκατομμύρια Ευρωπαίους από τον Ιούνιο 2021», ανακοίνωσε ο Κίριλ Ντμίτριεφ, διευθύνων σύμβουλος του RDIF.

Το RDIF αναμένει ότι πολλές χώρες της Eυρωπαϊκής Ένωσης θα δώσουν το “ok” τους για το ρωσικό εμβόλιο αυτόν τον μήνα. Μάλιστα, ο Κίριλ Ντμίτριεφ, διευθύνων σύμβουλος του RDIF που προωθεί το ρωσικό εμβόλιο διεθνώς, δήλωσε μετά την ανακοίνωση του ΕΜΑ ότι το εμβόλιο θα λειτουργήσει σαν γέφυρα ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη και ότι η διανομή του δεν πρέπει να πνιγεί από την πολιτική.

Πάντως, η Κομισιόν  ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχουν σε εξέλιξη συνομιλίες για την προμήθεια του και ότι απλά εξετάζεται η έγκριση του από τον ΕΜΑ. «Αυτήν την στιγμή δεν διεξάγονται συνομιλίες για την ένταξη του εμβολίου Sputnik στο χαρτοφυλάκιο των εμβολίων κατά της Covid-19 που έχουν παραγγελθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments