Οικονομία

Μέτρα στήριξης: Αυτά είναι τα νέα μέτρα στήριξης για 500.000 επιχειρήσεις και εργαζομένους

Μέτρα στήριξης: Αυτά είναι τα νέα μέτρα στήριξης για 500.000 επιχειρήσεις και εργαζομένους
Μέτρα στήριξης: Στα 2,5 δις εκατομμύρια ευρώ το νέο πακέτο μέτρων στήριξης.
Μέτρα στήριξης: Στα 2,5 δις εκατομμύρια ευρώ το νέο πακέτο μέτρων στήριξης.

Στην εξειδίκευση των μέτρων στήριξης που παρουσίασε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Θόδωρος Σκυλακάκης. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε και ο υφυπουργός Φορολογικής Πολιτικής κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος. Στα 2,5 δις εκατομμύρια ευρώ το νέο πακέτο μέτρων στήριξης.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό το συνολικό κόστος των μέτρων στήριξης ανέρχεται στα 24 δις ευρω το 2020 και 11.6 δις για φέτος.

Τα μέτρα στήριξης ανήλθαν σε 36,5 δις ευρώ αυτή τη διετία 2020 -2021, ένα τεράστιο και πρωτόγνωρο πακέτο στήριξης δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα τα μέτρα πέτυχαν γιατί:

  • Περιόρισαν το βάθος της ύφεσης
  • Περιόρισαν τη διόγκωση της ανεργίας
  • Πέτυχαν διότι περιόρισαν τα λουκέτα
  • Πέτυχαν γιατί αυξάνουν την αποταμίευση

Μέτρα στήριξης: Αυτά είναι τα νέα μέτρα στήριξης

  • Βελτίωση των όρων στην επιστρεπτέα προκαταβολή 1,2,3.

Καθίσταται μη επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης που δόθηκε κατά τους 3 πρώτους κύκλους , βάσει κριτηρίων για τις απώλειες τζίρου που υπέστησαν οι επιχειρήσεις εντός του 2020. Η απαλλαγή φθάνει έως και 50% ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διατήρηση θέσεων εργασίας που προβλεπόταν στον κάθε κύκλο. Το κόστος εκτιμάται σε περίπου 750 εκατ. ευρώ

  • Έναρξη νέου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής 7 (εντός Απριλίου) με απαλλαγή 50%. Θα είναι αυξημένη η ενίσχυση σε λιανεμπόριο, εστίαση και τουρισμό)

Ξεκινά το μήνα Απρίλιο, η οποία θα δοθεί με βάση την πτώση τζίρου των επιχειρήσεων κατά το 1ο τρίμηνο του έτους. Το ποσοστό της απαλλαγής διαμορφώνεται στο 50%υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως τέλος Αυγούστου. Προβλέπεται αυξημένη ενίσχυση στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον τουρισμό και γενικότερα στις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα με αυξημένα κατώτατα όρια. Οι νέες επιχειρήσεις στους άμεσα πληττόμενους κλάδους που έκαναν έναρξη εργασιών μετά τον Δεκέμβριο του 2019 θα είναι επιλέξιμες ανεξαρτήτως τζίρου αν δεν έλαβαν ενίσχυση από τις 2 επιστρεπτέες προκαταβολές.

  • Διεύρυνση του χρόνου αποπληρωμής από 40 σε 60 δόσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το μέτρο αφορά όλους τους κύκλους. Αν η επιστροφή καταβληθεί εφάπαξ θα υπάρχει έκπτωση 15%.

Παρατείνεται για όλους τους κλάδους η περίοδος αποπληρωμής από 40 σε 60 δόσεις ενώ δίνεται η δυνατότητα εφάπαξ επιστροφής του ποσού με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού.

  • Θέσπιση νέου καθεστώτος στήριξης των επιχειρήσεων υπό τη μορφή επιδότησης επί των παγίων δαπανών

Δρομολογείται ένα νέο εργαλείο στήριξης των επιχειρήσεων και προστασίας των θέσεων εργασίας. Πρόκειται για την επιδότηση ποσοστού των παγίων δαπανών επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δνε έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί έως σήμερα. Στις πάγιες δαπάνες περιλαμβάνονται οι παροχές σε εργαζομένους, οι ασφαλιστικές εισφορές , η ενέργεια, η ύδρευση, οι τηλεπικοινωνίες, τα ενοίκια, τα λοιπά λειτουργικά έξοδα, ο χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα. Το ποσό της ενίσχυσης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση και των ενισχύσεων που έχει λάβει. Σκοπός του προγράμματος είναι η επιδότηση επιχειρήσεων που απασχολούν τουλάχιστον 1 εργαζόμενο, μέσω πιστωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

  • Επέκταση αναστολών ρυθμισμένων φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων
  • Νέο πρόγραμμα “Γέφυρα” όπου θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά τις επιχειρήσεις επιδοτώντας εκτός από τους τόκους και το κεφάλαιο.

Μέτρα στήριξης: Τι δήλωσε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός

Από την πρώτη στιγμή που χτύπησε η πανδημία είχα τονίσει πως η προτεραιότητα της Υγείας πρέπει να συμβαδίζει με τη θωράκιση της Οικονομίας. Γι’ αυτό ακριβώς, και δίπλα στη τιτάνια προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ, μέσα στο 2020 διατέθηκαν 24 δισεκατομμύρια για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Και σήμερα κινητοποιούνται ακόμα 2,5 δισεκατομμύρια, ανεβάζοντας στα 11,6 δισ. τα σχετικά κονδύλια για το 2021. Σε πείσμα της ανεύθυνης καταστροφολογίας, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η εθνική οικονομία άντεξε. Παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες, είχαμε ελάχιστα «λουκέτα». Στη συγκράτηση της ανεργίας η χώρα είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη.

Και η ύφεση περιορίστηκε στο 8,2%, κόντρα στις μίζερες προβλέψεις της αντιπολίτευσης. Στόχος μας, τώρα, είναι ο κόσμος της παραγωγής να μείνει όρθιος μέχρι το τέλος της δοκιμασίας. Κάνοντας, έτσι, πιο σίγουρα τα πρώτα του βήματα στην επόμενη μέρα.

Σήμερα, λοιπόν, μπορώ να ανακοινώσω μία νέα δέσμη μέτρων τόνωσης τα οποία θα ανακουφίσουν περισσότερες από 500.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εκατομμύρια εργαζόμενους.

Ρυθμίσεις οι οποίες ξεδιπλώνονται σε έξι πεδία: Πρώτον, τον Απρίλιο εγκαινιάζεται ο 7ος κύκλος χρηματοδότησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που είχαν μειωμένο τζίρο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. Θα είναι διευρυμένος, περιλαμβάνοντας όλους όσοι πλήττονται, όπως το λιανεμπόριο, την εστίαση και κλάδους όπου εφαρμόστηκαν περιορισμοί. Αλλά και με αυξημένη ενίσχυση: Τα ποσά θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ για έναν αυτοαπασχολούμενο και θα φτάνουν έως τις 100.000 ευρώ. Δεύτερον, η απαλλαγή από 30% μέχρι και 50% της αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα ισχύσει και για όσους είχαν ενταχθεί στους τρεις πρώτους κύκλους της και είχαν σημαντική πτώση του τζίρου τους το 2020. Ενώ όλες οι δόσεις εξόφλησης αυξάνονται από 40 σε 60. Αν, μάλιστα, η επιστροφή καταβληθεί εφάπαξ, θα υπάρχει έκπτωση 15%.

Έτσι, ένα μεγάλο μέρος της ενίσχυσης μετατρέπεται σε απευθείας επιχορήγηση, με άλλα λόγια σε Μη Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Τρίτον, με στόχο την προστασία των θέσεων εργασίας, οι κλάδοι που πλήττονται θα ανακουφιστούν, με ένα ακόμα μέτρο: H Πολιτεία θα επιδοτήσει σοβαρό μέρος των παγίων δαπανών που έγιναν το 2020 οι οποίες δεν καλύφθηκαν από άλλες ενισχύσεις. Και η συγκεκριμένη θα πάρει τη μορφή «πιστωτικού» για μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, με σκοπό οι επιχειρήσεις να επανεκκινήσουν μετά τη κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερα βάρη.

Τέταρτον, το Πρόγραμμα Γέφυρα για τη ρύθμιση των δανείων για πρώτη φορά θα περιλαμβάνει εκτός από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, επιδοτώντας, για πρώτη επίσης φορά, εκτός από τους τόκους και το κεφάλαιο. Στα ενήμερα δάνεια η ενίσχυση θα φτάνει μέχρι και το 90% της δόσης, ώστε να επιβραβεύονται οι συνεπείς. Ενώ στα «κόκκινα» δάνεια θα αγγίζει το 80% αν ρυθμιστούν, ώστε να βοηθιούνται οι πιο αδύναμοι. Τέλος, τις επιλογές αυτές πλαισιώνουν δύο ακόμα πρωτοβουλίες: Όπως συμβαίνει και έως τώρα, οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές Μαρτίου όσων πλήττονται θα μεταφερθούν στο τέλος της περιόδου ρύθμισης. Ενώ διατηρείται και αυτόν το μήνα η πλήρης απαλλαγή ενοικίου στα επαγγελματικά ακίνητα.

Το συγκεκριμένο σχέδιο θα παρουσιαστεί αναλυτικά, σε λίγη ώρα, από το οικονομικό επιτελείο. Πρόκειται, πάντως, για μέτρα τα οποία καθιστά εφικτά η ορθολογική οικονομική πολιτική που προηγήθηκε. Όπως και η σωστή αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων όλο το τελευταίο διάστημα. Διαμορφώνουν το δρόμο για την ασφαλή μετάβασή μας στην μετα-κορονοϊό εποχή. Και αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση ξέρει και μπορεί να ακολουθεί τις επιταγές της συγκυρίας, αλλά και τις ανάγκες της κοινωνίας. Με εμπιστοσύνη στους Έλληνες και στη δυναμική της χώρας μας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments