Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 15/3: Διασπορά του κορωνοϊού στο Δρομοκαΐτειο

Κρούσματα σήμερα 15/3: Διασπορά του κορωνοϊού στο Δρομοκαΐτειο
Κρούσματα σήμερα 15/3: Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ. Πιέζεται αφόρητα το ΕΣΥ, σύσκεψη στο Μαξίμου. Τι γίνεται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Τα κρούσματα σήμερα 15/3 αν και είναι Δευτέρα που συνήθως τα νούμερα που ανακοινώνονται είναι μικρότερα, αναμένεται να είναι στο ίδιο υψηλό επίπεδο με τις προηγούμενες ημέρες. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.626 νέες μολύνσεις, ενώ 53 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα 24ωρο από τον φονικό ιό και 564 είναι διασωληνωμένοι. Αττική και Θεσσαλονίκη παραμένουν οι περιοχές όπου εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα.

Το ΕΣΥ πιέζεται αφόρητα από την όλη κατάσταση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου: «Ξέφυγε η κατάσταση στο Δρομοκαΐτειο. Ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού. Πέθανε ασθενής στο τμήμα με τη διασπορά, σε απόγνωση οι νοσηλευτές».

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι: «Υπάρχει μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού στο γηροψυχιατρικό τμήμα του Δρομοκαΐτειου. Τα θετικά κρούσματα σε ασθενείς έφθασαν τα 24 και 2 εργαζόμενοι. Οι περισσότεροι θετικοί ασθενείς είχαν εμβολιασθεί τρείς ημέρες πριν τη δεύτερη δόση από εμβόλια που περίσσεψαν. Ευτυχώς. Χθες βράδυ τρείς ασθενείς εμφάνισαν σοβαρά συμπτώματα και διακομίσθηκαν σε εφημερεύοντα νοσοκομεία όπου και νοσηλεύονται. Χαρακτηριστικό ήταν η έκκληση του ΕΟΔΥ να μην διακομισθεί ο τρίτος ασθενής παρά το χαμηλό κορεσμό λόγω έλλειψης χώρου στα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Τελικά μετά τις εκκλήσεις του νοσοκομείου τον δέχθηκαν.

Χθες βράδυ από το γηροψυχιατρικό τμήμα, που υπάρχει η διασπορά, πέθανε ασθενής με αρνητικό rapid test και προσπαθούν ακόμη να ενημερωθούν από τον ΕΟΔΥ πιά διαδικασία θα ακολουθήσουν για την ταφή της. Γιατροί δεν υπάρχουν, νοσηλευτές δεν υπάρχουν, εργαστήρια δεν υπάρχουν, οξυγόνο δεν υπάρχει».

Κρούσματα σήμερα 15/3: Μεγάλος κίνδυνος να «κολλήσουν» κι άλλοι

Ο Μιχάλης Γιαννάκος στην ίδια ανακοίνωση προειδοποιεί: «Στο γηροψυχιατρικό τμήμα είναι ακόμη 15 ασθενείς αρνητικοί. Είναι όμως πια πιθανόν κάποιοι να νοσήσουν λόγω της διασποράς.

Χαρακτηριστική η προσπάθεια των νοσηλευτών μόνο τρεις στη βάρδια, χωρίς κανένα γιατρό να προσφέρουν νοσηλεία μπαίνοντας στους θαλάμους των θετικών κρουσμάτων με συμπτώματα από τον κορωνοϊό και ψυχικά ασθενείς από τις μπαλκονόπορτες για να μην μολύνουν και τους άλλους ασθενείς.

Τρείς νοσηλευτές στη βάρδια για θετικούς και αρνητικούς στο κορωνοϊό ψυχικά ασθενείς που οι περισσότεροι είναι κατάκοιτοι με σοβαρά παθολογικά προβλήματα. Επίσης με εισαγγελική παραγγελία εισάγονται πια ψυχικά ασθενής διεγερτικοί για εγκλεισμό. Ανακαλύπτονται στο εφημερείο με το τεστ. Πολύ δύσκολη η προσπάθεια των νοσηλευτών να τους καθηλώσουν στα κρεβάτια τους με τις στολές προστασίας. Προσωπικό ελάχιστο. Μεγάλη επικινδυνότητα. Σήμερα μεσημέρι υπάρχει σύσκεψη για τον τρόπο διαχείρισης αυτής της ανεξέλεγκτης κατάστασής. Καμία ενημέρωση στους συγγενείς».

Κρούσματα σήμερα 15/3: Σύσκεψη στο Μαξίμου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Καθαρά Δευτέρα η καθιερωμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και τον λοιμωξιολόγο, Σωτήρη Τσιόδρα. Οι τρεις τους συζήτησαν τις εξελίξεις στο θέμα του κορωνοϊού και εξέτασαν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.

Επίσης, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές συζητήθηκε η περαιτέρω συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, όπου και με όποιο τρόπο κριθεί αναγκαίο από την κυβέρνηση.

Πότε θα υπάρξει μείωση των νοσηλευομένων

Μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα 1.626 κρούσματα στη χώρα η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, έκανε τη δική της εκτίμηση για τον αριθμό των νοσηλευομένων τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, σχολίασε τις αποφάσεις της Επιτροπής, όπως είχε κάνει και στο pagenews.gr.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η Ματίνα Παγώνη επεσήμανε πως αποτελεί λογικό σενάριο το να διασωληνωθούν, μέσα στις επόμενες μέρες ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και με βάση αυτό συνόψισε πως «δεν θα πρέπει να περιμένουμε άμεση μείωση στον αριθμό των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ. Η μείωση θα είναι σταδιακή και αργά μετά από 10 μέρες».

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο να ξεπεράσουμε και πάλι τον αριθμό των 600 διασωληνωμένων η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών είπε πως «αυτό δεν είναι ούτε πιθανό αλλά ούτε κι απίθανο να συμβεί και εξαρτάται από το πόσοι από τους νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες θα χρειαστούν εντέλει διασωλήνωση».

Ακόμη, υπογράμμισε ότι «ο ιατρικός κόσμος επί έναν χρόνο καλείται να «παλέψει» με έναν άγνωστο ιό που μάλιστα μεταλλάσσεται συνεχώς, είναι λογικό να γίνονται λάθη επί των κρίσεων. Λάθη θα γίνονται, είτε από την επιτροπή είτε από οπουδήποτε».

Τέλος, σχολίασε τα φαινόμενα συνωστισμού από κόσμο που αψήφισε τα περιοριστικά μέτρα και βγήκε σε πλατείες για να γιορτάσει το τέλος του τριωδίου. Όπως είπε «αυτά ήταν αναμενόμενα δεδομένου ότι ο κόσμος μετά από έναν χρόνο περιορισμών θέλει να ξεσκάσει, ειδικά εφόσον παρασύρεται από μεγάφωνα και μουσικές που ακούγονται από διάφορα σημεία των πόλεων».

Κρούσματα σήμερα 15/3: Η εκτίμηση της Ματίνας Παγώνη για τους νοσηλευομένους

Κρούσματα σήμερα 15/3: Η εκτίμηση της Ματίνας Παγώνη για τους νοσηλευομένους

Κρούσματα σήμερα 15/3: Η εκτίμηση Σκέρτσου για την επιστροφή στην κανονικότητα

Αισιόδοξος ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες εμφανίστηκε σε συνέντευξή του ο Άκης Σκέρτσος. Παρά το γεγονός πως τα κρούσματα στη χώρα συνεχίζουν να είναι υψηλά και ενώ το lockdown παραμένει, o υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ δήλωσε ότι «τον Μάιο θα δούμε μόνιμη άρση των περιοριστικών μέτρων στην οικονομία».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην «Καθημερινή» ο Άκης Σκέρτσος ανέφερε: «Θεωρούμε πως είναι αναγκαία μια νέα κοινωνική συμφωνία για το πλαίσιο διαχείρισης του τέλους της πανδημίας που θα εξειδικευθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Κατ’ αρχάς απαιτείται ορατότητα με σαφή χρονικά ορόσημα που συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με το πρόγραμμα εμβολιασμού που έχει περιβληθεί με την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Για τη συνέχεια επεσήμανε ότι, «από τον Σεπτέμβριο μπορούμε να πούμε ότι η ζωή μας θα επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς, έχοντας εντάξει βέβαια τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού μόνιμα πλέον στο πρόγραμμά μας ως ασπίδα προστασίας από τις όποιες μεταλλάξεις του. Το σίγουρο είναι ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι πολύ πιο ελεύθερο και αισιόδοξο από το περσινό».

Κρούσματα σήμερα 15/3: Η εκτίμηση Σκέρτσου για την επιστροφή στην κανονικότητα

Κρούσματα σήμερα 15/3: Η εκτίμηση Σκέρτσου για την επιστροφή στην κανονικότητα

Παράλληλα, ο κ. Σκέρτσος έκανε ειδική μνεία στους νέους ανθρώπους λέγοντας: «Υπάρχει ευρύτερο ζήτημα διαγενεακής δικαιοσύνης στη χώρα μας με τους νέους να είναι συστηματικά χαμένοι από τις επιλογές που έχουν γίνει διαχρονικά τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό επιτείνεται από την πανδημία».

Αφού τους κάλεσε να μην βρουν καταφύγιο στη βία, το φανατισμό, την πόλωση και το μίσος, πρότεινε, «ένα νέο πλαίσιο πολιτικής και ένα νέο λεξιλόγιο ως κοινωνία για να συνομιλήσουμε με τη νέα γενιά που διεκδικεί καλύτερες δουλειές, περισσότερες ευκαιρίες και αξιοκρατία, καλύτερο δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο, διαφάνεια, σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και κυρίως Δικαιοσύνη. Αυτό είναι το μέγιστο διακύβευμα».

Ακόμη, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ σημείωσε ότι η χώρα μας τα έχει καταφέρει καλύτερα από άλλες χώρες της Ε.Ε. υπογραμμίζοντας: Οι ΜΕΘ από 556 που παρέλαβε η παρούσα κυβέρνηση, έχουν αυξηθεί σε 1.404, προσελήφθησαν 7.000 υγειονομικοί, 1.400 μόνιμοι γιατροί, 4.000 νοσηλευτές μονιμοποιούνται. Επιπλέον ενισχύθηκαν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (στη Θεσσαλονίκη διπλασιάστηκαν τα οχήματα, ενώ στην Αττική έχουν αυξηθεί από 850 σε 1.300, και κατά 3.000 τα δρομολόγια).

Τι γίνεται με τα εμβόλια

Ιδιαίτερη συζήτηση έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca. Λόγω των παρενεργειών όλο και περισσότερες χώρες αναστέλλουν τη χορήγησή του, με την σουηδο-βρετανική φαρμακοβιομηχανία να σπεύδει να ανακοινώσει ότι έκανε έλεγχο και δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων, όπως συνέβη στη Νορβηγία.

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group, μετά τις ανησυχίες που οδήγησαν αρκετές χώρες στο να αναστείλουν τη χορήγησή του, διαβεβαίωσε ότι το εμβόλιο, το οποίο ανέπτυξε η AstraZeneca σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είναι ασφαλές.

Υπάρχουν «πολύ καθησυχαστικά στοιχεία ότι δεν καταγράφεται αύξηση του φαινομένου δημιουργίας θρόμβων στο αίμα εδώ στη Βρετανία, όπου έχουν χορηγηθεί οι περισσότερες δόσεις στην Ευρώπη έως σήμερα», είπε σήμερα (15/3) στο BBC ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ. Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί κατά του νέου κορονοϊού, μιας ασθένειας που ενέχει «τεράστιους κινδύνους για την υγεία και εάν δεν γίνονται εμβολιασμοί και εξέλθουμε του lockdown σε αυτή τη χώρα, θα αναμένουμε δεκάδες χιλιάδες περισσότερους θανάτους κατά τη διάρκεια αυτού του έτους».

Τι γίνεται με το εμβόλιο της AstraZeneca

Τι γίνεται με το εμβόλιο της AstraZeneca

Τι ανακοίνωσε  η AstraZeneca

«Προσεκτικός έλεγχος όλων των διαθέσιμων δεδομένων ασφάλειας περισσότερων των 17 εκατομμυρίων εμβολιασμένων ατόμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία αυξημένου κινδύνου πνευμονικής εμβολής, εν των βάθει φλεβικής θρόμβωσης ή θρομβοκυτταροπενίας σε οποιαδήποτε καθορισμένη ηλικιακή ομάδα, φύλο, παρτίδα (εμβολίων) ή σε οποιαδήποτε χώρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της AstraZeneca Plc.

Πάντως σήμερα και η Ολλανδία, μετά τις Νορβηγία, Ισλανδία, Δανία, Βουλγαρία, Ιρλανδία και Ταϊλάνδη ανακοίνωσε ότι σταματά τους εμβολιασμούς με το εν λόγω σκεύασμα. «Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής περιστατικά παρενεργειών στην Ολλανδία», ανέφερε το ολλανδικό υπουργείο, το οποίο ωστόσο συμβούλεψε τους ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους αν εμφανίσουν συμπτώματα «απροσδόκητα ή/και άγνωστα» μετά από τρεις ημέρες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαβεβαίωσε την Παρασκευή ότι «δεν υπάρχει λόγος να μην χρησιμοποιείται» το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Sputnik V: Ρωσία και 4 ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν για την παραγωγή του

Τα «χέρια» με τη Ρωσία για την παραγωγή εμβολίων του Sputnik V κατά του κορωνοϊού έδωσαν τέσσερα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Γερμανία. Θυμίζουμε ότι η παραγωγή του στην Ιταλία είχε γίνει γνωστή ήδη από τις προηγούμενες ημέρες με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιδράσεις. Την ίδια ώρα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση του σκευάσματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού Ταμείου άμεσων επενδύσεων (RDIF), έχουν συναφθεί συμφωνίες παραγωγής του εμβολίου κατά του κορωνοϊού Sputnik V «με εταιρείες της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, εν αναμονή της έγκρισής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ταμείου Κίριλ Ντμίτριεφ σημειώνει: «Υπάρχουν αυτήν τη στιγμή κι άλλες συζητήσεις σε εξέλιξη προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή εντός της ΕΕ. Αυτό θα επιτρέψει να αρχίσουμε να προμηθεύουμε την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά με το Sputnik-V μετά την έγκρισή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων».

Sputnik V

Sputnik V: «Είναι έξυπνα κατασκευασμένο» λέει ο Τόμας Μέρτενς

Ο επικεφαλής της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko), Τόμας Μέρτενς, αναμένει έγκριση του ρωσικού εμβολίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι είναι ένα καλό εμβόλιο. Όπως σημειώνει «πρόκειται για ένα καλό εμβόλιο που πιθανότατα θα εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάποια στιγμή. Οι Ρώσοι ερευνητές είναι πολύ έμπειροι στους εμβολιασμούς.

Το Sputnik V είναι έξυπνα κατασκευασμένο: όπως και το εμβόλιο της Astrazeneca, είναι ένα εμβόλιο βασισμένο στους αδενοϊούς, αλλά σε αντίθεση με το εμβόλιο της Astrazeneca χρησιμοποιεί δύο διαφορετικούς ιούς – φορείς για την πρώτη και τη δεύτερη δόση. Αυτό είναι πολύ έξυπνο, επειδή μπορεί να αποτρέψει ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας λόγω αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος στον πρώτο αδενοϊό-φορέα».

Ο επικεφαλής της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών είναι επίσης πεπεισμένος ότι σύντομα θα υπάρξει εμβόλιο κορωνοϊού και για παιδιά. «Οι παρασκευάστριες εταιρείες μελετούν πώς λειτουργούν τα σκευάσματά τους τους σε παιδιά. Δεν είμαι βέβαιος ότι ο εμβολιασμός των παιδιών θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους. Ίσως όμως μπορέσουμε να αρχίσουμε τον εμβολιασμό των παιδιών περί τα τέλη του έτους. Αυτές οι μελέτες είναι πολύ σημαντικές, διότι τελικά αφορούν στον εμβολιασμό υγιών παιδιών, τα περισσότερα από τα οποία δεν θα είχαν συμπτώματα ή σοβαρές συνέπειες στην υγεία τους ακόμα και χωρίς εμβολιασμό. Γνωρίζουμε επίσης ότι όσο πιο νέοι είναι οι άνθρωποι, τόσο ισχυρότερες είναι οι παρενέργειες των εμβολίων», είπε ο ίδιος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments