Πολιτική

Χαρακόπουλος: Χρέος μας η ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης

Χαρακόπουλος: Χρέος μας η ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης
Χαρακόπουλος: «Είναι χρέος μας η ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί», ανέφερε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, o γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), ο οποίος είχε μιλήσει στο παρελθόν για την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, αναφέρθηκε στη συμπεριφορά της Τουρκίας και συγκεκριμένα, στο τι έγινε στην Αγία Σοφία.

Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή τη μετατροπή του συμβόλου της Ορθοδοξίας, της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, σε τζαμί, η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) εκτός των ψηφισμάτων διαμαρτυρίας και την έκκληση καταδίκης από τη διεθνή κοινότητα και τους διεθνείς οργανισμούς, προχωρά:

  • στην έκδοση ειδικού τόμου αφιερωμένου στην παρουσίαση της ιστορικής, θρησκευτικής, νομικής και αρχιτεκτονικής υπόστασης των Μνημείων της Αγίας Σοφίας σε ολόκληρο τον κόσμο και
  • στην προκήρυξη του τρίτου κατά σειρά, διαγωνισμού φωτογραφίας με θέμα «Αγία Σοφία. Οι ναοί της Σοφίας του Θεού στην ιστορία και στον κόσμο».
Μάξιμος Χαρακόπουλος

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Ο φετινός διαγωνισμός φωτογραφίας διοργανώνεται μετά από πρόταση της Επιτροπής Πολιτισμού της Διεθνούς Γραμματείας της Δ.Σ.Ο, στο πλαίσιο διαφύλαξης και ανάδειξης του Ορθόδοξου πολιτισμού, σε συνεργασία με την ιστοσελίδα OrthPhoto.net από την Πολωνία. Σκοπός του διαγωνισμού είναι να αναδείξει την έννοια της «Σοφίας του Θεού» στον σύγχρονο κόσμο και να προβάλλει τους Ναούς, που από αιώνες ανεγείρονται προς τιμή Της.

Αφορμή της επιλογής του θέματος είναι η αυθαίρετη, παράνομη και απαράδεκτη απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε ισλαμικό τέμενος τον περικαλλή Ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας, κτίσμα της εποχής του Ιουστινιανού κατά τον 6ο αιώνα, στην Κωνσταντινούπολη. Η «Μεγάλη Εκκλησία» αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο με οικουμενικό χαρακτήρα που ανήκει στην ανθρωπότητα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Χαρακόπουλος: «Είναι χρέος μας η ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης»

Όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας της Δ.Σ.Ο, Μάξιμος Χαρακόπουλος, «η πράξη αυτή σηματοδοτεί στροφή σε λογικές και πρακτικές περασμένων αιώνων, που δεν συνάδουν με τις αρχές του 21ο αιώνα, που στοχεύουν στην ειρήνη και στην αλληλοκατανόηση μεταξύ των θρησκειών και των πολιτισμών. Η απόφαση αυτή κατ’ ουσίαν σημαίνει την άρνηση της Τουρκίας να έχει τον ρόλο του φύλακα του οικουμενικού αυτού μνημείου και της ιστορίας του. Είναι χρέος μας η ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και η ανάδειξη της αυθαίρετης αυτής πράξης μέχρι την ανάκλησή της».

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Να σημειωθεί πως για τον φωτογραφικό διαγωνισμό έχουν προκηρυχθεί οκτώ χρηματικά βραβεία, ενώ θα υπάρχει και τιμητική αναφορά στον τόμο που θα εκδώσει η Δ.Σ.Ο. για τις Αγίες Σοφίες. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι ελεύθερη για κάθε ερασιτέχνη φωτογράφο μέχρι τα τέλη Μαΐου 2021.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments