Πολιτική

Ελληνικός Χρυσός Βουλή: Εγκρίθηκε η συμφωνία

Ελληνικός Χρυσός Βουλή: Εγκρίθηκε η συμφωνία
Ελληνικός Χρυσός Βουλή: Πέρασε η επενδυτική συμφωνία με την Ελληνικός Χρυσός από την Βουλή μετά από μία έντονη συζήτηση μεταξύ συμπολίτευσης αντιπολίτευσης
Ελληνικός Χρυσός Βουλή: Πέρασε η επενδυτική συμφωνία με την Ελληνικός Χρυσός από την Βουλή μετά από μία έντονη συζήτηση μεταξύ συμπολίτευσης αντιπολίτευσης

Από την Βουλή πέρασε η Επενδυτική Συμφωνία με την Ελληνικός Χρυσός.  Σε γενικές γραμμές η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός έχει περάσει από σαράντα κύματα. Επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, η επένδυση είχε “παγώσει” λόγω ερευνών για το τρόπο που θα γίνει το έργο. Κατόπιν αυτού, η εταιρεία είχε προσφύγει στο ΣτΕ έναντι της απόφασης της Κυβέρνησης.

Και κάπως έτσι, την Τετάρτη, ψηφίστηκε από την βουλή με 180 ψήφους υπέρ και 119 κατά η επενδυτική συμφωνία. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος υποστήριξε ότι πρόκειται για μία σημαντική συμφωνία. Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα στέλνει ένα σαφές σήμα ότι είναι φιλική στις μεγάλες επενδύσεις.  Είχε προηγηθεί ονομαστική ψηφοφορία την οποία είχαν ζητήσει, ο ΣΥΡΙΖΑ, επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου και το ΚΚΕ, επί της αρχής.

Ελληνικός Χρυσός Βουλή: Η κριτική της αντιπολίτευσης

Η Αντιπολίτευση, έκανε λόγο για «αποικιοκρατικού τύπου Συμφωνία», «ετεροβαρή» και «ληστρική» και υποστήριξε ότι «όλα τα δικαιώματα του δημοσίου παραχωρούνται υπέρ της εταιρίας ενώ ταυτόχρονα την απαλλάσσει από δεσμεύσεις και αξιώσεις».

Επικριτικός για τη σύμβαση ήταν και ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βαγιωνάς, που την χαρακτήρισε «ετεροβαρή υπέρ της εταιρίας».

«Στις Σκουριές, ψιθυρίζεται, έχει λεχθεί, ότι θα γίνει επιφανειακή εξόρυξη. Είναι χίλια στρέμματα εκεί. Θα δημιουργηθεί ένας κρατήρας στη περιοχή που θα φαίνεται από τη σελήνη που θα είναι επικίνδυνος για την υγεία των κατοίκων. Αυτό είναι βαθιά κόκκινη γραμμή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαγιωνάς, ενώ πρόσθεσε ότι, «μικρότερη κόκκινη γραμμή είναι η κατάργηση της εντοπιότητας για τους εργαζόμενους και αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό από τους κατοίκους».

«Το ερώτημα είναι ένα. Θέλουμε ή δεν θέλουμε βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας; Θέλουμε ή δεν θέλουμε επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας;», αντέτεινε ο κ. Σκρέκας και διαβεβαίωσε ότι, «διασφαλίζονται πλήρως τόσο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου όσο και η προστασία του περιβάλλοντος ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η ανάπτυξη της περιοχής με την δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας».

Ελληνικός Χρυσός Βουλή: Η απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, απέρριψε τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων της Αντιπολίτευσης, περί «αμνήστευσης της εταιρίας για σωρεία παραβάσεων με καταδικαστικές αποφάσεις από τη δικαιοσύνη».

«Με τη νέα σύμβαση, απλώς διευθετούνται υφιστάμενες διαφορές και λύνουμε ένα πρόβλημα που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Με το άρθρο 11 της Σύμβασης, γίνεται οριστική διευθέτηση των εξωδίκων της εταιρίας σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, μηδενίζοντας το ρίσκο να πληρώσει το κράτος ενώ δεν μπορεί να εγείρει πια οποιαδήποτε αξίωση. Σε καμία περίπτωση η εταιρία δεν απαλλάσσεται από αδικήματα ποινικού χαρακτήρα ούτε το δημόσιο παραιτείται από τα δικαιώματα του», υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας.

Η Βουλή

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments