Ελλάδα

Μέτρα κορωνοϊός: Τα μαζικά test και οι αλλαγές

Μέτρα κορωνοϊός: Τα μαζικά test και οι αλλαγές
Μέτρα κορωνοϊός: Τι θα ισχύσει με τις μετακινήσεις με τον κωδικό «6». Ξεκινούν δωρεάν self test από το σπίτι για όλους τους πολίτες μια φορά την εβδομάδα.

Μέτρα για να εξαλειφθεί ο κορωνοϊός ανακοινώθηκαν την Παρασκευή τα οποία αλλάζουν την καθημερινότητά μας από σήμερα κιόλας. Σε αναπροσαρμογή προχώρησε η κυβέρνηση, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, με σκοπό τη σταδιακή χαλάρωση.

Μέτρα κορωνοϊός: Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

  • Η απαγόρευση της κυκλοφορίας να ισχύει, από σήμερα, ενιαία σε όλη την επικράτεια από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί και καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας.
  • Παράλληλα από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου θα επαναλειτουργήσουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης άκρων τηρουμένων όλων των ήδη υφιστάμενων αυστηρών πρωτοκόλλων.
  • Επίσης ανακοινώθηκε η επαναλειτουργία των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων έως 3 άτομα, εκτός αν αφορά σε οικογένειες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων με χρήση sms 6 και χωρίς τη χρήση οχήματος, καθώς επίσης και η λειτουργία των δημοσίων πάρκων έως 3 άτομα ,εκτός αν αφορά σε οικογένειες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων και πάλι με χρήση sms 6 και χωρίς τη χρήση οχήματος.

Επομένως, όπως υπογράμμισε, ο κ. Χαρδαλιάς για τα μέτρα για να απομακρυνθεί ο κορωνοϊός, επιτρέπονται οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και σε πάρκα χωρίς χρήση αυτοκινήτου ή μηχανής αλλά μόνο ή με τα πόδια ή με ποδήλατο, ό,τι ισχύει δηλαδή έως σήμερα για το sms 6.

  • Ακόμη, αποφασίστηκε η τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό εκάστου δήμου με αναλογία ενός πιστού ανά 25 τμ και με όριο τους 20 πιστούς και με υποχρεωτική χρήση της μάσκας καθώς και υποχρεωτικό testing με ευθύνη της οικείας ιεράς μητροπόλεως σε ιερείς και ψάλτες για τις ακόλουθες τρεις θρησκευτικές τελετές: την Κυριακή της Ορθοδοξίας 21 Μαρτίου, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου 25 Μαρτίου, και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου 26 Μαρτίου. Η έναρξη ισχύος για την τέλεση των λειτουργιών είναι από 21 Μαρτίου.
  • Ακόμη αποφασίστηκε να επιτραπεί η ερασιτεχνική αλιεία είτε από πλωτό μέσο μήκους έως 8 μέτρων είτε από την παραλία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους και μόνο δήμους και με τη χρήση του κωδικού 6 προσεγγίζοντας δηλαδή πεζή ή με ποδήλατα και με τα απαραίτητα βέβαια συνοδευτικά έγγραφα στην περίπτωση ιδιοκτητών σκαφών, το Ε9 που αποδεικνύει την ιδιοκτησία του σκάφους.
Μέτρα κορωνοϊός

Όπως επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, στόχος των αποφάσεων είναι ένας και αφορά στην διευκόλυνση της τήρησης των υφιστάμενων μέτρων. «Κατανοούμε και αντιλαμβανόμαστε την κούραση που η υφιστάμενη κατάσταση έχει προκαλέσει γι αυτό καθώς ο καιρός σταδιακά βελτιώνεται σκοπός είναι να εκμεταλλευτούμε τους εξωτερικούς χώρους οι οποίοι όπως όλοι γνωρίζουμε ευνοούν λιγότερο τη μετάδοση του ιού απ’ ότι οι κλειστοί. Ιδιαίτερα δε όταν στους ανοιχτούς χώρους κρατάμε αποστάσεις και φοράμε μάσκα», υπογράμμισε.

 Δωρεάν rapid test στο σπίτι

Δωρεάν, μαζική παροχή self-testing στον πληθυσμό. Όπως είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος την Παρασκευή, άλλωστε, «η Ελλάδα μάλιστα θα είναι η πρώτη χώρα που υιοθετεί την συγκεκριμένη πολιτική, όπως είχε πράξει και με τα rapid tests».

Η αναβάθμιση της στρατηγικής της κυβέρνησης στον τομέα των τεστ, προβλέπει ότι το αργότερο από τις αρχές Απριλίου, κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του, ένα δωρεάν τεστ ανά εβδομάδα, επιδεικνύοντας τον ΑΜΚΑ του. Η εξέλιξη αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να περάσει από τα περίπου 300.000 τεστ ανά εβδομάδα που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή, στο θηριώδες επίπεδο των 10.000.000 τεστ κάθε επτά ημέρες.

Πρόκειται για τεστ νέας τεχνολογίας, τα οποία δεν υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα, είναι ατομικά και θα τα χρησιμοποιούν από μόνοι τους οι πολίτες στα σπίτια. Επιπλέον τονίζεται, ότι δεν έχουν καμία σχέση με το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς όπως διευκρινίζεται σε αιχμηρό ύφος ο ΣΥΡΙΖΑ, γνώριζε ότι τα μαζικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μέχρι σήμερα.

Όπως υπογράμμισε κατά τις χθεσινές ανακοινώσεις ο κ. Σκέρτσος, η Ελλάδα έχει πετύχει άλματα στη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων. Από περίπου 800 τεστ ανά ημέρα πέρυσι η χώρα συγκαταλέγεται σήμερα στους πρωταθλητές των τεστ αναλογικά με τον πληθυσμό, σύμφωνα με τον σχετικό εβδομαδιαίο χάρτη του ECDC.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments