Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 21/3: Σε τεντωμένο σχοινί το ΕΣΥ

Κρούσματα σήμερα 21/3: Σε τεντωμένο σχοινί το ΕΣΥ
Κρούσματα σήμερα 21/3: Σε ισχύ βρίσκονται τα νέα μέτρα που στόχο έχουν το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων και την άρση του lockdown.

Μεγάλη αγωνία κυριαρχεί για τα κρούσματα για σήμερα Κυριακή 21/3 ιδιαίτερα μετά την πρώτη μέρα που βρίσκονται σε ισχύ τα μέτρα. Το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται κυρίως αν θα υπάρξει σημάδι πτώσης των κρουσμάτων, κάτι που συνέβη με τα κρούσματα της Παρασκευής 19/3. Ακόμη αξίζει να αναφερθεί πως από το Σάββατο (20/3) έχουν τεθεί σε ισχύ τα νέα μέτρα χαλάρωσης  του ισχύοντος lockdown.

Σε γενικές γραμμές οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν πως τα μέτρα θα πρέπει σταδιακά να αρθούν και να αναζητηθούν άλλες λύσεις. Συγκεκριμένα, από τα χείλη των ειδικών έχει ακουστεί πως το lockdown δεν έχει πλέον την ίδια ισχύ με πριν από ένα χρόνο που είχε επιβληθεί για πρώτη φορά. Επίσης, από ότι φαίνεται και η κυβέρνηση κινείται στον ίδιο ρυθμό, καθώς θα πρέπει να ανοίξει τις οικονομικές δραστηριότητες τουλάχιστον μέχρι τα Μαΐου λόγω τουρισμού.

Κρούσματα σήμερα 21/3: Νέα μέτρα σε ισχύ

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι η Επιτροπή των ειδικών, αφού μελέτησε τα δεδομένα, εισηγήθηκε:

  • Όλες τις ημέρες και σε όλη τη χώρα το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας θα είναι 21:00 έως 05:00, αρχής γενομένης από το Σάββατο.
  • Επαναλειτουργία κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής από τη Δευτέρα
  • Επαναλειτουργία υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων ως 3 άτομα. Επίσκεψη φυσικά με μάσκα καια αποστολή SMS στον κωδικό 6.
  • Για τα πάρκα ισχύσει μετάβαση μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο.
  • Τέλεση λειτουργίας με 1 πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς για Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους χαιρετισμούς της Θεοτόκου.
  • Επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με SMS στον κωδικό 6.

Κρούσματα σήμερα 21/3: Γιατί τα μέτρα στην Αττική δεν αποδίδουν;

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε στο 6%. Τα ενεργά κρούσματα παραμένουν σταθερά στα 20.000. Σταθεροποίηση παρατηρείται σε Αττική, Πελοπόννησο και αλλού. Αντίθετα αύξηση βλέπουμε σε Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία και Κρήτη. Η ίδια πάντως, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους ενήλικες να τηρήσουν τα μέτρα με προσοχή, με μάσκα και αποφυγή συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους. Είναι η εβδομάδα της εθνικής εορτής, ας είναι αυτή που θα κάνουμε όλη μία ιδιαίτερη προσπάθεια, πρόσθεσε.

Επίσης, η κυρία Παπαευαγγέλου απάντησε και στο ερώτημα τι συνέβη στην Αττική και παρά τα μέτρα υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων. «Η Αθήνα», εξήγησε, «διαφέρει από άλλες αστικές ή ημιαστικές περιοχές όπου τα μέτρα αποδίδουν. Τα μέτρα είναι αποτελεσματικά, απλά η Αθήνα είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη, με πολύ μεγάλη διασπορά του ιού, σε ένα περιβάλλον όπου έχουν επικρατήσει τα μεταλλαγμένα στελέχη. Δεν βοήθησε επίσης, ο χειμώνας και η κούραση των πολιτών».

Κρούσματα σήμερα 21/3: Δωρεάν ατομικά rapid test

Όπως ανακοινώθηκε ο κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται τα τεστ από τα φαρμακεία με τον ΑΜΚΑ του. Θα μπορούν να γίνονται το λιγότερα 300.000 τέτοια τεστ κάθε εβδομάδα, με δυνατότητα κάθε πολίτης να κάνει ένα τεστ την εβδομάδα. Ο καθένας θα μπορεί να παίρνει δωρεάν έως τέσσερα το μήνα, ένα για κάθε εβδομάδα. Εκατομμύρια από αυτά τα τεστ θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από τα τέλη του μήνα.

Τα συγκεκριμένα τεστ διαφέρουν από τα rapid που διενεργούνται έως τώρα και θα μπορεί ο καθένας να τα κάνει μόνος του, στο σπίτι του, ελέγχοντας τον εαυτό του και την υγεία του, ενώ δεν θα δηλώνεται σε βάση δεδομένων, όπως γίνεται τώρα με τα rapid και τα μοριακά τεστ. Ήδη, τα συγκεκριμένα self tests χρησιμοποιούνται στη Γερμανία και την Κύπρο, αλλά δεν διατίθενται δωρεάν. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ.Σκέρτσος θα χορηγούνται δωρεάν ανά πολίτη τέσσερα τεστ το μήνα, αλλά όποιος θέλει θα μπορεί να προμηθεύεται και άλλα, αλλά θα τα πληρώνει.

Πώς λειτουργεί το self testing;

Το self testing, σύμφωνα με αυτά που ήδη κυκλοφορούν σε Γερμανία και Βρετανία, μπορεί με εύκολο τρόπο να δείχνει από το σπίτι το αποτέλεσμα μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα. Από τη στιγμή που ο πολίτης, σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο, θα το προμηθεύεται από τα φαρμακεία, θα μπορεί τηρώντας απαραίτητα τους κανόνες υγιεινής των χεριών να λαμβάνει δείγμα σάλιου με τον ειδικό στυλεό που θα υπάρχει στην συσκευασία από το στόμα και να κάνει το τεστ. Η συσκευασία περιλαμβάνει τον ειδικό ανιχνευτή του κορωνοϊού, όπου θα μπορεί κάποιος εύκολα να τοποθετεί το δείγμα εκεί προκειμένου αυτό να δείξει το τελικό αποτέλεσμα.

«Μόνο το 51% των νοσηλευτών έχει εμβολιασθεί»

Απογοητευτική είναι η ανταπόκριση του νοσηλευτικού προσωπικού στον εμβολιασμό, αφου μόλις το 51%, ένας στους δύο δηλαδή, έχουν εμβολιασθεί, όπως είπε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Αντίστοιχα, το ποσοστό των γιατρών που έχουν εμβολιασθεί φτάνει το 71%. Ο κος Κοντοζαμάνης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διασπορά του κορωνοϊού στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Μεταξά, του Πειραιά, κάλεσε το υγειονομικό προσωπικό να εμβολιασθεί και επισήμανε τη σημασία του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πολύ μικρή η ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών

Πολύ μικρή είναι η ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών στην έκκληση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια να ενταχθούν στο ΕΣΥ προκειμένου να αντιμετωπισθεί η δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους 200 γιατρούς που πρέπει να μπουν στη μάχη του ΕΣΥ ενάντια στον κορωνοϊό, λίγοι παραπάνω από 50 έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments