Κόσμος

Έκθεση Μπορέλ: Περιοριστικά μέτρα στην Τουρκία

Έκθεση Μπορέλ: Περιοριστικά μέτρα στην Τουρκία
Έκθεση Μπορέλ: Στην λογική καρότου και μαστίγιου βρίσκεται η έκθεση του ύπατου Εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική σχετικά με την Τουρκία

Η έκθεση Μπορέλ προβλέπει μέτρα για την Τουρκία, είτε σε περίπτωση συνέχισης των προκλήσεων, είτε σε περίπτωση που δεν συνεχίσει την επιθετική πολιτική. Ερωτηθείς ο κ. Δένδιας σχετικά με την έκθεση Μπορέλ, ανέφερε ότι είναι θετική, αλλά έχει κάποιες ελλείψεις.  Σχετικά με την έκθεση, πέρα από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αναμένεται να συζητηθεί και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται πρόσθετες καταχωρήσεις οντοτήτων και προσώπων στη λίστα κυρώσεων. Περιορισμοί στην οικονομία και την παροχή τουριστικών υπηρεσιών και ενέργειας αλλά και απαγορεύσεις εξαγωγής τεχνολογίας. Παράλληλα, ο Ζοζέπ Μπορέλ περιλαμβάνει στην έκθεση του και κίνητρα, για τα οποία όμως σημειώνει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Προκειμένου να διαπιστωθεί αν η Τουρκία θα διατηρήσει τη στροφή που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα. Τα συμπεράσματα του κ. Μπορέλ θα τεθούν σήμερα (22/03) στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Έκθεση Μπορέλ

Έκθεση Μπορέλ: «Πιο ήρεμη η Τουρκία από τον Δεκέμβριο»

Στην Έκθεση σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «από τον περασμένο Δεκέμβριο, η Τουρκία έχει δείξει μια πιο ήρεμη, πιο εποικοδομητική στάση σε διάφορα θέματα. Συμπεριλαμβανομένων των διμερών σχέσεων της με αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτά είναι θετικά και ευπρόσδεκτα βήματα προς τα εμπρός».

Παράλληλα, σημειώνει ότι το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια «κυρίως λόγω των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο»: την «άμεση αμφισβήτηση» των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θαλάσσιες ζώνες της και την «οξεία αύξηση των προκλητικών ενεργειών κατά της Ελλάδας». Γίνεται, επίσης, αναφορά στην αποτυχία επίλυσης του Κυπριακού, η οποία, όπως σημειώνεται, συνδυάζεται «με απειλητικές ενέργειες και υποτιμητική ρητορική» από την πλευρά της Άγκυρας.

Έκθεση Μπορέλ: Τα γεγονότα του Έβρου

Η Εκθεση Μπορέλ κάνει αναφορά για τα γεγονότα στον Έβρο, τον περασμένο Μάρτιο, όπου υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία παραβίασε την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016. Καθώς ενθάρρυνε ενεργά μετανάστες και πρόσφυγες να εισέλθουν δια της βίας στην ΕΕ. Σχετικά με το Oruç Reis, σημειώνεται ότι η δραστηριότητα του τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο κοντά στο Καστελόριζο «οδήγησε σε κλιμάκωση των εντάσεων στα όρια μίας πιθανής σύρραξης μεταξύ των δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων».

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο, όπως σημειώνεται «αγνόησε τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών στις σχετικές περιοχές».

Τέλος, η έκθεση υπογραμμίζει την αλλαγή κλίματος μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και τις κινήσεις αποκλιμάκωσης από την τουρκική πλευρά, προτείνοντας την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών σε μια σειρά από πεδία αν η θετική αυτή δυναμική ενισχυθεί. Έκθεση Μπορέλ

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments