Διεθνή

Εμβόλιο Astra Zeneca έρευνα: Αποτελεσματικό στην προληπτική νόσηση

Εμβόλιο Astra Zeneca έρευνα: Αποτελεσματικό στην προληπτική νόσηση
Εμβόλιο Astra Zeneca έρευνα: Νέα στοιχεία σχετικά με την δράση του εμβολίου έρχονται στο φως μετά από έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Μετά την θύελλα που είχε προκύψει σχετικά με το εμβόλιο Astra Zeneca μία νέα έρευνα έρχεται στο φως. Πριν από λίγες μέρες οι χώρες της Ευρώπης σταμάτησαν τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο λόγω των συμπτωμάτων που αναπτύσσει. Λίγες μέρες αργότερα δε ο ΠΟΥ και η ΕΜΑ αποφάσισαν να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί δίνοντας την έγκριση τους για άλλη μία φορά.

Βέβαια τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί. Υπάρχει και το θέμα της μη παράδοσης των δόσεων. Πιο συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε απειλήσει με αποκλεισμό των εξαγωγών του εμβολίου. Και αυτό σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λάβει πρώτα τις παραδόσεις της. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο βρετανοσουηδικός όμιλος, με ανακοίνωση του έκανε γνωστό πως δεν θα μπορέσει να παραδώσει τον αριθμό των προσυμφωνηθέντων δόσεων.

Νέα έρευνα για το εμβόλιο

Το εμβόλιο που ανέπτυξαν το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca κατά της covid-19 είναι σε ποσοστό 79% αποτελεσματικό στην πρόληψη της συμπτωματικής νόσησης, σύμφωνα με ευρεία κλινική έρευνα τρίτης φάσης.

Παράλληλα το εμβόλιο αυτό αποδείχθηκε κατά 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρής νόσησης και νοσηλείας λόγω covid-19.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Η έρευνα διεξήχθη σε περισσότερους από 32.000 εθελοντές διαφόρων ηλικιών στις ΗΠΑ, τη Χιλή και το Περού.

“ Τα αποτελέσματα είναι καταπληκτικά νέα καθώς αποδεικνύουν την εκπληκτική αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ένα νέο πληθυσμό και συμφωνούν με τα αποτελέσματα των δοκιμών που διεξήγαγε η Οξφόρδη”, δήλωσε ο Άντριου Πόλαρντ διευθυντής της Ομάδας Εμβολίων της Οξφόρδης.

Το πόρισμα της επιτροπής ασφαλείας

Τα νέα αυτά στοιχεία δημοσιεύονται καθώς πολλές χώρες ξεκινούν και πάλι να χορηγούν το εμβόλιο αυτό, αφού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσαν ότι τα οφέλη που προσφέρει ξεπερνούν τους κινδύνους, έπειτα από έρευνα που διεξήγαγαν μετά τις αναφορές για την εμφάνιση θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες.

Η AstraZeneca επισήμανε ότι μια ανεξάρτητη επιτροπή ασφαλείας εξέτασε συγκεκριμένα το ενδεχόμενο εμφάνισης θρομβώσεων και φλεβικών θρομβώσεων, μια σπάνια μορφή θρόμβου στον εγκέφαλο, με τη συνδρομή ανεξάρτητου νευρολόγου.

Η φαρμακευτική εταιρεία επισήμανε ότι από την έρευνα δεν εντοπίστηκε “ αυξημένος κίνδυνος θρομβώσεων ή επεισοδίων που να σχετίζονται με θρομβώσεις μεταξύ των 21.583 συμμετεχόντων οι οποίοι έλαβαν τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments