Διεθνή

Σύμβαση Κωνσταντινούπολης: Τέσσερις γυναίκες δολοφονήθηκαν

Σύμβαση Κωνσταντινούπολης: Τέσσερις γυναίκες δολοφονήθηκαν
Σύμβαση Κωνσταντινούπολης: Τέσσερις γυναίκες δολοφονήθηκαν στην Τουρκία την ημέρα που αποφασίστηκε η αποχώρηση από τη διεθνή σύμβαση.

Πριν από λίγες μέρες η Τουρκία γνωστοποίησε την απόφασή της να αποχωρήσει από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία αποτελεί μία διεθνή σύμβαση που αποσκοπεί στην προστασία των γυναικών από τη βία. Οι αντιδράσεις ήταν σφόδρες, τόσο από τον Τζο Μπάιντεν όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνοντας λόγο για «βαθιά απογοήτευση». Ο φόβος πως αυτή η απόφαση θα πήγαινε την Τουρκία ένα βήμα πίσω φαίνεται πως επιβεβαιώνεται, καθώς σημειώθηκαν τέσσερις δολοφονίες γυναικών την ημέρα που η Τουρκία αποχώρησε από τη σύμβαση.

Σύμφωνα με δημοσίευση του τούρκικου μέσου Duvar, τέσσερις γυναίκες δολοφονήθηκαν με βίαιο τρόπο από τους συντρόφους τους την ημέρα που έγινε γνωστή η αποχώρηση της Τουρκίας από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Συγκεκριμένα, μία 50χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε από το σύζυγό της, ονόματι Erkan Sivrikaya, στο σπίτι της κόρης τους, όπου ο δράστης μπήκε στην κατοικία από το μπαλκόνι. Η δεύτερη δολοφονία αφορά την δολοφονία μίας γυναίκας από τον αρραβωνιαστικό της Fırat Köksal. Ο δράστης ήταν αστυνομικός στο επάγγελμα, και σκότωσε την αρραβωνιαστικιά του πυροβολώντας τη μέσα στο αυτοκίνητο, ενώ εκείνος στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Ένας άλλο άντρας, ο Cemil Fikirli μαχαίρωσε τη σύζυγό του στο σπίτι του πατέρα της, παρόλο που η γυναίκα είχε εκδώσει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του. Τέλος, η τούρκικη αστυνομία συνέλαβε τον Fmer Fidan, με την κατηγορία πως δολοφόνησε τη σύζυγό του, η οποία βρέθηκε νεκρή στην κρεβατοκάμαρά τους.

Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης: Οι αντιδράσεις

Μετά την αποχώρηση της Τουρκίας από τη διεθνή σύμβαση, οι δρόμοι της χώρας έχουν γεμίσει από χιλιάδες γυναίκες που διαμαρτύρονται. Οι διαδηλώσεις των γυναικών συνεχίζονται στην πλατεία Ταξίμ, αλλά και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας, όπως στη Σμύρνη, όπου οι γυναίκες πραγματοποίησαν σιωπηρή διαμαρτυρία. Σημειώνεται πως και η αξιωματική αντιπολίτευση έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της ενάντια στην απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παρόμοιες ήταν και ο αντιδράσεις από τον δυτικό κόσμο. Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε βαθιά απογοητευμένος, δηλώνοντας πως η αποχώρηση από τη σύμβαση θα πήγαινε ένα βήμα προς τα πίσω στις προσπάθειες τερματισμού της βίας κατά των γυναικών παγκοσμίως. Παράλληλα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα μέσω Twitter την Κυριακή, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «οι γυναίκες αξίζουν ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο για την προστασία τους» και κάλεσε όλους τους υπογράφοντες να το επικυρώσουν. Τέλος, Ο ΟΗΕ απήυθυνε έκκληση προς την Τουρκία να ανακαλέσει την απόφασή της και εξέφρασε ανησυχία για την κράτηση πολιτικών της τουρκικής αντιπολίτευσης και ακτιβιστών με πρόσχημα την «τρομοκρατική δράση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments